Afscheid OBS voor Casper de Goede en Wim den Boef

OBS Kudelstaart zal het volgend schooljaar zonder de twee oudgedienden Casper de Goede en Wim den Boef moeten doen. Na meer dan veertig jaar voor de klas te hebben gestaan gaan ze met pensioen. Beiden terugkijkend op een plezierige OBS-tijd.

‘Meester’ Casper begon zijn leerkrachtcarrière op een school in Huizen, maar kwam na een sollicitatie al snel in Kudelstaart terecht. ‘Meester’ Wim stond eerst ruim tien jaar voor de klas op de Hornmeerschool voordat hij naar de OBS kwam. Het laatste jaar vulden ze elkaar aan als parttimers op groep zes. 

Om de beurt praten
Kudelstaart kreeg een openbare basisschool en schoolhoofd Jan van Veen was op zoek naar een leerkracht en dat werd De Goede. “De school begon met twee klassen op de plek waar nu Gall & Gall zit,” vertelt hij. “Jan had klas vier, vijf en zes en ik de tweede en derde klas. We hadden eerst maar één lokaal en dat deelden we in tweeën door kasten. Om de beurt mochten we praten.” 

Den Boef kwam in 1985 bij de OBS. “Ik was boventallig, zoals dat heet, in de Hornmeer. Veel scholen in Aalsmeer hadden een teruglopend leerlingenaantal en in Kudelstaart groeide het juist. Ik ben nooit meer weggegaan op deze school.”

Kindblindheid
De mannen hebben voor alle klassen gestaan, behalve de kleuters. Den Boef heeft ook nooit groep acht gehad. “Het leek me wel leuk, maar die eindmusical regisseren zou niks voor mij zijn geweest.” De Goede is ook altijd adjunct-directeur van de school geweest. 

Ze hebben heel wat veranderingen meegemaakt in al die jaren. “We begonnen met hele grote klassen en er werd veelal klassikaal gedrild,” aldus Den Boef. De Goede vult aan: “En typisch voor deze tijd is ‘kindblindheid’. Veel ouders vinden dat hun kind moet presteren, maar kijken niet naar het kind zelf. Ook bij sport heb je dat veel. Het liefst zien ze hun kroost in het eerste team.”

Fijne OBS-tijd
Beiden kijken terug op een fijne OBS-tijd. “Veel collega’s werken hier al jaren, waardoor je een goede band krijgt,” aldus De Goede. “We hebben samen veel meegemaakt. Leuk vond ik de nieuwbouw, die ik twee keer heb meegemaakt. Maar ook de bezoekjes van de studenten van de pedagogische academie die bij ons kwamen kijken. We hadden ook een keer een groep Japanners, die steeds maar papieren vogeltjes bleven vouwen voor de kinderen.”

Den Boef blikt lachend terug op een bezoek van een groep schoolinspecteurs uit Duitsland. “Ik was met de kinderen een film uit de prehistorie aan het kijken waarbij ook mensen naakt rondliepen. Ze liepen toen net voorbij mijn lokaal en wisten niet wat ze zagen.” Maar hij kijkt ook met plezier terug op alle musicals en optredens. “We hebben heel wat af gelachen met elkaar als we zelf het podium mochten betreden.”

Beste Leerkrachten Quiz
Het afscheid van de leerkrachten ging niet ongemerkt voorbij. De klas had een Beste Leerkrachten Quiz georganiseerd met “best nog wel lastige vragen”, aldus de twee. Casper de Goede kwam als winnaar uit de bus. Eerder al had heel de school de mannen in het zonnetje gezet met zelfgemaakte liedjes en dansjes.

Ook het team van collega’s nam afscheid, met een uitje. “We deden een fotospeurtocht op de fiets en wij moesten samen op de tandem. Nog knap lastig op zo’n ding fietsen trouwens. Daarna gekanood in het Amsterdamse Bos, een rondvaart met Henk van Leeuwen gedaan en daarna hadden we een barbecue op een eiland. Het was een gezellige dag.”

Genieten van vrije tijd
De mannen kunnen vakantie gaan vieren en gaan genieten van hun vrije tijd. Ze zijn niet bang dat ze zich gaan vervelen. “Op een gegeven moment voel je dat je er wel klaar mee bent. Je wordt toch ouder en ook wat strammer,” zegt Den Boef.

De Goede maakt zich ook niet druk over zijn pensioen. “Ik zie wel wat er op mijn pad komt.” 

Foto boven: Wim den Boef (links) en Casper de Goede nemen afscheid van OBS Kudelstaart en gaan van hun pensioen genieten (foto Ilse Zethof). Midden en onder: de leerkrachten hadden altijd veel lol tijdens hun eigen optredens (foto 2005 en 2013)

3 reacties

  1. Beiden bedankt voor alle mooie lessen. Ik herinner mij nog de eerste dag van Wim den Boef op de OBS. En ik voel mij oud nu.

  2. Wat hebben jullie er dit laatste schooljaar een feestje van gemaakt. Bedankt voor alles. Geniet van jullie pensioentijd.

  3. Wim en Casper, geniet lekker van de tijd die nu komen gaat en bedankt voor de mooie jaren die onze kinderen bij jullie hebben gehad. vriendelijke groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel