VVA-kantine favoriet als nieuw buurtcentrum

In het Buurthuis Hornmeer, gevuld met een kleine 50 buurtbewoners, werd afgelopen woensdag de ontwikkelvisie van de wijk gepresenteerd. Er staat namelijk een aantal ingrijpende veranderingen voor de deur. Wethouder Gertjan van der Hoeven nam de aanwezigen mee aan de hand van een plattegrond en zette tamelijk helder uiteen wat er de komende twee jaar allemaal staat te gebeuren.

Blij waren de bewoners van het wijkoverleg Hornmeer met de mededeling dat de huidige VVA-kantine naar alle waarschijnlijkheid dienst gaat doen als het nieuwe buurtcentrum. Ook opperde de wethouder de mogelijkheid van verplaatsing van de atletiekbaan naar de Hornmeer.

De fusie van de voetbalclubs heeft de nodige consequenties gehad voor herontwikkeling van dit deel van de Hornmeer. Door te kiezen voor RKAV als nieuwe accommodatie komt er ruimte voor nieuwe ontwikkelingen op het huidige VVA-complex. Aan de andere kant levert het Hornmeerpark ruimte in. Door de aanleg van twee extra velden zullen bomen en wandelpaden verdwijnen.
 
Vlonderpad
Er komt echter compensatie. Dat komt er op neer dat er een wandelpad wordt aangelegd langs de nieuwe natuurgrasvelden. De rondgang zoals die er nu ook is, blijft bestaan. Zij het in andere vorm. Er komt een vlonderpad direct langs het water. Achter de midgetgolfvereniging komt een doorgang naar het terrein van VVA dat ook deels als recreatiepark zal worden aangelegd.
 
“Alles wat aan park verloren gaat, zal aan de andere kant worden goed gemaakt,” aldus Van der Hoeven die aangaf dat de herinrichting naar verwachting acht ton gaat kosten. De wensen van de klankbordgroep zijn volgens de wethouder integraal overgenomen.
 
VVA-terrein
Over de invulling van het VVA-terrein is volgens hem nog niets bekend is. Het enige wat vaststaat is dat de nieuwe school ‘ergens’ op het hoofdveld van VVA komt. De geluidscontouren vanwege Schiphol staan niet toe dat de school op een andere plek gebouwd mag worden. De oplevering van de school is in 2017. Of dat begin of eind van het jaar wordt, durfde de wethouder niet te zeggen.
 
Recreatief
“Voor het andere deel van het VVA-complex hebben we als gemeente geen plan. Wel hebben we er gedachten over. Grotendeels zal het een recreatieve functie krijgen. Te denken valt aan picknickplaatsen, trapveldjes en een evenemententerrein,” aldus de wethouder die de mogelijkheid van een skatepark en verplaatsing van de atletiekbaan van Sportlaan naar het VVA-complex niet uitsluit.
 
Woningbouw
Volgens de wethouder heeft Aalsmeer met zijn groeiende inwoneraantal dringend behoefte aan extra recreatieruimte. Vanwege de geluidsbeperkingen is dit gebied bij uitstek voor dit doel geschikt. Al denkt de gemeente hier toch ook op bescheiden schaal woningbouw voor elkaar te kunnen krijgen. Gedacht wordt aan enkele tientallen woningen. De bomen op het voetbalcomplex zullen indien ze gezond zijn, zoveel mogelijk gespaard blijven. De herinrichting van dit gebied wordt geraamd op anderhalf tot twee miljoen euro.
 
Bijval
Gespaard blijft hoogstwaarschijnlijk ook het clubhuis van VVA. Het markante piramidevormige bouwwerk zou volgens de wethouder prachtig dienst kunnen doen als buurthuis. “Een toplocatie,” noemde Van der Hoeven de ‘Silveren Draeck’. Hij kreeg daarin bijval van de aanwezigen.
 
Op de Roerdomplaan, de plek waar het buurthuis nu gevestigd is, gaat namelijk ook het een en ander veranderen. Het gebouw van voormalige openbare basisschool ‘Hornmeer’, waar thans onder meer biljartclub en gebedsruimte gevestigd zijn, maakt plaats voor woningbouw. Dat geldt ook voor basisschool ‘De Wegwijzer’ en de kinderopvang van Solidoe.
 
Deze drie vrijwel identieke oorspronkelijke schoolgebouwen werden begin jaren ’70 neergezet met de bedoeling dat ze zo’n 25 jaar mee zouden gaan. Inmiddels is dat alweer ruim 40 jaar. Solidoe zal samen met De Hoeksteen en De Wegwijzer onderdak vinden in het nieuwe schoolgebouw bij VVA.
 
Kleiner wonen
Wat de woningen betreft die in de Hornmeer gebouwd gaan worden, kon de wethouder nog niet concreet zijn. “De woningen die we hier willen bouwen zijn vooral bedoeld voor Hornmeerbewoners die iets kleiner willen gaan wonen. De kinderen zijn de deur uit en er is minder behoefte aan het onderhouden van een tuin. Richtprijs van de koopwoningen zal zo rond de twee ton liggen.”
 
Emoties onderschat
Over het type woningen en het eventuele aantal woonlagen in het geval van appartementen kon de wethouder nog niks zeggen. Wel blijft hij graag over dit onderwerp in gesprek met de Hornmeerbewoners.
 
Hij zegde toe dit beter aan te pakken dan destijds bij de plannen met het Hornmeerpark. “We hebben de emoties die daarbij boven kwamen toen duidelijk onderschat. Bij het maken van de woningbouwplannen zullen we eerder met een klankbordgroep om de tafel gaan,” beloofde hij tot besluit.
 
Foto's van boven naar beneden: De entree van het voetbalcomplex aan de Dreef met de kantine, het Hornmeerpark, bomen langs de velden van FC Aalsmeer, wandelpad langs De Wegwijzer en Buurthuis Hornmeer. Foto's Arjen Vos (AV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin