Inspirerende avond over vitaliteit en bewegen

De vorige Ondernemersavond vond plaats in De Oude Veiling (archief AV/Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Met de memorabele ondernemersavond in Floriworld, waar kennisgemaakt werd met eetbare zonnebloemen nog vers in gedachten, streken de leden van de Businessclub van FC Aalsmeer afgelopen donderdag neer in De Oude Veiling. Het thema ‘innovaties in de bloemenbranche’ maakte plaats voor ‘Vitaliteit op de werkvloer’. Verschillende sprekers lieten hier hun licht over schijnen met als hoogtepunt de presentatie van bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Nico Hofman.

Het spits werd afgebeten door Moniek Takes, gastvrouw van De Oude Veiling die een inkijkje gaf in zowel de letterlijke als de figuurlijke keuken van het horecabedrijf. Onder meer de bijzondere samenwerking met Ons Tweede Thuis werd aangestipt en ook kwam de historie van het pand in vogelvlucht voorbij. Daarna volgden drie mannen die hun strepen in de wereld van de fitness en sport hebben verdiend.

Maximaal fit
Paul Bos lichtte het revolutionaire idee achter Fit20 nader toe. Hoe je met minimale tijdbesteding, maximaal fit kunt worden. Door met regelmaat twintig minuutjes inspanning te leveren bouw je aan een krachtig en vitaal lichaam. De aanschaf van een trendy sportoutfit is hiervoor niet nodig, de oefeningen kunnen in gewone kleding worden uitgevoerd zonder noodzaak tot douchen na afloop. Mensen die zich hieraan overgeven ervaren volgens Bos duidelijk dat ze zich fitter voelen en werkgevers die Fit20 in hun bedrijf toepassen constateren een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.

Op maat bedienen
Ook Seth van der Dussen van Fitness Aalsmeer zet in op de gezondheid van medewerkers. Gezondheid is volgens veel mensen het allerbelangrijkste goed in het leven en daarom verbaast Van der Dussen zich erover dat vaak niet die actie ondernomen wordt die je mag verwachten om gezond te blijven. Aan hem zal het niet liggen. Hij creëerde zijn fitnesscentrum tot een plek van licht en lucht waar mensen zich prettig voelen. Alles moet daarbij kloppen. Van ultramoderne fitnessapparaten die elke sporter op maat bedienen tot de koffiecorner. “Ik ben per maand 1100 euro ex btw aan koffie kwijt maar dat zorgt er wel voor dat mensen langer blijven en graag terugkomen,” aldus de fitnessbaas.

Nico Hofman vertelt

Topsport en dagelijkse werkelijkheid
Nico Hofman kan zichzelf naast bewegingswetenschapper, fysiotherapeut en begeleider van de Jumbo/Visma schaatsploeg ook best als inspirerend spreker in de markt zetten. Met vier Olympische (winter)Spelen achter de rug en een in het vooruitzicht heeft hij een schat aan ervaring waarover hij vloeiend en zeer geanimeerd kan vertellen. Zijn verhaal was hier en daar wat technisch maar toch ook doorspekt met interessante anekdotes. Zo stipte hij de samenwerking met schaatscoach Jac Orie aan. De twee kennen elkaar van de opleiding waar het niet direct koek en ei was (“We konden in het begin niet goed met elkaar overweg omdat we allebei veel te eigenwijs waren..”)

Napraten met BFCA-bestuurslid Hans van der Linden

Vervolgens sloeg Hofman een bruggetje tussen topsport en de dagelijkse realiteit. “Met de kennis die we bij het werken met topsporters opdoen, hebben we profijt in de particuliere praktijk en in het bedrijfsleven.” Als voorbeeld gaf Hofman een casus van een 69-jarige patiënt met obesitas waarbij de belastbaarheid aanzienlijk verbeterde dankzij een equivalent van de behandeling die bij topsporters wordt toegepast. Ook het belang van slaap en goede voeding kwam ter sprake. “Als we weten dat onze schaatsers naar een feestje gaan, vragen we ze ’s nachts een meetband om te doen waarbij we hun herstelgegevens kunnen registreren. Zelfs als ze maar één biertje hebben gedronken, kunnen we dat vaststellen omdat het herstel tijdens die slaap minder is.”

Voor de pakweg 50 aanwezigen die vol interesse de sprekers hadden aangehoord en ongetwijfeld hun eigen eet- en beweegpatroon tegen het licht hielden, was er een geruststellend slot van de avond. De schalen die rondgingen waren voorzien van gezonde hapjes.

Foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin