Oppositie ‘niet blij’ met zet Vonk

De oppositiepartijen zijn “niet blij” met de wijze waarop burgemeester Jobke Vonk het integriteitsonderzoek rond de wethouders Ad Verburg en Gertjan van der Hoeven in de affaire John van der Laarse aanpakt. Dat schrijven VVD, PACT en HAC in een door de fractievoorzitters ondertekende brief aan Vonk.

De partijen wijzen erop dat de burgemeester het 'advies' van de oppositie geheel terzijde heeft gelegd. Dat advies was verwoord in de integriteitsmotie die de gezamenlijke oppositie op de raadsvergadering van 15 mei inbracht. De motie werd die avond, zo staat in de brief, “met de kleinst mogelijke meerderheid” afgewezen. De 12 leden van de coalitiepartijen CDA en AB waren tegen, de 11 leden van de overige partijen voor.

Juiste partij
De motie roept op tot een uitgebreid, onafhankelijk, extern onderzoek waarbij “alle schijn van vermenging van persoonlijke en partijbelangen” wordt voorkomen. Ook zou de gemeenteraad zelf opdrachtgever moeten zijn, en niet de burgemeester, zoals nu het geval is. De oppositie pleit in de motie voor een raadsenquête, waarin betrokkenen onder ede en in het openbaar kunnen worden gehoord.

Dat laatste gebeurt niet bij het, beperkte, onderzoek dat Berenschot momenteel in opdracht van Vonk aan het verrichten is. De oppositie vraagt zich af of Berenschot “de juiste partij” is voor een dergelijk onderzoek, “gezien haar relatie met de gemeente Aalsmeer”.

Vervolgonderzoek
De oppositie is evenmin gelukkig met de voorgenomen aanpak van het vervolgonderzoek. Vonk wil “bijvoorbeeld een oud-burgemeester” een inventariserend onderzoek laten doen. Ze haalde dat vorige week aan in haar brief aan de gemeenteraad. Daarbij verwees ze naar “signalen” over andere affaires die de laatste weken opgedoken zijn en waarbij de integriteit van wethouders in twijfel wordt getrokken.

Volgens Bram Heijstek van HAC gaat het inmiddels om enkele tientallen zaken. Het zijn niet alleen recente affaires, maar ook oudere, teruggaand tot 1998. Ze betreffen meer wethouders dan alleen Verburg en Van der Hoeven, die beiden sinds 2010 aan het roer staan.

Opsplitsing
De wens van de oppositie was om niet alleen de affaire Van der Laarse te laten onderzoeken, maar om het breder te trekken. De burgemeester koos voor opsplitsing. Haar eerste prioriteit is de affaire Van der Laarse, die de aanleiding voor alle ontstane commotie en onrust is. Berenschot rapporteert half juni de (openbare) uitkomsten van het onderzoek.

● Klik hier voor artikel van 31 mei over Berenschot-onderzoek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin