Afscheid van ESA directeur

Marten van Maastrigt (l) en wethouder Bart Kabout (Foto Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Toen de 128 sollicitatiebrieven in 2013 tegen het licht werden gehouden, viel die van Marten van Maastrigt niet direct op. Pas in tweede instantie kwam de Amsterdammer boven drijven als meest geschikte zwembaddirecteur. Gisteren nam hij in De Oude Veiling officieel afscheid van zijn werkzame leven bij de ESA. De aanwezigen kregen een aardig inkijkje in het takenpakket van de bijna pensionado en de turbulente jaren die achter hem liggen.

‘Petje af voor al onze medewerkers’

De negen jaar waarin Van Maastrigt de ‘Exploitatie Sportaccommodaties Aalsmeer’ van dienst mocht zijn, waren beslist niet saai. Wethouder Bart Kabout liet een aantal ingrijpende zaken de revue passeren met onder meer de verbouwing en uitbreiding van De Waterlelie, de transformatie van De Oude Veiling, de vernieuwing van de atletiekbaan en de aanleg van een free run- en skatepark naast het zwembad. Allemaal faciliteiten die onder de vlag van de ESA tot stand kwamen. “Daarnaast,” zo vervolgde Kabout, “was er het verduurzamingsproject met de warmtekoppeling van het nabij gelegen datacenter en de uitdaging om zoveel mogelijk mensen in de gemeente aan het sporten te krijgen. En niet te vergeten de zaken die door de overheid over ons werden uitgestort zoals de AVG, de BTW…” waarna Kabout ook ‘corona’ aan dat rijtje toevoegde maar vanwege de reacties van de aanwezigen al snel doorkreeg dat hij die zin beter anders had kunnen formuleren. Zo zorgde hij onbedoeld wel voor een welkome vrolijke noot.

De coronapandemie had sportend Aalsmeer een kleine twee jaar flink dwars gezeten en dat gold uiteraard ook voor de faciliterende organisatie die elke keer moest bijsturen met open- of dichtgaan. “Het was een complexe situatie. Uit onderzoek van een extern bureau is gebleken dat de ESA het goed doet en dat er veel tevreden gebruikers zijn,” aldus Kabout die Van Maastrigt daarvoor als verantwoordelijke leidinggevende de lof toe zwaaide.

Wilde plannen
In zijn dankwoord noemde de scheidende directeur het allemaal een kwestie van geluk, “om met de woorden van Louis van Gaal te spreken… helemaal als je beseft dat gezondheid het grootste goed is.” Van Maastrigt vertelde dat hij destijds wilde plannen had met het zwembad. Date betrof onder meer het half diepe buitenbad wat nog altijd verscholen ligt achter de bosschages en inmiddels helemaal overwoekerd moet zijn. “Ik wilde er beachsportvelden van maken maar werd gevraagd daarvan af te zien om niet te concurreren met een andere partij in Aalsmeer die hetzelfde deed.” Later herhaalde zich iets soortgelijks waaruit eveneens bleek dat Van Maastrigt het belangrijk vond om de relaties in het dorp goed te houden. Om de plaatselijke horeca niet teveel tegen de haren in te strijken zag hij af van de organisatie van een vaste vrijdagmiddagborrel in de vernieuwde Oude Veiling.

Omslagpunt in denken
Uitdagingen naast de eerder genoemde zaken waren er genoeg. “Toen ik hier in dienst kwam werden de reserveringen nog in een schriftje bijgehouden. Dat hebben we snel vervangen door een computerprogramma. Dat was een goede beslisisng. Momenteel hebben we duizenden reserveringen per jaar.” Vervolgens stipte hij een stukje bureaucratie aan waar hij korte metten mee maakte. Het betrof een regel die verplichtte dat bij het vervangen van tl-balken er ook weer tl-balken terug moesten worden geplaatst. “Dat gingen we natuurlijk mooi niet doen. Maar dat is wel een omslagpunt in denken geweest.”

Gladjes
Weinig mensen staan er bij stil dat er per week zo’n duizend kinderen zwemles krijgen in De Waterlelie. Dat verloopt over het algemeen bijzonder gladjes. Zonder op details in te gaan gaf Van Maastrigt aan dat zoveel kinderen geen probleem zijn.  Wel de 2000 ouders die erbij horen… “Met man en macht waren we bezig om de wachtlijst weg te werken. Was dat gelukt, werd zwembad De Otter gesloten en hebben we weer een wachtlijst van anderhalf jaar. Ik neem mijn petje af voor al onze medewerkers die elke dag in vocht, warmte en lawaai moeten werken met een slechte CAO en de receptie die als eerste de klappen opvangt.”

Tot besluit gaf Van Maastrigt aan voor welke uitdagingen zijn opvolger Jules Broex straks komt te staan: “In 2024 bestaat De Waterlelie 50 jaar. Daar moet wel iets mee gebeuren. Ook zijn de gymzalen gedateerd.” Om te eindigen met te zeggen dankbaar te zijn dat hij de ESA-organisatie mocht helpen groeien. “Dat doe je samen met mensen. Aalsmeer is een fijne gemeente met prachtige mensen.”

Eén reactie

  1. Beste Marten
    Helaas heb ik geen afscheid kunnen nemen op jouw afscheid. Gelukkig was wethouder Kabout wel aanwezig! Misschien zie ik je op mijn afscheid 6 juli nog. Zo niet dan wens ik je nu alvast het allerbeste en een fijne toekomst.

    Wilma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin