‘Ampersand’ wil verbinding benadrukken

Cynthia en Lianne (r) hangen de slingers op voor het openingsfeest

Door: Conny Vos. De dagen voor de opening wordt er nog hard gewerkt om cadeauwinkel en koffiehuis ‘Ampersand’ aan de Ophelialaan mooi in te richten. Soms verschijnt er even een gezicht voor het raam uit nieuwsgierigheid, maar morgen wordt de compleet vernieuwde winkel van Ons Tweede Thuis (OTT) officieel geopend en kan iedereen een kijkje komen nemen.

Op nummer 104 bestond al de Jij & Ik winkel van OTT, maar nu is die ruimte met veertien meter uitgebreid en hangt er een nieuwe naam aan de gevel. “Ampersand is de benaming voor het &-teken,” licht Lianne van Dijk, persoonlijk begeleider bij OTT toe, “we willen daarmee de verbinding benadrukken. Bijvoorbeeld tussen ontmoeting en cadeautjes, taart en koffie, jij en ik en wat je ook maar kunt verzinnen.”

Inzoomen op talent
Overal hangt volgens Lianne een prijskaartje aan en alles is te koop. “We verkopen niet meer alleen producten die gemaakt zijn door mensen van OTT maar ook andere populaire cadeauartikelen,” zegt Lianne, “mensen moeten niet alleen iets kopen omdat het gemaakt is door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar omdat ze het mooi vinden. We willen als onderneming serieus genomen worden.”

In de winkel staan zelfgemaakte kaarsen naast ingekochte windlichten, hangen planten in glazen potjes naast getimmerde kratjes voor flesjes bier. Verschillen vallen hier weg. “We noemen onze cliënten medewerkers en zien hen als onze collega’s. We zoomen niet in op hun beperking, maar op hun talenten.”

Vergaderen of high tea
Naast de verkoop van cadeauartikelen komt er een afhaalpunt van Mondial Relay en staat er een tafel waar cadeaus worden ingepakt en cadeaupakketjes worden gemaakt. Verder is er een klein atelier waar elke week iemand achter de naaimachine kruipt om kussens en tassen te naaien. Ook kunnen er producten op maat gemaakt worden waarbij klanten zelf de stof kunnen uitzoeken. Daarnaast is er ruimte om vergaderingen of een high tea te houden en kan er gezellig een kopje koffie genuttigd worden.

Appeltaart
Door de hele winkel hangt nu al de verleidelijke geur van appeltaart. De bakkerij die voorheen in De Oude Veiling zat is in mei hierheen verhuisd. “Onze appeltaart is al heel bekend in Aalsmeer,” vervolgt Lianne, “de taart naar eigen recept is goed gevuld en heerlijk van smaak. We bakken veel voor de horeca en verkopen zo’n 40 appeltaarten per week. Het lijkt ons leuk dat uit te breiden met bijvoorbeeld een taart van de maand.”

In de bakkerij bakken de medewerkers ook nog wortel- en monchoutaart, cake en brownies. Vanaf vrijdag kan er van een stuk taart genoten worden bij een kopje koffie of thee, waarvoor veel aanloop wordt verwacht. De keramieken kopjes waarin de koffie geschonken wordt, zijn van eigen makelij en eveneens te koop. Lianne is enthousiast over de mokken die bij dagcentrum Floriande speciaal voor de nieuwe winkel gemaakt zijn. 

Leren met klanten omgaan
Ook voor een kleine lunch kunnen mensen straks terecht. De medewerkers worden begeleid door professionals en vrijwilligers. “In het begin is alles nieuw en zal het niet perfect gaan,” zegt Lianne, “zo moeten we nog leren hoe het koffiezetapparaat en de kassa werkt, maar ook hoe we met klanten moeten omgaan. We gaan klein beginnen en kijken hoe het loopt. De medewerkers blijven voor ons het belangrijkst. Zij zijn vanaf het begin meegenomen in het proces en voelen zich daardoor verantwoordelijk. Het is echt hùn project.” 

Het aantal aanwezige medewerkers verschilt per dag, maar meestal komen er rond de twintig mensen. “We zijn een leerwerkcentrum. We bieden een veilige plek waar ieder kan oefenen voor een eventuele externe baan. Ik ben straks verantwoordelijk voor de externe werkplekken. Ik kijk dan naar welke competenties iemand heeft en probeer de juiste verbindingen te leggen. Ik hoop dat onze medewerkers bij andere ondernemers in de straat mogen helpen. We willen echt een buurtonderneming worden.”

Ampersand wordt donderdag 1 juni om 14:00 uur door de burgemeester officieel geopend. Ondernemers uit de straat, medewerkers en hun familie en andere belangstellenden zijn van harte welkom voor een hapje en een drankje. Daarna zal Ampersand van maandag tot en met zaterdag geopend zijn.

(Foto’s Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin