Emotioneel statement tegen kinderprostitutie

Negen dames en een heer lieten zich afgelopen week elk twaalf uur lang opsluiten in een klein hokje in Restaurant Welkom Thuis. En niet zonder reden. Hiermee vroegen ze aandacht voor duizenden meisjes die in India gedwongen worden tot prostitutie.

Ze deden dit uit sympathie voor al die jonge meisjes die daar een verschrikkelijke jeugd hebben. Maar zeker ook om geld in te zamelen om de meisjes hiervan te bevrijden en te helpen. En er is een stap in de goede richting gedaan, want bij elkaar hebben ze in Aalsmeer meer dan € 14.000 opgehaald. Landelijk bracht de actie Lock me Up – Free a Girl bijna € 414.000 op.

Ogen niet sluiten
“Het is echt vreselijk om te zien wat die meisjes wordt aangedaan,” vertelt een geëmotioneerde Ingrid Claasen. Ze heeft ook een dag ‘gezeten’ en heeft de actie naar Aalsmeer gehaald. “Zelfs uit Oostbloklanden worden er meisjes naar India gesmokkeld voor de seksindustrie. Ze worden gedrogeerd, verkracht en mishandeld. Niet te geloven.”

Claasen zet zich al jaren in voor Free a Girl en raakt er niet over uitgepraat. “We moeten onze ogen niet sluiten hiervoor. Het is echt heel erg wat daar gebeurt. Wij kunnen schreeuwen om hulp, die meiden niet.”

Een bij twee meter
Ingrid Claasen zat op vrijdag in een klein hokje van één bij twee meter opgesloten en heeft een mooi sponsorbedrag binnen weten te halen. Op die dag zat ook Petra de Ree vast.

De spits werd dinsdag afgebeten door Miranda Gommans en Hanny de Bruijn, gevolgd door Ton Harte en Vickie van Zijverden op woensdag. Donderdag zaten Jacqueline Zekveld en Valeska Hovener in een hokje en de laatste dag was het tijd voor Ines van der Boon en Joyce Hoefs samen met Claudia van den Broek om een statement tegen kinderprostitutie te maken.

Gezelligheid
De deelnemers leefden die twaalf uur alleen op water en een bakje rijst. In hun hokje lagen dikke kussens, ze mochten hun laptop ‘meenemen’, hadden veel aanloop en mochten iedere twee uur de benen even strekken. “We hebben zelfs een mooi uitzicht op de Westeinder. Niet te vergelijken met de donkere bordeelhokjes in India,” vertelt de enige mannelijke deelnemer Ton Harte. “En bij ons gaat die deur na twaalf uur weer open en worden we bevrijd. Telkens als de deur bij zo’n meisje opengaat, moeten ze maar afwachten wie er achter staat.”

Ondanks het feit dat de deelnemers gezellig konden kletsen met iedereen die ze een hart onder de riem kwam steken en doneren, was de opsluiting confronterend. Iedereen was dan ook emotioneel bij het openen van de deur om 23.00 uur.

Veiling, donaties
Iedereen werd opgeroepen om een donatie te doen en je kon per deelnemer sponsoren. Ze hadden allemaal een streefbedrag. De een heeft het gehaald en de ander niet, maar het ging om het totaal en de aandacht die de actie gekregen heeft.

Naast online doneren of een bijdrage in de collectebussen doen, kon er ook geboden worden op verschillende veilingstukken. Niet alles is verkocht, maar ook via deze weg werd geld opgehaald.
 
Activiteiten
Ter plekke waren er ook nog acties om geld op te halen, zoals een handlezer, nagels lakken, haarextensions plaatsen en meer. Een aantal kunstenaars maakte schilderijen, groot en klein, die verkocht werden voor dit goede doel. Er kan overigens nog steeds gedoneerd worden via de website

Al met al werd het een actie waar vele Aalsmeerders en Kudelstaarters bij betrokken waren. Volgend jaar komt het in mei zeker terug. Ingrid Claasen: “Er zijn nu alweer aanmeldingen van mensen die opgesloten willen worden om de actie te steunen. En ik ben bezig met een benefietavond te organiseren waarbij een aantal Free a Girl-ambassadeurs komen optreden. Wordt vervolgd….”

Een impressie van de opsluiting van Ton Harte en Vickie van Zijverden kunt u hier zien. 

Foto's: (boven) Ton Harte in gesprek met kunstenares Jiska Sharon, die ter plaatse schilderijen maakte voor Free a Girl; (onder) Vickie van Zijverden die de opsluiting confronterend vindt. (foto's Arjen Vos)

 

3 reacties

  1. Hartelijk dank Gerard en Cees. Onze hulp is hard nodig. Miljoenen kinderen die gedwongen werkzaam zijn in de prostitutie. Zij kunnen niet schreeuwen om hulp en de hel van verkrachting en is mishandeling gaat elke dag door. Kinderen mogen niet gebruikt worden als sexobject. Dat is ook de reden dat ik mij al bijna 4 jaar inzet voor deze mooie Stichting waar zo min mogelijk kosten worden gemaakt om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk geld beschikbaar is om meisjes te bevrijden en op te vangen. Free a Girl!

  2. Dames en Heer,
    Een geweldig succes, waar jullie ECHT trots op mogen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin