Expositie: Contradictions

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Expositie: Contradictions

8 oktober |14:00 - 15 november |17:00

Voor het eerste sinds maanden is er weer een expositie te zien in het Oude Raadhuis. Contradictions is de titel. Die titel suggereert allerlei tegenstellingen, maar één ding staat vast en dat is dat de kunstenaars die exposeren in onze lokale topgalerie het Oude Raadhuis, elkaar versterken in vakmanschap. José van Tubergen, Annemiek van Kollenburg en Karen Santen zijn alle drie opgeleid aan de befaamde Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. En dat is terug te zien in de kwaliteit van het werk.

Dat zoeken doen ze natuurlijk helemaal op hun eigen wijze en dat heeft een expositie opgeleverd met abstracte schilderijen, keramiek en beeldhouwwerk die ergens over gaat. Daarbij is het zo dat er elke zondagmiddag één van de kunstenaars aanwezig is om over het werk te praten of toe te lichten.

Mens en ruïne
José van Tubergen (1946)
schildert en maakt beelden geïnspireerd op sporen die mensen achterlaten. Dat zijn bijvoorbeeld resten van teksten op gebouwen, graffiti of verlaten voorwerpen die getuigen van de geschiedenis en gebeurtenissen in mensenlevens. Sinds 1989 werkt Van Tubergen regelmatig in de Duitse hoofdstad Berlijn. Deze stad heeft haar werk in de loop der jaren drastisch beïnvloed. Ze is niet alleen beeldend kunstenaar die werk maakt met technieken als schilderen, grafische technieken, beelden, installaties en monumentale opdrachten. Ze is ook sieraadontwerper met onedele metalen en kunststoffen, grafisch ontwerper en
Industrieel ontwerper. In het Oude Raadhuis toont ze een serie werken waarin ze op zoek is naar de geschiedenis van de mens met ruïnes van architectuur als decor. In een geheel eigen handschrift toont ze hier haar impressie van het verloop door de tijd.

Ruimtelijke schilderijen
Annemiek van Kollenburg werkt driedimensionaal ook al noemt ze haar werk wel eens ruimtelijke schilderijen. En dat zijn heel abstracte strakke beelden waarin gespeeld wordt met lichte en donkere vormen. In haar werk is zoals ze dat zelf zegt, ‘licht versus schaduw het belangrijkste spanningsveld’. Met die gedachte wil ze monumentale krachtige vorm scheppen met daarin een balans tussen hard en zacht en kwetsbaar en sterk. Ze studeerde af in de disciplines vrije grafiek en schilderen. Het actuele werk dat ze maakt waarvan een deel nu in het Raadhuis te zien is, bestaat voornamelijk uit keramische stukken van wat in zichzelf besloten vormen waarin licht een belangrijke rol speelt. Ze exposeerde in 2017 ook al een keer in Aalsmeer. Een van haar belangrijke inspiratiebronnen zijn de leemhuizen die nog veel te zien zijn in landen als Mali.

Organisch van toon en teint
Karen Santen staat wat leem betreft soms letterlijk met haar voeten in de klei. In tegenstelling, want die is er wel degelijk, tot het andere werk is haar werk organisch van toon en teint. Zelf zegt ze er dit over; ‘organische groei, weersinvloeden, getijden, het licht, dat prikkelt allemaal mijn fantasie. Ik werk vooral met klei. Soms maak ik gebruik van klei die ik ter plekke uitgraaf. Mijn werk heeft een ruige uitstraling. Het moet vooral niet te mooi zijn…en het is nooit af.’ Santen, die lid is van de Nederlandse kring van Beeldhouwers is in haar werk op zoek naar oerkracht en oervormen. Het levert beelden op die door de tijd gevormd lijken en die als rijke voluptueuze bloemen uit een voorbije tijd staan te pronken in de zalen van het Oude Raadhuis. Nog te zien tot en met 15 november van dit jaar op de vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Voor de donderdag alleen op afspraak via een e- mail . Het e-mailadres kunt u vinden op www.skca.nl.

Gegevens

Begin:
8 oktober |14:00
Einde:
15 november |17:00