Pierre’s Pennenstreken: ‘Achteraf’

Pro Palestina demonstratie op Schiphol in november 2023 (Foto: Laurens Niezen Fotografie.)

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 495. Waar blijven we nou, met onze goede bedoelingen? Weet je het nog? In 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, hadden we stickers op de auto: ‘Wij staan achter Israël’. In minder dan een week tijd had Israël de buurlegers van Egypte, Jordanië en Syrië verslagen en zijn grondgebied verviervoudigd. (De grote held was Moshe Dayan, de generaal met dat ooglapje.)

Weet je nog, hoe wij in 1968 het Medisch Comité Nederland Vietnam steunden, omdat het zinloze, niets en niemand ontziende, militaire optreden van de Amerikanen ons tegenstond? Ik heb in die tijd Het Parool opgezegd dat onder hoofdredacteur Herman Sandberg wel erg pro-Amerikaans was. ‘Vietnam voor de Vietnamezen!’ vonden wij.

Weet je nog hoe in de jaren ’70 de corrupte president Somoza huishield in Nicaragua? Na een zware aardbeving waarbij 5000 mensen omkwamen, verduisterde hij zoveel geld voor de wederopbouw, dat delen van de hoofdstad Managua nog altijd niet zijn hersteld. Wij stonden vierkant achter het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront dat onder Daniel Ortega er uiteindelijk in slaagde Somoza het land uit te jagen.

Israël
Wat is de situatie nu? Op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever zijn talloze illegale nederzettingen gebouwd waarin zich meer dan 475.000 kolonisten hebben gevestigd – onder bescherming van het Israëlische bezettingsleger.

Nadat Hamas vanuit Gaza die gruwelijke aanslag op Israëlische burgers in de grensdorpen heeft uitgevoerd, is het optreden van de Israëlische regering onder Netanyahu niet minder gruwelijk geweest. In het afgelopen jaar zou het Israëlische leger erin zijn geslaagd alle Hamas ‘kopstukken’ in Gaza uit te schakelen – maar daarvoor heeft de Palestijnse burgerbevolking een hoge prijs betaald. Naar schatting 41.000 burgers zijn door de Israëlische bombardementen en beschietingen om het leven gekomen – dat waren er net zoveel als het totaal aantal inwoners van Aalsmeer (33.279), Bovenkerk (3.025) en De Kwakel (4.832) samen. Het aantal kinderen onder de burgerslachtoffers is ook deerniswekkend: ongeveer 11.000 – dat zijn er net zoveel als nu in Aalsmeer (5.240) en Uithoorn (5.380) wonen! Gaza ligt in puin, en nu is Libanon aan de beurt, waar Hezbollah zich achter de burgerbevolking verschuilt…

Vietnam
Hoe is het Vietnam vergaan, nadat de gehate Amerikanen daar met de staart tussen de benen vertrokken? Meteen na de machtsovername brengt het communistisch regime de Zuid-Vietnamese bevolking de beginselen van het marxisme-leninisme bij en worden ‘staatsgevaarlijke personen’ opgesloten in heropvoedingskampen. Anderen worden gedeporteerd naar ‘nieuwe economische zones’, om daar in primitieve omstandigheden landbouwgrond te ontginnen.

Honderdduizenden Vietnamezen ontvluchten hun land, de meesten in ‘Driedeks vissersbootjes waar vluchtelingen voor een standaardprijs (tussen de 2000 en 5000 dollar in goud) een plaats op kunnen kopen. De bootjes zijn zo geconstrueerd dat er alleen zitplaatsen zijn. Enkel op het dek is er ruimte om te staan.’ Soms hebben de bootvluchtelingen geluk en worden ze opgepikt door een passerende ‘oceaanstomer’ – maar soms ook niet…

Nederland neemt in de jaren ’80 in totaal 16.000 Vietnamese asielzoekers op die in het begin vooral in gastgezinnen worden opgevangen.

Nicaragua
Daniel Ortega (80) is president sinds 2007. Hij regeerde het land ook al van 1985 tot 1990. Hij is leider van het Nationaal Sandinistisch Bevrijdingsfront ( FSLN), dat in 1979 Anastasio Somoza heeft verslagen.

‘Het is angstaanjagend,’ zegt schrijfster Gioconda Belli, voorzitter van de afdeling Nicaragua van PEN International. Volgens de schrijfster heeft het Sandinistische regime ‘de verschrikkingen van de Latijns-Amerikaanse dictaturen uit het verleden overtroffen’ door zijn aanvallen op boeren, studenten, feministen, religieuze groeperingen en ten slotte journalisten en media.

Protesten onder aanvoering van universiteitsstudenten, werden neergeslagen, met honderden doden als gevolg. Ortega gaf de schuld ​​aan ‘terroristische groeperingen die een staatsgreep probeerden te plegen’.

Luis Galeano, directeur van het programma Café con Voz op 100 procent Noticias, verliet het land nadat de regering een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd wegens ‘het bevorderen van terrorisme’.

“De beschuldigingen zijn absurd, ze proberen de kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Maar daar zullen ze niet in slagen. Wij journalisten zullen blijven berichten, van waar dan ook, vanuit ballingschap, vanuit de gevangenis, via sociale netwerken, clandestien,” zegt hij vanuit Miami.

Koe
Waar blijven we nou, met ons jeugdige idealisme over Israël, Vietnam en Nicaragua? “Van achteren kijk je een koe in de kont,” zeggen we maar.

Eén reactie

  1. ik blijf israel stunen als je kijkt wat hamas doet de hoge heren leven in luxe en de rest lijd hoger maar het zal nooit goed komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin