‘Pure Terra’, specialist in watertechnologie

AalsmeerVandaag geeft met regelmaat een podium aan ondernemers die betrokken zijn bij de BusinessClub van FC Aalsmeer. In een kort interview vertellen deze ondernemers wie ze zijn en wat hun motivatie is en geven ze een inkijkje achter de schermen van hun bedrijf. Vandaag de beurt aan Nic Pannekeet, mede eigenaar van Pure Terra, een investeringsfonds gericht op watertechnologie.

Door: Hans van der Linden. Nic is een geboren en getogen Aalsmeerder die op zijn 24e besloot naar China te gaan om daar zaken te doen. “In China heb ik ruim 26 jaar gewoond. Daar heb ik samen met mijn zakenpartner en mede-Aalsmeerder Gijsbert de Bruin een aantal bedrijven succesvol opgezet. Zo zijn we de grootste bloemenproducent van China geworden, hebben een assemblagebedrijf in medische onderdelen en verlichtingsarmaturen opgezet en organiseren we de grootste waterbeurs in de wereld. Later hebben we nog een fabriek van Cargill in Amsterdam in het Westelijk havengebied gekocht.”

Nic en Gijsbert in 1999 op de bloemenmarkt van Shanghai

Hulpbronnen
Ondanks het feit dat Nic en Gijsbert succesvolle ondernemers zijn, wilden zij ook op ander vlak betekenisvol zijn. “Dan bedoel ik op sociaal en maatschappelijk gebied,” vervolgt Nic, “deze ambitie is waarschijnlijk ontstaan, omdat wij tijdens ons verblijf in China zagen hoe je niet met de aarde, de natuur en hulpbronnen moet omgaan. In 26 jaar werden daar 1 miljard mensen uit de armoede in de middenklasse getrokken met alle gevolgen van dien. Omdat wij al betrokken waren bij het organiseren van de grootste waterbeurs ter wereld, is het idee geboren om ons geheel toe te leggen op het gebied van water en investeringen in watertechnologie. Bij Pure Terra hebben wij veel waterkennis en een neus voor bedrijven waar potentie in zit.”

‘Toekomst proof’
Het onderscheidende vermogen van Pure Terra ligt volgens Nic in het feit, dat het bedrijf gespecialiseerd is om te bepalen of de technologie van een bedrijf ‘toekomst proof’ is. “Wij stappen meestal bij bedrijven in de opstartfase in met zogenaamde ‘Venture Capital’. Dit in tegenstelling tot investeerders die in reeds gesettelde bedrijven met ‘Private Equity’ investeren. Vaak zijn investeringsmaatschappijen niet gespecialiseerd en investeren in business opportunity’s. Wij vinden dat je met kennis in één industrie een hogere kans hebt om in het juiste bedrijf te investeren.”

Naast de technologiecheck wordt ook goed naar de ondernemer achter het bedrijf gekeken. “Wat kan hij en is het team waar hij mee werkt capabel genoeg om uit te bouwen. Ten derde kijken wij naar de klanten van het bedrijf. We hebben eigen analisten in dienst die zeer kritisch zijn bij de drempel van het toelaten van bedrijven. Semi-overheidsbedrijven, zoals bijvoorbeeld waterleidingbedrijven, waar de besluitvorming over veel schijven gaat, genieten om die reden daarom niet onze voorkeur om in te investeren.” Het merendeel van het vermogen van Pure Terra komt uit Europa net als de meeste van de bedrijven waarin geïnvesteerd wordt. Ook lopen er projecten in de Verenigde Staten. Pure Terra volgt ruim 1500 ondernemingen.

Bewustwording
“Onze ambitie is om een rol te spelen in het toekomstige tekort van water. Geschat wordt dat in 2030 wereldwijd een tekort van 40 procent aan water is. Dat wordt een groot probleem voor de voedselproductie. Het probleem voor draagvlak voor dit onderwerp in Nederland is, dat water hier relatief goedkoop is en veelal nog in overvloed aanwezig. Toch wordt de bewustwording steeds groter nu we door het wisselende klimaat soms schaarste hebben en op andere momenten juist teveel water is. Ook moeten we niet vergeten dat door de alsmaar toenemende bevolkingsgroei het water steeds moeilijk schoon te maken valt en er dus betere en efficiëntere technieken moeten komen.”

60 Miljoen
De uitdagingen waar Nic met Pure Terra tegenaan loopt is dat het vinden van investeerders veel tijd en energie kost. “Je hebt als ‘First time fonds’ geen trackrecord en dat maakt het moeilijk voor veel professionele investeerders om in onze propositie te investeren. Dit wil zeggen dat de investeringen die wij willen doen dus nog geen bewezen rendement hebben en dat wij toch investeerders warm moeten zien te krijgen om in ons te investeren. Dat neemt niet weg dat we tot nu toe 60 miljoen Euro hebben opgehaald uit de markt.”

Iets terug doen
Over wat hij met voetbal heeft en het waarom van het lidmaatschap van de BusinessClub heeft Nic een duidelijk antwoord. “Gijsbert en ik hebben zelf voor ons vertrek naar China vanaf onze jeugd bij VV Aalsmeer en later bij RKAV gevoetbald. Daar werden we altijd gesponsord door lokale bedrijven, waardoor je als team en club altijd net iets meer kon doen. Door ons lidmaatschap van de BusinessClub willen we iets terug doen voor de lokale gemeenschap. Daarnaast sluit de ambitie van de BusinessClub om het voetbal bij FC Aalsmeer op een hoger niveau te krijgen goed aan hoe wij daar over denken.”

De visie van Pure Terra Ventures
Het water probleem is alleen oplosbaar door te innoveren. Innovatie heeft capital en kennis nodig om de markt te betreden.  Pure Terra heeft als Impact-doelstellingen: Investeer in en versnel innovatie om mondiale wateruitdagingen te voorkomen
Bevorder onderwijs en vergroot het publieke bewustzijn over de intrinsieke waarde van water.

Meer informatie op de website: pureterra.com of bel met: 06-48206892

Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

Kinderboekenweek vol groene activiteiten

Lees volgend bericht

Klezmerband Nigun mét koffieconcert in Lijnbaankerk


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *