Aalsmeer helpt Nepalezen aan schoon drinkwater

Kinderen in Nepal worden door grootouders verzorgd en opgevoed

Door Leni Paul. Nepal. Voor de meesten van ons heeft de naam een romantische klank. Bekende schrijvers trokken in de loop der eeuw door dit kleine staatje en legden hun adoratie voor Nepal vast in meeslepend proza. Een populair vakantieoord werd de dwergstaat nooit. Wie luxe en gemak zocht reisde af naar andere delen van de wereld en voor velen bleef het land een onbekend gebied. Letterlijk en figuurlijk ver van ons bed. Aalsmeer kreeg zo’n twintig jaar geleden meer te weten over dit verre land. Daar was de Aalsmeerse Joke van der Zwaan verantwoordelijk voor. Zij bezocht Nepal en kwam in contact met de erbarmelijke omstandigheden in deze kleine bergstaat in het verre oosten. Ze wist diverse Aalsmeerders warm te maken voor acties en als snel werd het eerste benefietconcert gegeven. In onder meer het jongerencentrum N201 en in De Oude Veiling. Aalsmeerse bandjes speelden belangeloos en de opbrengst ging naar projecten in Nepal.

Luci Beumer-Persoon (foto archief AV/Arjen Vos)

In 2018 werd de Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer opgericht. Voorzitter van de Stichting is Luci Beumer-Persoon. Van haar horen we achtergronden over deze Stichting en hun acties en activiteiten. “Joke van der Zwaan heeft zich na vele jaren van intensief bezig zijn teruggetrokken uit het bestuur. Ik ben nu de voorzitter, daarnaast maakt Laura Tas als secretaresse deel uit van ons bestuur en is zij verantwoordelijk voor de communicatie. Belinda Buskermolen is penningmeester. Ons belangrijkste werkgebied waar we goede contacten hebben is het dorp Tobang in Chepang Hills, daar zijn de diverse projecten waarvoor wij ons inzetten.”

Drinkwatertanks bij het dorp Tobang

Droom
Is daar een vast aanspreekpunt? “Ja, ons Nepalese contactpersoon Dhruba is eigenaar van een hotel bij Tobang (Sapana Village Lodge) en sociaal zeer betrokken. Met zijn stichting verricht hij veel goed werk en voert hij onze projecten uit. Joke kwam tijdens haar bezoek in contact met een jonge inwoner van dat dorp, Tilu. Heel bijzonder. Hij had een droom: dat er in zijn  dorp drinkwater voor iedereen zou komen. Want drinkwater moest uit een bron worden gehaald. Wij kunnen ons dat, levend in welvaart en luxe, niet voorstellen. We hebben 33 watertanks gerealiseerd, dankzij de opbrengst van de concerten en via sponsoring van tanks.”

Erbarmelijk
Luci schetst een beeld van Nepal dat, niet geheel onverwacht, eveneens door de mondiale uitbraak van het covid virus werd getroffen. ”Sinds 22 april kampt Nepal met ‘s werelds hoogste reproductiegetal, namelijk ongeveer 2. Voor een groot deel komt dit omdat de grens met buurland India zo’n 1800 kilometer is en er weinig controle is bij de grens. Dat de pandemie ook in Tobang hard is aangekomen kun je begrijpen. Met ons contactpunt Dhruba hadden we als bestuur laatst een Zoomvergadering en de toestand is er erbarmelijk. We hebben gelukkig zuurstofflessen en medische artikelen kunnen financieren, want de lokale regering doet te weinig.”

Zuurstoftanks worden uitgeladen

East is east and west is west and never the twain shall meet….

Ook hier in het westen hebben we sinds anderhalf jaar ons leven moeten aanpassen. Wie zich echter verdiept in de omstandigheden in dit Nepalese gebied, waarvoor de Aalsmeerse Stichting zich inzet, zal beseffen dat giften meer dan ooit welkom zijn. Inmiddels zijn er warme banden ontstaan tussen Nepal en Aalsmeer. Wie meer wil weten  en wil doneren: NL89 RABO 0332 7602 51 ten name van Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer. Meer informatie facebookpagina of website: nepalbenefietaalsmeer.ml/doneer/geef.

De Stichting heeft een Anbistatus en is zonder winstoogmerk. Hierdoor komt elke euro rechtstreeks terecht bij de mensen die het in Nepal hard nodig hebben.

Foto’s Stichting Nepal Benefiet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin