Aalsmeer officieel Fairtradegemeente

Sinds deze week is Aalsmeer officieel een Fairtrade Gemeente. In een gezellige raadskelder overhandigde oud-Aalsmeerder Henk Zandvliet en voorzitter van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland, gistermiddag het officiële Fairtradebord aan wethouder Jop Kluis. Met het predicaat Fairtrade Gemeente wordt aangegeven dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, maar ook inwoners en lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel.

Al in 2015 is er een werkgroep gestart om Aalsmeer dit predicaat te bezorgen want er komt nog wel het een en ander bij kijken. Op basis van zes criteria is bekeken of Aalsmeer in aanmerking kwam. Dat pleit werd positief beslecht  door een onafhankelijke jury die Aalsmeer hiertoe tegen het licht heeft gehouden en uiteindelijk goed genoeg achtte de titel te mogen dragen.

Dit kwam mede dankzij een actief kernteam, doordat het gemeentebestuur fairtrade ondersteunt en doordat er fairtrade producten in winkels en horeca in Aalsmeer worden verkocht.

Daarnaast gebruiken lokale bedrijven fairtrade-spullen en is er regelmatig aandacht in de lokale media. Allemaal zaken die meewegen in het oordeel van de jury. En ja, natuurlijk was er voor de gelegenheid muziek uit Afrika en werd er koffie, thee en een drankje geschonken. Hier en daar werd zelfs een voorzichtige danspas gemaakt.

In 2009 waren Goes en Groningen de eerste Fairtradegemeenten in Nederland. Aalsmeer is de 81e. Het eerste jaar na het behalen van de titel dient een gemeente de titel te herbevestigen. Zo wil de Fairtrade-organisatie waarborgen dat fairtrade op de agenda blijft. Om de administratieve last voor deelnemende gemeenten te verkleinen, hoeven gemeenten vervolgens slechts iedere twee jaar de titel opnieuw te herbevestigen. Sindsdien komen er jaarlijks nieuwe plaatsen bij. Meer info over fairtrade is te vinden op de website van fairtrade gemeenten.

Tekst en foto's Jan Daalman

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel