Voedselbos in Kudelstaart: jong geleerd…

Door: redactie. Nadat een dag eerder de eerste officiële boom was geplant, kreeg de aanleg van het aan het Kudelstaartse Cabaretpad gelegen voedselbos zaterdag een vervolg. Vrijwilligers trotseerden het natte weer en de vette klei om geen moment in de aanleg verloren te laten gaan.

Het voedselbos is een initiatief dat gegroeid is uit de naastgelegen Smikkeltuin, een moestuin die onder meer door leerlingen van de Antoniusschool wordt onderhouden. Aanleg en onderhoud wordt veiliggesteld door de onlangs opgerichte stichting Voedselbos De Smikkeltuin.

Bijzondere rassen
Doelstelling is te kweken volgens de permacultuur. Dat houdt in dat er een grote diversiteit aan bomen, struiken en kruiden wordt geplant die elkaar in stand houden en versterken. Op biologische wijze, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmatige toevoegingen. Er is een selectie van bijzondere rassen gemaakt. Hoge soorten zoals de uiensoepboom, de walnoot, beuken, de tamme kastanje, keizersboom en de boternoot. Als lagere rassen maken verschillende appel- peren- kersen- en pruimenbomen en een variëteit aan bessenstruiken onderdeel uit van het assortiment. Deze maand moeten er al 50 soorten in het voedselbos worden geplant. Binnen drie jaar wil de stichting het bos compleet maken met 150 verschillende gewassen.

Vrijdag plantte wethouder Wilma Alink samen met kinderburgemeester Anne van Duijn en Denley Kraan, bedenker van de naam ‘De Smikkeltuin’ de eerste boom. Een notenboom met de Latijnse naam Juglans Regia. De klus werd zaterdag voortgezet door stichting-voorzitter en oud wethouder Berry Nijmeijer en secretaris Cor de Jong. Nijmeijer had zijn kleinzoons Ayrton en Raidon meegenomen om bijstand te verlenen. Niet alleen werden bomen geplant, ook grondwerkzaamheden werden verricht. Zoals bijvoorbeeld het aanharken van het met houtsnippers aangelegde pad zoals op bovenstaande foto te zien is.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Hoekwater

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin