Aansluiting Middenweg-N201 zegen voor Oost

Aalsmeer-Oost krijgt straks een directe verbinding met de nieuwe N201. Er wordt een tijdelijk stuk Middenweg aangelegd tussen de Machineweg en de opritten van de provinciale weg. Over die weg kunnen automobilisten dan legaal richting N201, in plaats van zoals nu vaak gebeurt via het fietspad dat er ligt. Het nieuwe wegdeel volgt de loop van het fietspad en gaat met een bocht om het huis van Hooijman en diens bedrijf FloraPlus heen.

“We móéten er wel mee akkoord gaan,” zei fractievoorzitter Dick Kuin van AB op de gemeenteraadsvergadering van vorige week donderdag. “Want als je geen verbindingsweg aanlegt, blijven al die verkeersbewegingen door Aalsmeer gaan. Wil je dat?” Nee, was zijn antwoord.

VVD schoorvoetend akkoord
Nog jarenlang flink omrijden voor bewoners van Oost vond Kuin uit den boze. Maar ook voor de bedrijven die gevestigd zijn tussen het perceel van Hooijman en de Machineweg. De AB'er wees op Pot & Mand en personenvervoerder Met & Co, hemelsbreed nog geen tweehonderd meter van de N201 af liggend.

De hele raad was trouwens vóór de nieuwe weg. Schoorvoetend ging ook oppositiepartij VVD mee. De liberalen namen uiteindelijk genoegen met een toezegging van wethouder Gertjan van der Hoeven om in gesprek te gaan met de familie Hooijman, in een poging tot een vergelijk te komen over de eventuele toekomstige verkoop van de woning.

Ongewenste situatie
VVD-woordvoerder Berry Nijmeijer gaf aan dat zijn fractie al jaren hamert op een goede verbinding tussen Oost en N201. “Maar nu is er plotseling haast en worden de problemen naar voren gehaald. Wij zien een gevaarlijke, ongewenste situatie ontstaan.” Net als zijn fractiegenoot Wim Spaargaren in het beraad drie weken eerder, vroeg Nijmeijer zich af of de tijdelijke weg veilig genoeg wordt. Het geplande definitieve wegtracé, óver het huis van Hooijman, had zijn voorkeur.

Dat laatste gold ook voor de wethouder. “Natuurlijk wensen we de weg in de oorspronkelijke vorm. Maar we hebben domweg niet het geld en de mogelijkheden om dat te doen,” zei Van der Hoeven. “Maar als u het als raad anders wilt, geef ons het mandaat en wij geven het geld uit.” Het door de raad vastgestelde beleid is dat er in Green Park Aalsmeer (waarin de Middenweg ligt) geen cent aan grondverwerving mag worden uitgegeven voordat er grond is verkocht. Hooijmans huis kan dus niet worden aangekocht.

Maatschappelijk belang
Met Hooijman práten kan wel. Dat was in het beraad een heikel punt geweest waarover geruime tijd werd gekibbeld. Zowel gemeente als bewoner beloofde een lijstje te overleggen met hun 'contactmomenten'. De lijstjes werden keurig opgehoest, maar de raadsleden keken er op 2 oktober nauwelijks naar om. Ze vroegen wel uitdrukkelijk om betere onderlinge communicatie tussen gemeente en bewoner.

Behalve AB pleitten ook het CDA en PACT vol verve voor de tijdelijke weg. “Het is essentieel dat Aalsmeer-Oost op een goede manier wordt ontsloten,” stelde Willem Kikkert (PACT). “Gezien het maatschappelijke belang voor Nieuw-Oosteinde zijn we voor de nieuwe verbinding met de N201,” deed Ton Smit (CDA) een duit in het zakje. “Al is dat niet leuk voor de familie Hooijman.”

● Klik hier voor artikel 'Tijdelijk stuk Middenweg dupeert bewoner – of niet?'
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin