Geschiedenis schrijven op Ad Verschuerenplein

Kudelstaart is een kunstwerk rijker. Afgelopen vrijdag werd het Ad Verschuerenplein dat tussen de appartementen van Mijnsheerlijckheid ligt verfraaid met een levensgrote inktpot met veer. Een inktpot die refereert aan de Antoniusschool en OBS Kudelstaart, die op deze plek hebben gestaan.

In april heeft kunstenares Karin Colen uit het Brabantse Den Dungen de opdracht van de gemeente gekregen om het kunstwerk te gaan maken. Haar ontwerp is geselecteerd uit 27 andere kunstwerken. Colen maakt graag ‘nuttige’ kunstwerken om de omgeving aantrekkelijker te maken en een plek te creëren waar het goed toeven is. Ze was vrijdag ook aanwezig en was opgelucht toen alles paste en stond. 

Historische termen
En dat lijkt gelukt, want de inktpot is een meteen een bankje waar buurtbewoners een gezellig praatje kunnen maken. Mijnsheerlijckheid is het nieuwe dorpscentrum van Kudelstaart geworden en daarom koos de gemeente voor een kunstwerk dat deze functie onderstreept.

Het plein is verder opgevrolijkt met stroken natuursteen met gezandstraalde, historische woorden die met de plek te maken hebben. Stichting Oud Aalsmeer heeft zich hierover gebogen en woorden bedacht als zudde, legakker, droogmakerij, waterpeil, pompe en turfmakerij.

Hangplek voor ouderen
Lange tijd werd in het dorp gespeculeerd wat er zou komen op dit plekje. Want de voorbereidingen voor het kunstwerk waren ruim daarvoor al genomen. De omwonenden zijn positief over het kunstwerk en de functie van ‘hangplek’ voor ouderen, maar sommigen zijn wat huiverig en bang voor vernielingen. En dan zijn er ook nog voorbijgangers die geen idee hebben wat het kunstwerk voorstelt. Misschien dat een korte beschrijving erbij of erop handig is. 

Het Ad Verschuerenplein is een plekje met historie, wat de enorme ganzenveer onderschrijft. “En wie weet schrijft de veer verhalen op die op het bankje verteld worden,” aldus de kunstenares.  

Foto's: Het Ad Verschuerenplein is verfraaid met een kunstwerk en lettertegels (foto's Groot41 en Ilse Zethof)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin