Cultuurprijs naar Theodore van Houten

De Cultuurprijs 2015 van Aalsmeer is naar Theodore van Houten gegaan. Van Houten is op cultureel vlak uiterst veelzijdig, hij is onder meer schrijver, columnist, presentator, musicoloog, muziekcriticus en stommefilmpromotor. De 63-jarige oud-Aalsmeerder (nog geen twee jaar geleden verruilde hij Aalsmeer voor een Fries dorp) kreeg de waarderingsprijs voor “zijn grote inzet voor het Aalsmeerse culturele leven”.

Die kwalificatie gaf wethouder Gertjan van der Hoeven van cultuur bij de prijsuitreiking afgelopen zondag in de Studio's Aalsmeer. Daar vond de officiële presentatie plaats van zijn kinderboek Walt en Jean, de Sprookjeswinkel/de Bosrand.

Ernstig ziek
De prijs, € 2250 groot, werd niet aan hemzelf uitgereikt, maar aan zijn zus Mien van Houten. Dit omdat Van Houten “wegens een ernstige ziekte”, zoals de gemeente in een persbericht meldt, niet zelf aanwezig kon zijn. “Ik vind het erg jammer dat ik de cultuurprijs niet persoonlijk aan Theodore heb kunnen overhandigen,” aldus de wethouder zondag.

De stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA) doet de voordracht van kandidaten voor de lokale cultuurprijs. In het juryrapport schrijft KCA onder andere: “Theodore van Houten is geboren en getogen in Aalsmeer, mede door zijn liefde voor zijn geboortedorp heeft hij zich jarenlang intensief verdiept in de geschiedenis van Aalsmeer en enthousiast bijgedragen aan de kunst en cultuur van Aalsmeer.”

Oorlogstijd
Het diepst in zijn haarvaten zit de oorlogsperiode. Van Houten deed jarenlang zeer uitvoerig onderzoek naar Aalsmeer en Aalsmeerders in de Tweede Wereldoorlog, wat resulteerde in een 424 pagina's dik, historisch boek, Een vrij ernstig geval, uitgekomen in 2011 (het archief schonk hij later dat jaar aan de gemeente).

Twee jaar later deed hij het (ook letterlijk) dunnetjes over met een versie die specifiek gericht is op leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen, getiteld De oorlog in jouw dorp. Daarin probeert hij de scholieren via herkenningspunten dichtbij huis iets bij te brengen van wat in de jaren 1940-1945 speelde.

Talk of the Town
Lokaal was hij vele jaren actief, in het Witte Weekblad en op Dichtbij.nl, met columns. Onder het pseudoniem Floris T haalde hij geregeld stevig uit naar jan en alleman. Ook was Van Houten in De Oude Veiling enkele jaren (mede)presentator van Talk of the Town, een praatprogramma met tafelgasten die in zijn ogen iets te zeggen hadden. De oorlogstijd was in de programmareeks eveneens een belangrijke inspiratiebron voor hem.

Eerdere winnaars van de cultuurprijs waren muziekvereniging Flora, Ton Offerman, cultureel café Bacchus en KCA.

Foto's: (boven) Theodore van Houten bij de presentatie van zijn oorlogsboek voor oudere basisschoolkinderen in De Nieuwe Meer in april 2013 (foto AV-archief); (onder) Mien van Houten en wethouder Gertjan van der Hoeven (foto gemeente)
 

Eén reactie

  1. Twitter: JoLow5: @AalsmeerVandaa Die meneer die een bipolaire patiënt geld heeft laten investeren in z’n boek over de oorlog, en nooit 1 ct terug betaalde?
    5 hours ago. Is het mogelijk om hier uitleg op/over te geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin