Markt op 21 oktober naar Praamplein

De kogel is door de kerk. De weekmarkt verhuist op dinsdag 21 oktober van het Raadhuisplein naar het Praamplein. Een week geleden heeft de gemeente dat meegedeeld aan de marktcommissie, na haar geruime tijd in het ongewisse gelaten te hebben.

In een persbericht meldt de gemeente dat de marktkooplui “graag” na de herfstvakantie willen verhuizen. De oorspronkelijke bedoeling, overeenkomstig de wens van de marktcommissie, was echter de verhuizing naar het Praamplein zo spoedig mogelijk na de feestweek te laten plaatsvinden.

Voorlopige voorzieningen
Als startdatum werd 30 september genoemd. Daar waren de marktkooplui sinds mei, toen de gemeenteraad unaniem zijn goedkeuring verleende aan het verhuisplan, dan ook op ingesteld. Maar een definitieve datum liet op zich wachten

Dat kwam doordat er in de praktijk enkele hindernissen overwonnen moesten worden. Met name een definitieve regeling voor de elektriciteit, waar op het plein nogal wat haken en ogen aan zaten, bleek op korte termijn onmogelijk. Reden voor de gemeente enkele voorlopige voorzieningen te treffen waardoor het uitstel binnen de perken zou blijven. De verhuizing komt nu drie weken later.

Levensvatbaar
De gemeente stelt dat “verplaatsing van de markt goed is voor de middenstand en economie”. De winkels in de omgeving profiteren van de komst van de markt. Maar ook de markt zelf is volgens de gemeente beter af, door de nabijheid van supermarkten en andere winkels. Er komt “meer dynamiek in de dorpskern” en “toekomstperspectief en levensvatbaarheid” van de markt verbeteren.

Op het Raadhuisplein liep de markt de laatste jaren steeds verder terug. De nieuwe impuls moet van het Praamplein komen, denken gemeente en marktkooplui.

Winderig plein
Op het Praamplein wordt in beginsel plek ingeruimd voor maximaal 77 kramen, die samen 95 parkeerplaatsen zouden opslokken. Maar er komen in eerste instantie ongeveer 55 kramen, waardoor ze minder parkeerplaatsen zullen bezetten.

Het enige wat de marktkooplui in de nieuwe situatie vrezen, is de wind. Die blaast vaak uit de zuidwestrichting over het plein heen, precies in de hoek waar ze staan.

Illustratie: nieuwe marktindeling op Praamplein zoals de gemeente die voor ogen heeft; foto: huidige markt loopt steeds verder terug (foto archief AV).


 

Eén reactie

  1. Met dit plaatje verdwijnen tijdens de markturen de parkeerplaatsen voor invaliden. Hoe gaat men dat oplossen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin