Column: ‘Evenementen, Aalsmeer houdt ervan’

Start van Het Glazen huis vrijdagmiddag als Mark, Eric, Danny en Kees door de burgemeester worden 'opgesloten' (Foto: Arjen Vos)

Door: Ilse Zethof. Aalsmeer is een dorp waar veel georganiseerd wordt en dat is heel fijn. Daar staan we hier om bekend. Of ben ik nu iets te positief en zijn er ook andere dorpen die zo actief zijn? Mijn moeder uit Brabant verbaast zich er steeds weer over dat er altijd wel iets te doen is bij ons. En moeders hebben vaak gelijk… Ons kent ons in dit creatieve, hardwerkende dorp en daar komen de leukste ideeën uit voort. Vele enthousiaste vrijwilligers, vaak met een groot netwerk, steken hun nek uit om mooie evenementen te bedenken en te regelen. Daar stoppen ze ontzettend veel tijd en soms ook eigen geld in. En dat is super! Waarom ze dit doen? Om hun medebewoners een blij gevoel te geven, omdat ze trots zijn op hun dorp, ze simpelweg een leuk idee hebben, om speciale doelgroepen extra aandacht te geven, voor naamsbekendheid, van een feestje houden, soms een beetje narcistisch zijn, niet stil kunnen zitten, sociaal en misschien knettergek zijn en in sommige gevallen dat ze hopen dat ze er nog wat geld mee verdienen. Voor zichzelf, maar veelal voor een goed doel. Maar wat hun reden ook is, we mogen echt trots zijn op deze kanjers. Deze vrijwilligers zorgen voor gezelligheid en verbinding in Aalsmeer en Kudelstaart.

Geld overhouden voor een goed doel lukt meestal wel omdat er sponsors klaarstaan. En wat mogen we ons gelukkig prijzen dat er in Aalsmeer veel bedrijven zijn die graag een steentje willen bijdragen. Ik zag alweer veel bekende namen voorbij komen op het sponsordoek bij het Glazen Huis van de Mark & Eric Show van Radio Aalsmeer wat op dit moment bezig is op het Raadhuisplein. Sommige organisaties zetten een bepaald percentage van hun omzet opzij voor goede doelen, wat fantastisch is! Zonder hen zou er niet zoveel georganiseerd kunnen worden.

Maar het regelen van een evenement kost veel geld. Zeker wanneer het niet voor een goed doel is en overal voor moet worden betaald. Neem bijvoorbeeld de Bandjesavond in Aalsmeer Centrum wat een mooie traditie is. Vroeger werd dat zelfs een paar keer per jaar georganiseerd. Tegenwoordig is het al een uitdaging om het rendabel te krijgen. Mensen denken vast dat de horeca hier veel aan over heeft gehouden, maar dat is niet zo. Sommigen hebben er zelfs geld bij moeten leggen. Ja het was gezellig druk en de drank leek rijkelijk te vloeien. Maar het is een gratis toegankelijk evenement. En de kosten van het huren van artiesten, podia, licht en geluid, toiletten, EHBO,  verkeersregelaars en beveiliging liegen er niet om. Vooral de inzet van deze laatste groepen is prijzig. Denk aan een bedrag met bijna vier nullen. Daar moeten heel wat biertjes voor gedronken worden. Helaas is het nodig en dat wordt steeds meer. De regels worden strenger, er is minder inzet van politie en handhaving, maar veiligheid gaat voor alles,

De gemeente is bezig met het maken een nieuwe evenementenbeleid voor Aalsmeer. Gelukkig mogen evenementenorganisatoren meepraten en ik hoop van harte dat er goed naar ze wordt geluisterd. Zij hebben de ervaring en kennen de praktische knelpunten. Fantastisch zou het zijn als de gemeente een potje kan vrijmaken waardoor er nog meer mooie grote en kleine evenementen kunnen komen, want wij houden wel van een feestje!

Ilse Zethof is communicatieadviseur, onder meer voor de ondernemers in Aalsmeer Centrum, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

3 reacties

  1. Ik snap dat het afsluiten van het centrum om entree, al is het maar een paar Euro, te kunnen heffen op een Bandjesavond niet wenselijk/haalbaar is, maar ik geloof zelf sterk in doneren. Plaats op elk toilet en bij elke bar en podium een QR code waarmee je een vrijwillige bijdrage kan overmaken naar de organisatie van zo’n evenement. Ik weet uit ervaring dat genoeg mensen dit willen en zullen doen en zo helpen de kosten te drukken! Ik had zeker gedoneerd in ieder geval!

  2. Mooi artikel! Hulde aan alle partijen die zich voor dit soort evenementen en acties inzetten. Het verbroedert en geeft een warm gevoel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin