2019 in vogelvlucht, deel 1

Vorig jaar publiceerden wij voor het eerst sinds de lancering van AalsmeerVandaag een jaaroverzicht. Wij vroegen ons toen nog af of een nieuwe traditie mogelijk het levenslicht zag. Of bij een tweede editie al sprake is van een traditie durven wij in twijfel te trekken, maar men moet toch ergens beginnen. Deze laatste dagen van 2019 treft u opnieuw een jaaroverzicht, ditmaal in vier delen. Vandaag het eerste deel: januari tot en met maart.

Traditiegetrouw doken vele waaghalzen op 1 januari het ijskoude water van Het Oosterbad in bij de lokale versie van de Nieuwjaarsduik. Na alle feestdagen komen mens en maatschappij weer wat moeizaam op gang, maar in de eerste week van januari krijgt de straatkrantverkoopster bij AH Praamplein te horen dat zij daar niet meer welkom is. Een andere traditie is het voorbijkomen van de vele nieuwjaarsrecepties. Zowel de gemeente als de verschillende fracties organiseren een dergelijk samenzijn. Een opvallend nieuwtje tijdens de gemeentelijke receptie is de aangekondigde stop als burgemeester door Nobel.

Schaatskoorts
Met een vergoeding van 50 cent per kerstboom groeit de handelsgeest vooral bij kinderen bij de jaarlijkse bomeninzameling en wordt wethouder Van Duijn, net als in 2018, verslagen bij de strijd om de titel 'Beste jongste bestuurder van Nederland'. Er volgt een middagje brainstormen met buurtbewoners over de verder invulling van GreenPark en breekt de schaatskoorts uit in Aalsmeer en vooral Kudelstaart. Er is geen pijl op te trekken, maar de opgespoten ijsbaan van VZOD opent op de 21ste januari voor het eerst dit jaar de poorten. Om onderzoek te verrichten naar Fort Kudelstaart zijn werkzaamheden noodzakelijk en Hornmeerbewoners willen af van de onrust rondom de zogenaamde Polenpensions.
 
Ook in januari was de 'Barre Bokkentocht', geen winterse Pramenrace maar een fijn toertochtje. Met & Co stoot de taxiritten af en ontslaat zo'n 100 medewerkers. Aan het eind van de maand januari wordt Aalsmeer opgeschrikt door een heftig ongeval met letsel: Thirsa van der Meer, jongste raadslid wordt aangereden en met ernstig letsel opgenomen in het ziekenhuis. We sluiten de maand af met het advies van Hans Alders om Schiphol met 10.000 vluchten erbij te laten groeien. Betrokken partijen raken het hier echter niet over eens en Alders geeft zijn opdracht terug aan minister Van Nieuwenhuizen.
 
Februari
 
Na de aankondiging van het vertrek van Nobel, volgt in februari de aankondiging van de komst van een nieuwe burgemeester: Gido Oude Kotte, nu nog wethouder van Heerhugowaard, zal plaats gaan nemen in de Aalsmeerse burgemeesterszetel.
 
Er ontstaat onrust rondom een gedeelte Ophelialaan, tegen de vlakte of niet en er wordt bekend gemaakt dat de jaarlijkse kermis – die in 2018 nog verstek liet gaan – dit jaar weer neerstrijkt en wel op het terrein van De Bloemhof. In voormalige veiling The Beach vult de tribune zich vanwege de Bloemenzegels-prijzenregen. Over een ander voormalig veilinggebouw gaat een gerucht: het studiocomplex zou plat gaan ten behoeve van woningbouw.
 
OP 6 februari overlijdt de Aalsmeerse atlete Tilly van der Zwaard. Op 11 februari staan wij hier uitgebreid bij stil. 
 
Een delegatie Aalsmeerse politici brengt alvast een kennismakingsbezoekje aan Gido Oude Kotte in Heerhugowaard en na wat verliesbeurten zijn de handballers van Green Park Aalsmeer op koers voor de Final Four in de Bene-League. In de derde week kan de jeugd 'los gaan' op de kermis bij De Bloemhof en word bekend dat de droomvariant van Waterfront in 2021 wordt opgeleverd.
 
Green Park verliest van Volendam in de strijd om een ticket voor de Final Four, en de bekende verkiezingsborden verschijnen weer in het straatbeeld wegens de aankomende verkiezingen van de Provinciale Staten. We blijven bouwen en verbouwen: de vraag of de Proosdijhal moet wijken voor jongerenwoningen steekt de kop op en de openingstijden van het gemeentehuis wijzigen vanwege de verbouwing die gaande is.
 
Maart
Schiphol blijft 'hot': de Zwanenburgbaan gaat wegens onderhoud zes weken dicht en de handballers presteren weer door Visé te verslaan. De gemeente kondigt aan in 2040 geheel fossielvrij te willen zijn en carnaval wordt gevierd in zowel zonneschijn als in druilerige regen. Op Internationale Vrouwendag worden bij Loogman de auto's gepoetst door louter vrouwen en tijdens een feestelijke avond maakt SPIE de thema's van de pramenraces bekend.
 

Dorpshuis Kudelstaart krijgt een sloophamer te verduren en Green 
Park Aalsmeer haalt de halve finale in de Bene-Leaugue. Aan de natuur wordt ook gedacht: leerlingen van Triade planten boompjes in het Hornmeerpark en in de Westeidner worden 75.000 glasaaltjes uitgezet. Green Park haalt de Final Four en op de Jozefschool wordt de lerarenstaking anders ingevuld dan gebruikelijk: ouders en grootouders voor de klas.
 
Tekst: Mariëlle Wegman, foto's archief AalsmeerVandaag
 
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin