‘Het is momenteel geen tijd voor feesten’

Door: Leni Paul. Je hebt een goed lopende winkel met theaterattributen en feestartikelen en kan voor de meest uiteenlopende feestelijke gelegenheden de passende kleding en bijbehorende spullen aanbieden. Acht jaar geleden kon je de zaak overnemen en je breidde die met enthousiasme en veel werklust uit. Inmiddels heb je een vaste plaats in Aalsmeer en wijde omgeving veroverd. En toen kwam daar corona en veranderde alles voor deze Aalsmeerse onderneemster. Zo verging het Marjo de Vries, die op de Middenweg 2 onder de naam Theaterworld Aalsmeer haar feestwinkel in verkoop en verhuur van feestkleding en feestartikelen drijft.

Marjo de Vries: ”Ja, en dan zie je dat er in de media veel aandacht is voor de winkeliers, de kappers, de restaurants. Terecht natuurlijk, maar mijn branche is heel erg klein en niet zo zichtbaar. Vandaar dat ik contact zocht met Aalsmeer Vandaag.”

We maken een afspraak in de winkel en bevinden ons, in deze beslist niet feestelijke tijd, in een geheel andere wereld. Een omgeving, ver weg van restricties, dwingende bepalingen en coronaregels en waar deze ochtend de woorden luchtigheid, uitbundigheid en feest centraal staan. We kijken onze ogen uit bij  de immense voorraad aan voorwerpen waarin je je desgewenst bij iedere gelegenheid kan transformeren in ‘de ander’.

Oneindig
Natuurlijk zijn er smokings, de ultieme feestkleding voor mannen, pardon: voor heren. Om over de uitgebreide voorraad aan damesjaponnnen, desgewenst met veel glitter, maar niet te spreken. Maar er is oneindig veel meer. Wie wil kan bijvoorbeeld voor tijdelijk witte of zwarte ooglenzen aanschaffen, waarbij de laatste nogal eens worden gebruikt voor Halloween. Dat er zo’n verscheidenheid bestaat om je bij diverse gelegenheden uit te dossen zal bij velen niet bekend zijn. In mijn fantasie zag ik mezelf even met een afstudeerdiadeem met glitters op mijn hoofd, aan de zijde van mijn lief met een astronautenhelm… Zelfs de grootste iezegrim moet hier bij Theaterworld Aalsmeer wel in een opgewekte stemming komen. We kijken onze ogen uit en de corona-perikelen zijn even heel ver weg.

Omzetverlies
Marjo, die samen met haar man Wim de zaak drijft, spreekt over een omzetverlies in 2020 van bijna 60 procent. “Al die tijd haalden we persoonlijk geen cent inkomen uit ons bedrijf want wie gaat er nog naar een feest. Er zijn ook geen feesten en zelfs het carnaval, een belangrijk evenement voor onze winkel, kon niet plaats vinden, Althans niet op de normale, uitbundige wijze.”

Wie rijdt over de Middenweg, de korte verbindingsroute tussen Zwarteweg en Hornweg, heeft daar ongetwijfeld vaak een fleurige vlag of een feestelijk clownsoutfit zien wapperen.

Click&collect
De Vries: “Zo’n 27 jaar geleden is de winkel door mijn voorgangster in de Kastanjelaan gestart met de verhuur van feestkleding, maar mijn man en ik zijn toen hier ook begonnen met de verkoop van alle denkbare accessoires die je je bij een feest kan voorstellen, zoals ballonnen, slingers en nog veel meer artikelen. 70 Procent van ons is verkoop, 30 procent is verhuur.” Marjo zit echter niet bij de (feest)pakken neer en bestellingen kunnen, zolang de winkel gesloten moet blijven, wel via de webshop worden besteld. “Er kan dan een afspraak worden gemaakt en dan kunnen de gewenste artikelen worden afgehaald. We hanteren het click&collect-systeem en we hopen vurig dat straks ons verkooppunt weer kan worden geopend.”

Foto’s Jaap Maars

Lees vorig bericht

Pierre’s Pennenstreken: ‘Inzagen’

Lees volgend bericht

Wie bedenkt naam voor park langs Machineweg?


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *