Aula begraafplaats krijgt facelift

Door: Arjen Vos. Bijna 30 jaar na oplevering krijgt de aula op de Algemene Begraafplaats een opknapbeurt. Nadat Uitvaartcentrum Finnema vanaf 1 januari van dit jaar het beheer van het gebouw heeft overgenomen van begraafplaats Zorgvlied, is dat een grote wens van de aan de Zwarteweg gevestigde onderneming. “Het is hoog tijd dat het interieur en de faciliteiten worden aangepast aan de wensen van nu zodat de aula een moderne maar sfeervolle plek wordt om een afscheidsbijeenkomst te houden,” aldus algemeen directeur Nico Gouwerok.

Genodigden tijdens de opening van de aula in maart 1992

Aan de aula is sinds de ingebruikname in maart 1992 vrijwel niets veranderd. Het gebouw is dan ook dringend aan een facelift toe. Datzelfde geldt voor het meubilair dat al 30 jaar meegaat. Hier en daar kan er ook wel een pot verf tegenaan. Finnema heeft een interieurstylist gevraagd met een concreet plan voor de aankleding te komen.

Meer ‘eigen’
Het is niet voor het eerst dat Finnema het volledige beheer van de aula krijgt. Twintig jaar geleden was dat ook al het geval. Totdat de gemeente het overnam. Daarna waren de sleutels in handen van Meerlanden gevolgd door de Amstelveense begraafplaats Zorgvlied. Dat leek handig omdat die partijen ook in die volgorde verantwoordelijk waren voor het onderhoud van de begraafplaats. Maar onderhouden van groen en graven en het bijhouden van een aula zijn toch verschillende disciplines. Doordat het nu meer ‘eigen’ voelt, is de bereidheid voor Finnema om te investeren groter.

Minder kil
Details kan Gouwerok nog niet geven maar bovenaan het wensenlijstje staat in elk geval dat het geheel een warmere aankleding moet krijgen. “Over de tegelvloer komt een PVC vloer met houtstructuur. Dat hebben we ook gedaan met onze aula in Wilnis en dat maakt de uitstraling gelijk een stuk minder kil.”

Familiekamer
Een andere prioriteit heeft de familiekamer. De ooit daarvoor bedoelde ruimte die zich achterin de aula bevindt, heeft door de jaren heen alleen maar als opslag dienst gedaan. Deze kan volgens Gouwerok zeker zijn waarde voor nabestaanden bewijzen wanneer deze opnieuw wordt ingericht. Ook hierbij laat hij het begrip ‘warm’ vallen. Metaal en steen mogen misschien praktisch zijn in het onderhoud, de klinische aanblik biedt weinig sfeer.

Algemeen directeur van Finnema Nico Gouwerok

Orgel maakt plaats voor beeld en geluid
Wat er zeker uitgaat zijn het orgel en de gemetselde schraag waar tijdens diensten de kist op staat. “Als die weg zijn krijgen we meer ruimte voor een groot beeldscherm. Naar orgelspel tijdens een plechtigheid is tegenwoordig veel minder vraag en naar foto’s en video’s, ondersteund door muziek, juist meer. We zorgen er ook meteen voor dat de techniek hiervoor up-to-date gemaakt wordt.”

Begraafplaatsmedewerker Mark Koning test het orgel tijdens de opening in 1992

Wanneer de plannen precies worden uitgevoerd is nog onzeker maar gehoopt wordt dat het werk uiterlijk voor de zomer wordt afgerond. De werkzaamheden zullen naar verwachting hooguit enkele weken in beslag nemen. Collega-uitvaartondernemers kunnen net zoals voorheen van de aula gebruik blijven maken.

Foto’s Arjen Vos/archief AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel