Werkgroep FairTrade-gemeente Aalsmeer gaat aan de slag

Op woensdagavond 11 maart was een kleine, enthousiaste groep belangstellenden aanwezig in het gemeentehuis voor de presentatie over FairTrade-gemeenten. Hans van Kessel van de Werkgroep FairTrade-gemeente De Ronde Venen gaf aan de hand van een duidelijke en informatieve presentatie de stappen aan die geleid hebben tot de titel FairTrade-gemeente voor De Ronde Venen.

De criteria om te voldoen aan de norm FairTrade-gemeente zijn helder omschreven en hangen af van het aantal inwoners van de betreffende gemeente. Als start moet de ‘gemeente’ aangemeld worden bij de landelijke organisatie ‘FairTrade Gemeenten’ zodat een werkgroep kan starten. Vervolgens moet het gemeentebestuur zich uit spreken voor een FairTrade-gemeente en FairTrade-producten zoals bijvoorbeeld koffie en thee gebruiken. Het beleid moet dus FairTrade zijn in het gemeentehuis.

Dan moeten zes supermarkten in de gemeente een aantal FairTrade-artikelen verkopen. Ook moet er een wereldwinkel in de gemeente zijn, moeten twee vrijetijds- en/of recreatiebedrijven (jachthavens) FairTrade-artikelen verkopen en moeten vier horecagelegenheden FairTrade-producten gebruiken. Verder dienen vier lokale bedrijven en acht maatschappelijke organisaties eveneens de FairTrade-koffie, -thee en -suiker te gebruiken. Daar is de doopsgezinde gemeente er in ieder geval al één van; deze kerk is immers al FairTrade-kerk.

Natuurlijk worden er activiteiten verwacht zowel van de Werkgroep FairTrade-gemeente Aalsmeer als van de Wereldwinkel Aalsmeer, die al vele jaren ‘Eerlijke handel’ drijft, en dat daar publiciteit aan wordt gegeven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is ook nog een item. Gelukkig zijn er in de gemeente Aalsmeer al veel bedrijven die op deze wijze hun onderneming runnen.

Om dit allemaal te bereiken zijn er uiteraard mensen nodig om dit uit te voeren. Staat u achter ‘Eerlijke handel’ en heeft u wat tijd over, meld u dan aan bij de contactpersoon: Betty Kooij, mail of bel 0297 321509.

Gedacht wordt vooral aan mensen uit het bedrijfsleven en jongeren. Uiteraard doet u het niet voor uzelf maar voor de mensen in de ontwikkelingslanden om zo een beter leven voor hen te bereiken en bijvoorbeeld de kinderen naar school te kunnen laten gaan.

Foto: bijeenkomst werkgroep op 11 maart in gemeentehuis. (foto werkgroep)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin