Lezerspost: ‘Meer vallen voor meervallen’

Meerval op het droge

Als er één vis is in de Westeinder die tot de verbeelding spreekt dan is het wel de meerval. Afgaande op berichtgevingen van vissers lijken ze steeds vaker voor te komen. Voormalig seringenkweker Maarten Alderden heeft zijn bedenkingen bij de vis en klom in de pen. 

Met enige regelmaat verschijnen er foto’s van gevangen meervallen in de Aalsmeerse media. Enorme vissen van ruim boven de meter. Theo Rekelhof, de beroepsvisser, ving er jaren geleden een van 1.98 meter en 55 kilo. Mooi allemaal en daar heb ik ook helemaal niets op tegen. Alleen vraag ik mij af wat die vis allemaal heeft moeten eten om zo groot te worden. Het is een roofvis! Hij eet sowieso andere vissen. Laatst was er een peuravond met een grote groep mensen, resultaat: twee palingen, bijna niets dus.

Er wordt ieder jaar voor een vermogen aan glasaal uitgezet in de Westeinder om de palingstand op te krikken. Voor zo’n grote meerval is zo’n emmer aal maar een half bekkie, en op is het.

Wat ook opvalt is dat je tegenwoordig moet zoeken naar watervogels. Eenden, meerkoeten, waterhoentjes, futen, wij zien ze bijna niet meer. Ze staan allemaal op het menu van de meerval.

Maar nu we het toch over het menu hebben. We gingen een keer uit eten in een restaurant aan de Uiterweg. Daar waar de meervallen bijna onder je door zwemmen. Er stond meerval op de kaart, maar op de vraag of deze meerval uit de Westeinder kwam was het antwoord ‘nee’. De meervallen in de Westeinder zijn beschermd. De meerval op de menukaart wordt geïmporteerd uit Spanje en is misschien wel kweekvis.

Hou nou toch op! Wat is dit voor kul! Stoppen met die onzin! Ik pleit ervoor om de beschermde status van de meerval af te halen en de paling, andere vissen en alle watervogels te gaan beschermen. Te beschermen tegen de meerval dus. En de Aalsmeerse meerval op de menukaart te zetten want uit anonieme bron heb ik vernomen dat ze erg lekker zijn.

Maarten Alderden

(Foto’s: Arjen Vos)

44 reacties

  1. Maarten heeft gelijk. Wij varen met Aalsmeer rondvaart dagelijks door het gebied van de Oosteinderplassen en het was ons ook opgevallen dat er geen enkele watervogel meer te vinden is. Meestal waren er veel eenden, waterkoeten, waterkippen,brandganzen, nijlganzen, grauwegans in overvloed. Dode en zieke dieren hebben wij niet gezien. Dus de meerval, dat is ook waar wij aan denken. Schiphol ruimt ganzen in augustus maar het was met de aantallen ganzen was het in mei en juni ook al niet goed.

  2. Nou in de oudeijsel doetinchem zit er vol met die dingen groot klein stikt er van .als je ze wilt vangen tis net een forel vijver daar niet normaal

  3. Suggestie voor het volgende item van de pramenrace. De meerval en andere roofdieren van de westeinder!!!!

  4. Meerval is een vis die hier van nature gewoon thuishoord. Ik lees hier verschillende stukjes van gasten die zeggen hij hoort hier niet en dat is dus niet waar. Lekker laten zwemmen.

  5. Ga eens kijken in Bezoekerscentrum “De Grote Rivieren” in Heerewaarden. U zult zien dat het een fabel is dat de meerval hier niet thuis hoort. Is et namelijk een opgezet exemplaar van bijna 2 meter lang dat 50 jaar geleden in de Waal (of Maas?) gevangen werd. De meerval is wel degelijk een inheemse vis die vroeger in grote getale voorkwam in Nederland.

  6. Kijk ik ben al jaren karper Visser en geloof mij nu ze vreten alles op inclusief alle jongen vis heb een lange tijd last gehad van die grondels moest men bollen inpakken sinds dit jaar is dat niet meer nodig nu het was een ware plaag en weg zijn ze voeren durf ik niet méér of heel heel weinig maar het wordt hoog tijd dat er wat wordt aangedaan ben er helemaal klaar mee met die rotzooi het is een ware plaag aan het worden en dat groeit niet normaal en het eet gewoon ver alles hoogste tijd voor actie want dit ontregeld alle vis soorten sorry voor de liefhebbers

  7. Misschien ook een goed idee om de rivierkreeft op het menu te zetten..dat lijkt me een win win situatie. Ik begrijp dat de begroeiing dan terugkomt wat weer beschutting geeft aan jonge vissen (aaltjes) Als vissers op jacht gaan naar rivierkreeft levert dat nog iets op voor ze..

  8. Meerval is inderdaad erg lekker. Heb dat wel in Duitsland gegeten. Maar in Nederland zie je het eigenlijk nooit op de kaart staan. Hoop dat daar ooit verandering in komt!

  9. Mensen waar zijn jullie mee bezig.Wat een gedoe om een vis hebben jullie niks anders te doen.Vreselijk laat het allemaal lekker leven ze roeien elkaar wel uit.
    Net als de Mens.

  10. De Meerval voedt zich hoofdzakelijk met de Amerikaanse rivierkreeftjes die zo voor het oprapen liggen.
    Tijdens het duiken viel vooral hun nieuwsgierige en sociale karakter op.
    Het zijn goedbloed die ons momenteel van een grote plaag af helpen en laten we ze vooral als zodanig behandelen
    Ik merk dat hier veel bullshit verhalen over deze prachtige vis geschreven worden en ik mag hopen dat dit volk even bij zinnen wil komen.

  11. Wat een complete verzameling van onzin. Totaal geen onderbouwde feiten. Alleen een verzonnen verhaal gebaseerd op gevoel en een totaal gebrek aan kennis en inzicht. Op deze manier gaat het al jaren mis met het “wan”beleid hier in Nederland.

  12. De meerval komt 1 kilo aan als hij 1 kilo eet. Dat heet voederconversie en die is 100%. Dat is waarom de meerval zo snel groeit en hij zo’n dankbare kweekvis is. Gewoon vangen opeten.. zeer smakelijke vis. Verder eet hij graag amerikaanse rivierkreeftjes…goede vis dus

  13. Er is er maar een die hiervoor verandwording moet af leggen en dat zijn de overheden zowel de gemeentes en de overheid die willen al jaren af van de hengelsport het kan ze niet beter uitkomen dan het water zo veel mogelijk dood te maken, ach wat maakt de overheden niet stuk bijna alles woord de nek omgedraaid, wil niet te negatief worden maar is Nederland nog wel zo’n fijn land??????

  14. Het is niet te doen daar met die krengen ! Je vangt ze altijd als je zit ter vissen op karper ,die beesten slopen het hele ecosysteem en dan worden ze beschermd in Nederland, wat een onzin !! Net als de Amerikaanse rivierkreeft, die hoort hier ook niet en is jaren “beschermd” of althans ,het was verboden om er met netten op te vissen als je geen beroepsvissers was.
    Kijk even wat dat beestje allemaal veroorzaakt heeft met zijn “beschermde” status, je komt er nooit meer van af van die plaag, net als de meerval !
    En je ziet er idd geen watervogels meer op de westeinderplassen ,het is te belachelijk voor woorden dat een vis die alles sloopt, opvreet en geen natuurlijke vijanden heeft een beschermde status krijgt ,welke puntmuts verzint dat joh !?
    Die beesten zijn een complete plaag !! Haal die beschermde status er af en laat de beroepsvissers ze massaal vangen en het aantal terug dringen.

  15. De meerval wordt hier onterecht in een kwaad daglicht gezet terwijl de invasieve soort de “Amerikaanse rivierkreeft” debet heeft aan vele problemen. Deze soort sloopt waterplanten waardoor niet alleen de bodem slecht wordt, maar vervolgens ook de waterkwaliteit. Geen waterplanten, geen watervogels …. De kreeften ondergraven de oevers en zijn grootste vijand is….de meerval.

  16. Mooi dat de meerval er is,afblijven zou Ik zeggen . Kan die niet een paar ganzen op eten?

  17. Ik vis vrijwel dagelijks op meerval op de Westeinder.
    De meerval komt niet zoveel voor als men denkt en zegt.
    Dan zou ik er veel meer moeten vangen, en dat is niet zo.
    Voor de corona viste ik op snoek en ving altijd goed en tijdens de corona en daarna ving ik vrijwel niets meer.
    Andere vissers hadden deze zelfde ervaring.
    Aan Vislust heb ik per mail in dacht 2022 of 2023 gevraagd of er soms iets aan het water is toegevoegd om het water helderder te maken maar ik krijg geen antwoord van ze..
    Want de gemeente Amstelveen had enkele jaren geleden wel iets toegevoegd aan het water op de Poel om het water helderder te krijgen en er werd daarna geen roofvis meer gevangen.

  18. De laatste decennia is de visstand in de meeste Nederlandse wateren enorm achteruit gegaan. De grootste oorzaken zijn de explosieve groei van het aantal aalscholvers, en in veel gevallen het afnemen van de hoeveelheid plankton. Zonder plankton is er gen begin aan de voedselkringloop. Produktief water is niet helder. Er moet voldoende meststof inzitten om voldoende plankton te laten groeien. Het waterbeleid van de laatste jaren heeft er toe geleid dat er vaak geen of te weinig meststoffen in het water komenHierdoor zijn veel wateren veel helderder geworden .Het aantal aalscholvers is tegelijkertijd gegroeid van ongeveer 20000 stuks eind jaren tachtig naar op dit moment ongeveer 200000 stuks. Tien keer zoveel dus. Een aalscholver vreet 0,5 tot 1 kilo vis per dag. Dus elke dag raken we minimaal 50000 kilo vis kwijt alleen al aan aalscholvers Daar kunnen die paar meervallen en beroepsvissers echt niet tegenaan. Omdat het meeste viswater de laatste jaren steeds helderder is geworden hebben we het de aalscholvers ook nog eens gemakkelijk gemaakt om de vis te vangen.

  19. Moeder aarde en natuur overleven, geen issue
    8 beschavingen voor ons verdwenen, als het gros van deze beschaving ook weer.
    Met uitzondering van een paar stammen ergens in een oerwoud stel ik me zo voor.
    Den mensheid roeit zichzelf uit ook geen issue gezien de mate van verontreiniging lucht water voedsel,
    Hét leven is een continue stroming van processen en in een zucht voorbij.

  20. Wat een onzin verhaal over de meerval.
    Dat de meerval een rover is dat is absoluut waar.
    En dat het een alleseter is klopt ook als een bus.
    Maar wat naar mijn inziens momenteel de biodiversiteit bedreigd zijn de grondels en Amerikaanse rivier kreeften.
    En laten we hopen dat de meerval straks de ganzen ontdekt en die ook gaat bejagen.

  21. Hier in de flevopolder zie ik te veel en te vaak mensen die een auto hebben met witte kenteken platen , vrijwel alle vis meenemen die zij vangen in de late avond uren, gelukkig gaat er wel meer op gelet worden.
    Maar toch de wissellende visstanden hebben dus altijd meerdere oorzaken ,soms tegelijk.

  22. Er is maar een soort die er een zooitje van maakt in de wereld, dat zijn niet de dieren, vogels, vissen enz. Voorts
    Werd de mens maar eens een bedreigde soort, die maken er overal een zooitje van.
    Zal jullie allemaal wel onthouden met wat, nu proberen ze de wereld te redden, nu het eigenlijk al te laat is, dus zet de mens op de rode lijst

  23. Heel duidelijk, Maarten. Bijzondere reacties op je stukje. Wat valt er meer over te zeggen? Zijn die beesten eigenlijk gevaarlijk als je in het meer valt?

  24. Het is wel zo dat de meervallen en snoeken wel erg toenemen dat ik denk dat het best wel tijd is om tog ook de beschermde statis er wel af kan

  25. Dat er zo weinig watervogels groot komen, licht eraan dat de natuur totaal ontregeld is.door de mens, mensen die geen verstand van de natuur hebben en er niet in zijn opgegroeid maar menen er verstand van te hebben, er zijn veel teveel predatoren aanwezig die de jonge watervogels opvreten, reiger,ooievaar, kraai, alle roofvogels, vos, matter, dan de snoeken moorden hele nesten kuikens uit, dan de meervallen en ratten, als we al deze soorten niet drastisch aanpakken en terugbrengen is het met de watervogels net als met de weidevogels dweilen met 3 kranen open en kun je er 10 miljard in pompen zonder resultaat, dus 60% van al de predatoren opruimen

  26. Helaas blijkt weer dat er mensen zijn die complete onzin als waarheid beschouwen,zoals het verhaal van Alderden. Giga onzin.
    De meerval komt hier van nature voor. Je kunt je beter afvragen hoe het staat met de waterkwaliteit bv. Vroeger kon je overal vis vangen op de Poel,en barstte het van de waterplanten en vis. Nu kale baggerput geworden. Ook kun je je afvragen of het stelselmatig leegvissen door beroepsvisser handig is voor de visstand. Het uitzetten van glasaal is weggegooid geld,denk dat je blij mag zijn als er twee de zee halen. En bovenstaande heeft NIKS met de meerval te maken, maar alles met verkeerd beleid. Niet voor niets dat Nederland slecht scoort op kwaliteit water in Europa. Meerval de schuld geven? Misschien handig om de feiten van fabels te scheiden.

  27. Mensen maken er een zooitje van! Dieren niet… Alle onbalans ontstaat en is ontstaan door menselijk ingrijpen!

  28. Ik vang paling als een malle in het noordzeekanaal…en ja meerval eet eenden waterhoen jonge watervogels net als de snoek…meerval hoort hier niet zelfde als rivierkreeftjes.stand paling is niet slecht …is economisch belang lekker duur…

  29. De schrijver van het stuk suggereert dat o.a. de stand van watervogels als de fuut, de meerkoet, de eend en de waterhoen onder druk staat door toedoen van de meerval. Helaas volgt er geen onderbouwing, geen verwijzing naar onderzoek, of iets dergelijks. Klopt het eigenlijk wel dat de meerval een probleem vormt voor de stand van de watervogels? Zijn er misschien andere oorzaken? De oplossing wordt gemakshalve wel alvast aangedragen: de beschermde status van de vis opheffen, zodat deze actief bevist kan worden. Komt mooi uit, want uit betrouwbare bron heeft de schrijver vernomen dat de vis erg lekker smaakt!

    De meerval zonder gedegen onderbouwing de schuld geven van de slechte stand van de watervogels, is net zo ongefundeerd als roepen dat het gifgebruik op de akkers van de betreffende seringenkweker de belangrijkste oorzaak is van de dramatische afname aan biodiversiteit in het gebied. Ook niet fijn om te horen als de onderbouwing en bewijslast ontbreekt.

    Tot slot nog een laatste woord aan de schrijver:

    Zoals u waarschijnlijk vaak in de kerk heeft gehoord en in de bijbel heeft gelezen, zijn dieren Gods schepsels en geen menselijke eigendommen of gebruiksvoorwerpen, noch middelen of grondstoffen. Ervoor zorgen lijkt niet meer dan een voor de hand liggende plicht. Christenen weten meestal wel dat mensen in de bijbel ‘heerschappij’ over de dieren krijgen (Genesis 1:28), maar bijna niemand weet dat de mens een vegetarisch voedingspatroon opgedragen krijgt in de volgende verzen (29-30). Vlees eten werd pas toegestaan na de zondeval en de zondvloed – nadat de mensen al tot geweld waren overgegaan (Genesis 9). Belangrijk is dat volgens het eerste hoofdstuk van de Bijbel God oorspronkelijk verlangde naar een vredige, geweldloze schepping en daar hoorde vegetarisme uitdrukkelijk bij. Er zijn echter niet veel mensen die daar ooit een preek over horen. Ik daag u uit: laat dat visje lekker zwemmen en kies eens wat vaker voor een vegetarische hap. Het zult u goed doen!

  30. Het is toch diep treurig dat een vissoort (meerval) de schuld krijgt van onder andere een lage palingstand. Dat het niet goed gaat met de paling staat vast. De paling staat op de internationale Rode Lijst van ernstig bedreigde diersoorten. De grootste bedreigingen voor de paling zijn visserij, ziektes en de schroeven van gemalen en waterkrachtcentrales. Door stuwen en sluizen zijn veel wateren onbereikbaar geworden voor de aal. Dus lieve mensen, kijk eerst naar de feiten, voordat je een andere vissoort de schuld geeft van alle ellende

  31. Zodra de mens zich gaat bemoeien met de natuur gaat het mis. Leuk voor de meerval dat hij jaren beschermd was. Misschien is het tijd voor bescherming van andere wezens. De Oud-Aalsmeerder bijvoorbeeld. Hoe herken je die?
    Een Oud-Aalsmeeder spreekt van AalSMEER i.p.v. AAALSmeer, van WestEINDER i.p.v. WESTeinder, van KudelSTAART, i.p.v. KUDELstaart, van de UiterWEG i.p.v. de UITERweg. De Oud-Aalsmeerder ervaart dit zo uitspreken van geliefde dorpsnamen als, op zijn zachtst gezegd, tenenkrommend. Menig Oud-Aalsmeerder zou graag een cursus geven in het juist uitspreken van de namen aan de ‘nieuwe’ bewoners die het moeilijk vinden.
    Door de cursus zal het aantal nieuwe Oud-Aalsmeerders ras toenemen en zal de beschermde status maar van korte duur zijn. Cursisten zijn te verwachten uit alle lagen van de bevolking, zelfs binnen B&W van AalSMEER zitten aspirant Cursisten.

  32. Klopt, meerval is een erg lekkere vis.
    En ze eten alles wat ze tegenkomen, dus hoezo beschermd? We kunnen beter zorgen dat de aaltjes het overleven.

  33. Als vanger van een van de 3 ipv 2 palingen ( 50% meer)🤪
    Sluit ik mij wel aan bij je Maarten.
    We Maken als Dippers ( De Illegale Peurders) al jaren grappen over onze vangsten , omdat het gewoon gezellige top avonden zijn , maar de vangsten zijn wel bedroevend .
    Vermoedens wbt oorzaak ligt in ieder geval niet bij ons, expertise na 40 jaar illegaal peuren is zeker aanwezig🤪🤪

  34. Gaan we straks ook de jacht openen op snoeken en reigers? Die eten ook jonge eendjes

  35. Laten we ons niet zo druk maken over een populatie meevallen die al eeuwen aanwezig is op de Westeinderplassen (ook toen er nog veel eenden waren).
    De invasieve exoot zoals de Amerikaanse rivierkreeft is wat dat betreft veel schadelijker voor mens en natuur

  36. Niet de meerval is het probleem, dat is de mens. De natuur vindt altijd een evenwicht. Helaas duur dat soms wat langer op plekken waar de mens huishoudt.

  37. Ik ken een verwoede “sportvisser”. Hij vangt de ene meerval na de ander. Maakt hiervan een foto, meet de afmeting en zet de vis terug. Laats vroeg ik hem wat voor kunstaas hij gebruikte. Eén van
    de attributen was een kunst eendje, dat als je het voorttrekt over het wateroppervlak een ploppend geluid maakt.
    Nu heb ik dit voorjaar bijna geen jonge eendjes gezien. Denk net als dhr. Alderden dat ze hoog op de menukaart van de Meerval staan.
    Als er zoveel Meervallen zijn. Zie ik echt niet wat er onethisch is om de westeinder Meerval op de menukaart te zetten. Of je moet Veganist zijn.

  38. Maarten Alderen heeft helemaal gelijk wij moeten eens afleren ons te veel te bemoeien met de natuur. Je kan wel roofdieren beschermen maar dat leverd geen enkele winst op.

  39. Laten we in dat geval de beschermde status van de homo sapiens ook even kritisch bekijken. Wellicht kan deze ook op de menukaart gezet worden. Of is dat onethisch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin