Schenkeveld: tomatenkwekers met passie

AalsmeerVandaag geeft met regelmaat een podium aan ondernemers die betrokken zijn bij de Businessclub van FC Aalsmeer. In een kort interview vertellen deze ondernemers wie ze zijn en wat hun motivatie is en geven ze een inkijkje achter de schermen van hun bedrijf. Vandaag de beurt aan Pieter van der Wel van tomatenkwekerij Schenkeveld.

Door: Jeffrey van der Linden. Pieter van der Wel woont in Naaldwijk en groeide op in een echte tuindersfamilie; zijn vader was teler van trostomaten. Zelf heeft hij de tuinbouwschool doorlopen en is daarna de studie Bedrijfskunde en Agri Business gaan doen. In 2016 is Peter bij Schenkeveld begonnen en is vanaf die tijd bij Schenkeveld belast geweest met opzetten en bouwen van de locatie Schiphol in Rijsenhout. Met succes; in januari van 2021 is hij benoemd tot operationeel directeur.

Gekweekt op matten
Schenkeveld is een teler van diverse soorten trostomaten die in kassen gekweekt worden. Tomaten telen gebeurt het hele jaar door. Na het poten van een tomatenplant kan er na acht weken worden geoogst. “Onze tomaten worden gekweekt op matten van steenwol. Omdat tomaten constant water, voeding en licht nodig hebben om te groeien, zetten wij in de wintermaanden extra groeilicht in,” aldus Van der Wel. Schenkeveld kweekt veel verschillende soorten trostomaten van klein naar groot. De tomaten worden vervolgens verkocht door Growers United aan supermarkten in heel Europa.

1,7 Miljoen planten
Al jarenlang was de wens van Schenkeveld om naast de locaties in het Westland en Midden Delfland door te groeien. Belangrijk voor een nieuwe locatie was dat het in een tuinbouwgebied moest zijn, een goede bereikbaarheid moest hebben op maximaal een half uur rijden van de bestaande locaties. Uiteindelijk is daar de vestiging in Rijsenhout, pal onder de rook van Schiphol, uitgekomen. De vestiging van Schenkeveld Schiphol bestaat uit een kassencomplex van maar liefst 44 hectare groot. De vier hebben een opstelling volgens het klaverbladprincipe, waar in totaal 1,7 miljoen tomatenplanten staan. In het midden van de vier kassen is een 1 hectare grote energie-, water- en verwerkingsruimte.

Hollen of stilstaan
“Wij zijn permanent op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde medewerkers. Naast fysieke handenarbeid zijn er binnen ons bedrijf functies in de teelt en techniek.” Schenkeveld werkt in de regio’s met vaste mensen die veelal uit de buurt komen. Zo bestaat het Schipholteam uit vijftien medewerkers plus zo’n 100 seizoenswerkers. De seizoenwerkers kunnen naargelang er behoefte is, worden opgeschaald tot 150 medewerkers. Hieronder vallen ook scholieren die op zaterdag en in de schoolvakanties werken. “Deze groep willen wij graag uitbreiden. Het Businessclub initiatief Werken In Aalsmeer zou hier bijvoorbeeld een rol in kunnen spelen.”

De uitdaging is dat de keten zo kort en gezond mogelijk moet zijn. Er wordt veel gedaan om de aanwezigheid van bacteriën en virussen uit te bannen Dit wordt bereikt door zo schoon en hygiënisch mogelijk te werk te gaan, waarbij de medewerkers bedrijfskleding aandoen en door een hygiënesluis gaan. Na het oogsten van de tomaten moeten ze zo snel mogelijk voor de consument beschikbaar zijn en in de schappen liggen. “Het is bij ons altijd hollen of stilstaan.”

Lokale doelen
In alle regio’s waar Schenkeveld actief is, wordt er genetwerkt en worden lokale doelen gesteund. Zo ook in de regio Aalsmeer. Met een lidmaatschap bij de BusinessClub kan hiervoor worden gezorgd.

Foto’s Schenkeveld

Schenkeveld Schiphol
Tijmweg 1
1435 DE, Rijsenhout
T: 015-2512490
W: https://schenkeveld.co/
E: info@schenkeveld.c

Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

 

 

Lees vorig bericht

Ikebanaworkshop met De Elementen

Lees volgend bericht

Column: ‘Vakantie in Aalsmeer’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *