Waarom een verzuimverzekering belangrijk is

(Foto Pexels)

Als ondernemer wil je ervoor zorgen dat je bedrijf soepel blijft draaien, maar soms kunnen onvoorziene gebeurtenissen roet in het eten gooien. Een van die gebeurtenissen is het uitvallen van een werknemer door ziekte. Dit kan niet alleen de productiviteit van je bedrijf beïnvloeden, maar ook voor een flinke financiële klap zorgen. Hier komt de verzuimverzekering om de hoek kijken. Met die verzekering dek je het risico op ziekteverzuim onder je werknemers af. In dit artikel leggen we uit wat deze verzekering inhoudt en waarom hij belangrijk is voor ondernemers.

Als een werknemer ziek wordt, dan ben je als werkgever verplicht om de eerste twee jaar tenminste 70% procent van het loon door te blijven betalen. Dat is natuurlijk veel geld, zeker als je bedenkt dat de omzet die de werknemer normaal zou genereren ook wegvalt. Een verzuimverzekering biedt dekking in dit soort situaties.  Met zo’n polis worden de kosten die ontstaan ​​wanneer een werknemer niet kan werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid vergoed. Naast het loon van de zieke werknemer dekken, biedt de verzekeringsmaatschappij ook ondersteuning bij het re-integratieproces en de kosten die hiermee gepaard gaan.

Is een verzuimverzekering verplicht?
Over het algemeen zijn er als ondernemer nauwelijks verzekeringen die je verplicht bent om af te sluiten. In sommige beroepsgroepen kan het verplicht zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten (bijvoorbeeld als notaris of advocaat), maar verder zijn er eigenlijk geen verplichte polissen. Een verzuimverzekering is dus ook geen verplichte verzekering om af te sluiten voor je bedrijf. Het kan wel heel verstandig zijn om een verzekering ziekte werknemer af te sluiten, gezien de kosten die ontstaan als een werknemer langdurig ziek wordt.

Voordelen werkgever en werknemer
Een verzuimverzekering biedt niet alleen voordelen voor jou als werkgever, maar ook voor je werknemers. Voor een werkgever betekent het hebben van een verzuimverzekering dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan wanneer een werknemer langdurig ziek is. Dit zorgt voor gemoedsrust bij jou en stabiliteit binnen het bedrijf. Aan de andere kant biedt een verzuimverzekering ook geruststelling aan werknemers, omdat ze weten dat het bedrijf niet ten onder gaat wanneer zij of een collega langdurig ziek worden. Zeker binnen kleine bedrijven kunnen zulke zaken belangrijk zijn voor de sfeer op de werkvloer, wat het behoud van talent ten goede komt.

Verzuim voorkomen en beperken
Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het gaat om ziekteverzuim onder werknemers. Ook daar kan een polis voor ziekte van werknemers bijvan pas komen. De verzekeringsmaatschappij biedt namelijk ook vaak dekking en ondersteuning bij het voorkomen en beperken van verzuim binnen je bedrijf. Afhankelijk van je polis kun je namelijk kosten vergoed krijgen voor diensten die gericht zijn op preventie van verzuim. Of een polis hier dekking voor biedt, lees je in de voorwaarden van de verzekering. Eventueel kun je dit soort vragen ook neerleggen bij een verzekeringsadviseur.

(Partnerbijdrage Equote)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin