Sanne de Jong op weg naar Olympische Spelen

Sanne en haar paard Enjoy vertrouwen elkaar volledig (Foto: Arjen Vos)

Door: Conny Vos. Woensdag vertrekt Sanne de Jong met haar paard Enjoy naar Parijs om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Met TeamNL doet de Aalsmeerse ruiter mee met het onderdeel Eventing, ook wel de triatlon van de paardensport genoemd. Zaterdag zal Sanne in actie komen met een dressuurproef. Zondag volgt het onderdeel cross country en maandag is er een springparcours in de tuinen van Versailles.

Sanne weet pas sinds een maand dat ze genomineerd is om Nederland te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Ze reageert nuchter op haar deelname: “Het is niet zo dat ik als klein meisje al mee wilde doen aan de Olympische Spelen. Het is een wedstrijd zoals altijd. Ik vind het vooral leuk om met paarden bezig te zijn.”

EK 2023 (Eigen foto)

Vertrouwensband tussen paard en ruiter
Bij Eventing moet de ruiter in alle drie de onderdelen goed zijn, maar vooral cross country vindt de 29-jarige amazone een mooie uitdaging. Van tevoren mogen de ruiters zonder paard het hindernisparcours van zes kilometer bekijken. Daarna komt het erop aan hoe goed de vertrouwensband is tussen paard en berijder. “Het vraagt jaren voorbereidingen van training en wedstrijden om zo’n band op te bouwen.
Enjoy is bij ons geboren. Sinds ze een jaar of vier was heb ik haar al onder het zadel en in training. Toen ze zes was deden we voor het eerst mee aan een internationale wedstrijd. Om het niveau van de Olympische Spelen te halen moet een paard een jaar of tien zijn en daarnaast heeft het veel ervaring nodig. Enjoy is nu vijftien jaar en is een echt wedstrijdpaard. Als ze lang geen wedstrijd heeft gedaan, wordt ze chagrijnig.”

Nations Cup in Polen (Eigen foto)

Moest leren competitief te zijn
De schimmel staat in een van de stallen achter de woning waar Sanne met haar moeder en broer woont. “Ik ben opgegroeid tussen de paarden. Toen ik net kon lopen stond er al een pony voor me klaar. Ik ben altijd met paarden bezig en hoef niet per se wedstrijden te rijden. Ik heb moeten leren om competitief te zijn.” Sanne deed onder andere mee aan de Europese Kampioenschappen in 2021 en in 2023 waar Nederland zich wist te plaatsen voor de Olympische Spelen en aan de Wereld Kampioenschappen in 2022 in Italië.

Niet op vakantie
Om op hoog niveau te rijden vraagt wellicht om opofferingen. “Iemand die één keer in de week op een manege traint zal nooit dat niveau bereiken. Ik heb niet het gevoel dat ik veel heb moeten missen. Ik heb er wel dingen voor gelaten, maar ik had daar geen behoefte aan. Zo ging ik niet mee met schoolkamp en ga ik niet op vakantie. Het is een manier van leven. Ik ben 24 uur per dag, zeven dagen per week met de paarden bezig. Die zorg houdt nooit op. Dat is mijn verantwoordelijkheid. Daar kan ik niet nog heel veel naast doen. Als je iets wil bereiken is dat een keus. Ik heb de kans gehad, maar daarnaast komt het neer op wilskracht.”

Enjoy is echt wedstrijdpaard (Foto: Arjen Vos)

TeamNL
Naast Sanne bestaat TeamNL uit Raf Kooremans en Janneke Boonzaaijer, die ook in 2020 in Tokio meedeed. “Het is een goed team, maar ik verwacht niet dat we kans maken op een medaille. We hopen met het team in de top 6 te eindigen. Er doen in totaal 65 ruiters mee. Dressuur en Springen zijn groot in Nederland, maar Eventing minder. Topsport is een hobby, daar kun je niet van leven. Gelukkig hebben we veel mensen om ons heen die ons op verschillende manieren steunen.”

Focussen op rijden
Sannes moeder Jantien gaat mee als groom om voor paard Enjoy te zorgen. Vriend Johan is er ook bij om voor de nodige morele steun te zorgen in Parijs, zodat Sanne zich alleen hoeft te focussen op het rijden en te genieten van alles dat komt kijken bij de Olympische Spelen. Naar verwachting zullen ook Nederlandse fans ervoor zorgen dat er genoeg oranje te zien is in de tuinen van Versailles.

7 reacties

  1. Met vertrouwen in de band, gaat het vast goed komen.
    Plezier en succes gewenst.
    Geniet er vooral van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin