Aalsmeer: 13 kiesmannen – ‘Schiphol leeft tóch’

“Het blijkt dat Schiphol toch leeft in Aalsmeer en Kudelstaart.” Dat constateert Rob Lutgerhorst, lid van het wijkbestuur van de Stommeer. Hij zegt dat omdat vandaag – de slotdag om ze aan te wijzen – hoogstwaarschijnlijk dertien kiesmannen geregistreerd zullen staan bij de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Dat is een hoog aantal. Zeker in aanmerking genomen dat plaatsgenoten nauwelijks bij officiële instanties klagen over vlieghinder, in vergelijking met inwoners van omliggende plaatsen.

De Aalsmeerse kiesmannen zullen half november met hun collega's uit de Schipholregio bepalen wie namens de bewoners gaan meepraten over onder meer vliegoverlast. Een eigen zogenoemde clustervertegenwoordiger in de ORS “kan Aalsmeer bijna niet meer ontgaan”, veronderstelt Lutgerhorst. Dat zou dan iemand worden voor het binnengebied van de cluster Aalsmeerbaan (een 'binnengebied' heeft het meeste last van vliegtuiglawaai).

Keihard ingezet
“Je mag wel zeggen dat het een succes is geweest,” zegt Lutgerhorst. Daarmee verwijst hij naar de acties van bewonersorganisaties de afgelopen maanden om genoeg namen te verzamelen om recht te hebben op een kiesman. Per honderd inschrijvingen mag een (erkende) organisatie één kiesman aanwijzen. “Er zijn veel mensen geweest die zich er in de wijken keihard voor hebben ingezet.”

De verklaring waarom wijkbewoners bereid zijn hun naam op te geven bij een organisatie, ziet Lutgerhorst in het sterk toegenomen gebruik van de Aalsmeerbaan. “Dat is bijna in principe de primaire baan geworden, tegen de afspraak in,” zegt hij.

Bewonersorganisaties
Lutgerhorst zelf is een van de Schiphol-kiesmannen van de wijkoverleggen van de Stommeer en Hornmeer. Die hebben er in totaal vier. Dat wil zeggen dat vierhonderd wijkbewoners naam en toenaam op de lijst hebben gezet, als bewijs van officiële deelname aan de ORS-verkiezingen.

Aalsmeer-Oost komt eveneens met vier kiesmannen, Pim van Riet, Timo Kreike, Sem van Hest en Ulla Eurich. Ook de belangenorganisatie GEUS, tot 2007 in Oost fel anti-vlieghinder, telt twee kiesmannen, waaronder Nico 't Hart. Stommeer, Hornmeer en Oost vallen binnen de Aalsmeerbaan-cluster.

De Dorper, Buurtvereniging Ons aller Belang (Uiterweg) en Kudelstaart beschikken elk over één kiesman, respectievelijk Dick de Geus, Klaas Joren en Rien van der Laan. Deze drie wijken behoren tot de Kaagbaan-cluster, terwijl Kudelstaart daarnaast in het buitengebied van de Aalsmeerbaan ingedeeld is.

Samenwerken must
Aalsmeer is “sterk vertegenwoordigd” in de groep kiesmannen, meent Lutgerhorst. “We willen zorgen voor een goede onderlinge samenwerking. Zodat we niet tegen elkaar, maar met elkaar optrekken.”

Half november kiezen de gezamenlijke kiesmannen tien clustervertegenwoordigers in het Regioforum van de ORS (de ORS, per 1 januari de opvolger van Alderstafel en regionaal overlegorgaan CROS, is het belangrijkste overlegplatform voor alle Schiphol-aangelegenheden). Het regioforum wijst drie personen aan die de bewoners vertegenwoordigen in de Raad van Advies, het hoogste orgaan van de Omgevingsraad Schiphol.

(Foto's archief AV; portret: Rob Lutgerhorst)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel