Albert Vuil over Ride: ‘Meer kwaliteit en minder pijn en strijd’

Over minder dan een half jaar komt ‘s werelds grootste wielerpeloton naar Aalsmeer en omgeving. De 18e editie van de Ride for the Roses vertrekt en eindigt bij FloraHolland en Aalsmeer is 6 september de gastgemeente. Eigenlijk onnodig te melden dat dit bijzondere fietsevenement met zo’n 12.000 fietsers veel voorbereiding nodig heeft.

Voor de organisatie zijn lokale vrijwilligers gevonden en werkgroepen gevormd. Zo zijn er werkgroepen route, sponsoring, communicatie, side events, vrijwilligers en locatie/start/finish. De projectleider voor Aalsmeer is Albert Vuil en vanuit de stuurgroep houdt hij het overzicht op alle groepen, is klankbord en heeft een adviserende rol.

Vreselijke ziekte
Een paar maanden geleden kreeg hij de vraag van Cor Zomer, die in 2011 nauw betrokken was bij de Ride in Aalsmeer, of hij projectleider wilde worden voor dit grote evenement. Ze gingen met elkaar in gesprek en Albert stemde snel in. “Samen met mijn vrouw Loes heb ik er even over nagedacht en ik kon hier geen nee tegen zeggen.” Hij is mensen om zich heen gaan zoeken, die samen met hem de lokale organisatie opgepakt hebben.

Beiden zijn al ruim twaalf jaar actief voor KiKa (Kinderen Kankervrij) en hebben diverse keren te maken gehad met kanker. “Wij hebben onze oudste kleinzoon op 9-jarige leeftijd moeten verliezen aan een agressieve vorm van leukemie. Vinnie, of zoals hij altijd genoemd wordt ‘The Vin’, overleed in oktober 2004.” De familie werd geconfronteerd met kale koppies, infusen, opgezwollen gezichtjes door de medicijnen en verschillende vormen van die vreselijke ziekte. “We hebben helaas te vaak op begrafenissen moeten staan van kinderen die het niet gehaald hebben.”

KiKa-Award
Albert en Loes kwamen kort na de oprichting van KiKa met deze organisatie in contact en waren toen voor Aalsmeer het contactadres. Inmiddels zijn veel van de KiKa-werkzaamheden overgenomen door Jan en Yvette ten Hoeve. Albert en Loes hebben onder andere het project van de KiKa-beren landelijk opgezet en de KiKa-Row mede georganiseerd. Deze acties leverden samen bijna zes ton op. Ook zijn ze nog betrokken bij de jaarlijkse geraniummarktactie in mei. In 2005 ontvingen ze de KiKa Award voor hun inzet. “Een mooi gebaar, maar eigenlijk hadden we deze natuurlijk helemaal niet willen hebben.”

De familie werd nog een keer heel dichtbij geconfronteerd met kanker, want Loes kreeg borstkanker. “Helaas weten wij dus te veel van deze ziekte af. We realiseren ons maar al te goed dat onderzoek zo belangrijk is.” Met het geld dat opgehaald wordt met de Ride for the Roses worden er flinke stappen gezet op weg naar genezing.

Maar zeker ook naar meer kwaliteit en minder pijn en strijd. “En wat zou het mooi zijn als het als een ziekte behandeld kan worden waaraan mensen niet meer doodgaan.”

Passie en gedrevenheid
Vrijwilligerswerk is Albert Vuil niet vreemd, want naast zijn inzet voor KiKa en nu dus de Ride, is hij voorzitter van de federatie van ijsclubs in Aalsmeer. Ook is hij betrokken bij roeivereniging Michiel de Ruyter en voorzitter van Aar en Amstel van de KNSB. Eerder was hij ook voorzitter van de afdeling Amstelland van het Rode Kruis en betrokken bij de Flower Cup-trampolinewedstrijden. Hij heeft een nautische achtergrond, maar eindigde zijn ‘werkende’ carrière als hoofd sportzaken bij de gemeente Aalsmeer en later in Haarlem.

Albert geeft zijn betrokkenheid en gedrevenheid aan dit project en wil er samen met de andere vrijwilligers voor 100% voor gaan. “Je moet dit met passie doen, want het is veel werk. Maar je doet het ergens voor. Want de overlevingskans bij kinderen is van 20% gegroeid naar 80%. Mooi, maar per jaar sterven er nog steeds meer dan 100 kinderen en dat moet minder worden.”

Samenwerking 
De komende maanden werkt hij met zijn team naar een evenement toe waarbij het streven is om meer dan 1,5 miljoen euro op te halen voor kankerbestrijding. De meeste mensen die hij bij de organisatie wilde betrekken, waren meteen bereid om mee te helpen. “Toch kan ik me voorstellen dat sommige mensen hier anders instaan. Zeker als ze niet van dichtbij geconfronteerd zijn met die vreselijke ziekte. Dat fanatisme dat ik in me heb, mag ik niet van anderen verwachten.”

Op weg naar 6 september moet er veel worden samengewerkt. “Ik probeer de juiste voorwaarden te creëren zodat je als team optimaal kunt functioneren. De lopende zaken zal ik zoveel mogelijk bewaken.” Voor een dergelijke functie moet je bruggen kunnen bouwen en met mensen overweg kunnen. Maar door zijn gedrevenheid en passie moet dat wel goed komen.

Inschrijven
Ben je ook enthousiast en wil je deelnemen aan het grootste peloton ter wereld op 6 september in Aalsmeer? Kijk dan op www.ridefortheroses.nl voor meer informatie. En kun je niet meefietsen, maar wil je iets doen? Word dan vrijwilliger of donateur.

Foto's: (boven) Albert Vuil weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat er geld opgehaald wordt voor kankerbestrijding (foto Ilse Zethof); (onder) als projectleider creëert Albert Vuil de juiste voorwaarden om zijn team optimaal te kunnen laten functioneren (foto Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin