‘Badeend is geen rubber maar een stukje geluk’

Door: Jan Dreschler. ‘Alle eendjes zwemmen in het water’. Wie heeft dat lied niet een keer gezongen? Op 29 juni wordt dit bewaarheid in het nieuwe Hornmeerpark als 3000 badeenden met elkaar strijden om de eerste plaats in een heuse badeendenrace georganiseerd door de Lionsclub Aalsmeer. De opbrengst is bestemd voor kinderboerderij Boerenvreugd, waar in het nieuwe pluimveegebouw, dat thans wordt gebouwd, behoefte is aan een educatieve ruimte voor kinderen. 

De bekende gele badeend is al sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw onder ons. En natuurlijk ontstond zoiets in Amerika. Maar er is de laatste jaren een merkwaardige Nederlandse revival op gang gekomen. Sinds 2015 zijn er Duckstores in alle grote Europese steden. De basis daarvan werd gelegd in Amsterdam door Barbara de Vlam. Daarmee werd de badeend een icoon.  

Badeenden omarmd
Ook de Arnhemse kunstenaar Florentijn Hofman werd geïnspireerd door de badeend en maakte de grootste ter wereld, ruim zestien meter hoog. Hij heeft al overal rondgedreven tot Hongkong aan toe.
En er ontstonden overal in de wereld badeendenraces. Dat werd in Nederland omarmd door verschillende Lionsclubs, er zijn dus al in diverse plaatsen badeendenraces geweest. De Lionsclub Aalsmeer wist voor de race  beslag te leggen op 3000 genummerde badeenden

Kunnen badeenden dan zwemmen? Nee, natuurlijk niet! Maar de Aalsmeerse brandweer zorgt met haar materiaal voor een flinke stroming zodat de eenden een behoorlijke snelheid ontwikkelen. 

Fatbike
De Duckstore in Amsterdam heeft als motto ‘een badeend is geen stuk rubber, maar een stukje geluk.’ En dat is in Aalsmeer ook zo, want door uw geld te zetten op een van de winnende eenden kunt u mooie prijzen in de wacht slepen. De eerste prijs is een Fatbike, omstreden, maar ook enorm populair. 

Adoptie
Via de website
eendenraceaalsmeer.nl kunnen eenden geadopteerd worden. Dat kan voor drie euro per eend, of vier eenden voor een tientje. Er zijn meer dan twintig prijzen dus er is altijd kans dat uw eend u een prijs bezorgt. Een kleine disclaimer; in het reglement staat dat u de eend slechts adopteert voor de lengte van de race. Hij gaat daarna dus niet uw badkamer  opvrolijken.  

Unity
Iedereen kan meedoen en kom vooral ook kijken naar dit spektakel. Dat loont des te meer door een optreden van de girlband Unity, in 2020 winnaar van het junior songfestival.
De race vindt plaats op het water tussen buurthuis Hornmeer en zwembad De Waterlelie. Om 14.30 uur is het optreden van Unity, om 15.00 uur de start van de race, waarna aansluitend de prijsuitreiking plaatsvindt. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Mike van der Laarse die voor deze gelegenheid de deftige titel ‘spreekstalmeester’ heeft gekregen.

(Foto’s: pr)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin