Vleugje tropen in FAM

Door Leni Paul. Wie de komende twee weken een bezoek zal brengen aan het Flower Art Museum zal daar naast oogstrelende kunst ook een tropische verrassing aantreffen. Sinds donderdag prijkt er een indrukwekkend floraal schouwspel en wordt de aandacht getrokken door een kleurige presentatie van honderden orchideeën. Wegdromen bij een tropische impressie.

Van de nood een deugd maken. Een oud-Hollands gezegde dat deze donderdag letterlijk plaatsvond toen mannen en vrouwen van Kwekerij Ichtus uit Waddinxveen constateerden dat een van de zestien door hen gekweekte orchideeënsoorten, de rode Phalaenopsis Montreux, al op een vroeger tijdstip dan verwacht, in groten getale  stonden te stralen terwijl de vraag naar dit product dreigde achter te blijven. Gevolg: een teleurstellende prijs voor de kweker.

“De natuur is niet altijd helemaal te sturen,” aldus een altijd opgewekte Jan de Boer van Barendsen Bloemen donderdagmorgen in Flower Art Museum, “en dan ga je wat bedenken.”

Mogelijkheden
Directeur Pieter Lips van kwekerij Ichtus was deze morgen helaas verhinderd. Maar telefonisch laat hij weten: “We hadden op een gegeven moment zo’n grote aanvoer van met name Montreux en toen was ook de vraag naar de kleur rood onvoldoende.” Geen vrolijke constatering, maar het moment suprême was daar toen Jan de Boer bij Ichtus binnenstapte.

Jan de Boer, de inventieve bloemenman met een Aalsmeers hart, zag mogelijkheden: ”Ik ken de mannen en vrouwen van Ichtus al lang. Goeie kwekers en als er op een gegeven moment door omstandigheden onvoldoende vraag is voor je prachtige met veel zorg gekweekt product zou het te betreuren zijn als dit zo maar achteloos zou verdwijnen. Ik dacht aan de prachtige ruimte van ons Aalsmeerse Flower Art Museum en stelde voor om hier deze honderden orchideeën te presenteren.”

De Boer liet het niet alleen bij speelse gedachten en invallen maar via zijn zakelijke relaties wist hij een bekwame bloembindster enthousiast te maken voor de omvangrijke, doch speelse klus. ”Marina Matiukhova uit Barcelona is een zelfstandig bloemenbindster en zij vond het een uitdaging om op persoonlijke wijze in het FAM aan het werk te  gaan.”

Verrukt van Nederland
“Een schitterende locatie,” aldus de 42 jaar geleden in Stavropol in Rusland geboren Marina Matiukhova die onder meer met een opleiding als bloemenarrangeur/styliste in Moskou in 2009 naar Barcelona kwam. “Voor de liefde,” aldus de vrolijke Marina en vanaf het begin ben ik daar bij diverse bloemenwinkels en importeurs gaan werken.“

Sinds enige tijd is ze als zelfstandig bindster werkzaam en ze is, zo liet ze ons weten, verrukt van Nederland en met name van de fraaie locatie waarin ze verzameling Phalaenopsisbloemen tot een fraai geheel weet te schikken. We krijgen een gedetailleerd verslag van haar werkwijze en mocht zo nu en dan de taal een minimale barrière zijn dan is medewerker Marcos de la Roche, al elf jaar werkzaam bij Barendsen, bereid in te springen.

Het eindresultaat van de door het museum verspreide orchideeënpresentatie is oogverblindend. Mede het gebruik van parels met een tegelijkertijd speelse als chique uitstraling, gecombineerd met de prachtige rode bloemen van deze populaire Phalaenopsis Montreux geven het geheel een bijzonder effect.

Bloemen en kunst, de komende weken tentoongesteld in FAM. En als de voortekenen niet bedriegen komen er in de komende maanden nog meer bloemrijke verrassingen in FAM op ons af. AalsmeerVandaag blijft het volgen.

(Foto’s FAM)

Eén reactie

  1. Wat een prachtig initiatief van Jan de Boer. We werden warm onthaalt en wat een fantastische lieve bloembindster. Wat een enthousiaste vrouw. Het is de moeite waard om de tentoonstelling te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin