Grote diversiteit in ‘warenhuis Wereldwinkel’

Karin de Veij en Herman Beijerbergen van Henegouwen in de Wereldwinkel

Advertorial. Door: Leni Paul. De Wereldwinkel in de Zijdstraat. Het is al tientallen jaren het Aalsmeerse ‘warenhuis’ met een groots en gevarieerd aanbod op divers gebied. Gevestigd in de nabijheid van de molen heeft deze fairtrade speciaalzaak een vast en nog steeds uitbreidend klantenbestand opgebouwd.

Ooit zat in het pand muziekhandel Otto. Vader Otto was in trek bij jonge en oude Aalsmeerse muziekliefhebbers. Met zijn martiale snor waardoor hij enigszins leek op Johann Sebastiaan Bach in zijn jonge jaren wist de praatgrage platenverkoper elke klant te imponeren met zijn kennis van oude en moderne muziek. Zoon Johan zette later dit muziekwalhalla succesvol voort. Inmiddels is in het pand dus al weer enkele jaren de Wereldwinkel gevestigd.

Voorzitter van Stichting Wereldwinkel Aalsmeer, Herman Beijerbergen van Henegouwen en winkelcoördinator vanaf het eerste uur Karin de Veij, geven op een druilerige dinsdagochtend inzicht in de boeiende geschiedenis van deze succesvolle winkel die meegaat met de tijd. Zo zijn recent alle tl-lampen vervangen door led-verlichting waarmee de Wereldwinkel goed laat zien ook op dat vlak duurzaam bezig te zijn.

Als je binnenstapt is de druilerigheid van de herfst onmiddellijk verdwenen. Een vrolijk stemmende collectie artikelen, variërend van aardewerk, sieraden, kledingaccessoires tot broodbeleg en chocolade, zal het de bezoeker niet moeilijk maken om opgewekt en blij met een aanschaf de winkel weer te verlaten. Helemaal met het sinterklaasfeest voor de deur is dit een adres waar je uitstekend kunt slagen.

Enthousiaste medewerkers
Karin de Veij: ”Vanaf het begin hebben we enthousiaste medewerkers gehad die zich vrijwillig wilden inzetten voor het werk.” Het zijn, zo horen wij, voornamelijk altijd vrouwen geweest die zich aanmeldden voor de verkoop van het in de loop der jaren steeds uitbreidende sortiment, afkomstig van producenten van in verre landen. Een vaste staf van 35 vrijwilligers (onder hen vier mannen!) zet zich wekelijks in de uitgebreide klantenkring te bedienen. Karin: ”Sommigen werken hier al jaren. We kunnen natuurlijk altijd meer helpende handen gebruiken.”

Bestrijden van armoede
Het gaat volgens Herman en Karin om het bestrijden van armoede in ontwikkelingslanden: “Niet door het bieden van noodhulp, maar door te handelen en er voor te zorgen dat de mensen in die landen onafhankelijk kunnen worden door hun eigen producten te verkopen voor een redelijke prijs. Wij betrekken de producten via erkende fairtrade importeurs. . En inmiddels hebben we hier in Aalsmeer en omgeving een vaste klantenkring opgebouwd.”

Karin en Herman hebben niets te veel gezegd. Zonder overdrijving kan worden gesteld dat je in het opvallend diepe pand niet gauw uitgekeken raakt. Van de ruim 200 Wereldwinkels in Nederland kan worden gesteld dat de uitstraling van dit Aalsmeerse ‘warenhuis’ met name opvalt door haar diversiteit. Brachten we in vroeger jaren nog wel eens originele voorwerpen mee van onze reizen naar exotische landen, dat zouden we nu, met de vestiging van de Wereldwinkel in eigen dorp, niet meer behoeven te doen.

Geestverruimende wierook
Ik zie die ochtend oogverblindende shawls uit Nepal (‘Sjaal met een verhaal’),  hebberig makende sieraden waaronder vele handgemaakte ringen en kettingen, thee en koffie in diverse smaken, houtsnijwerk uit de tropen, vazen uit Indonesië, en, zeer actueel, vrolijke mondkapjes uit Cambodja en Ghana. Daarnaast een ruime keuze uit wijnen uit onder andere Zuid-Afrika en Argentinië. Mochten laatstgenoemde spiritualiën je na inname nog niet in hogere sferen hebben kunnen brengen dan  kun je in de Wereldwinkel nog altijd kiezen uit een ruim assortiment aan wierook dat je belooft je voor een moment te kunnen  laten vertoeven in hogere sferen, weg van het aardse…. En wie wil dat niet, juist in deze coronatijd als het echte reizen niet meer mogelijk is!

Kerstpakketten
Karin en Herman: “Ja, natuurlijk heeft de coronatijd ook invloed op ons. We waren een aantal weken in het voorjaar gesloten, maar sinds de zomer zijn we weer zes dagen per week geopend.   We verwachten vooral dit jaar veel belangstelling voor onze kerstpakketten. We hebben een ruime keuze voor een inspirerend pakket in allerlei samenstellingen en prijzen. Het is de moeite waard langs te komen en onze pakkettenfolder mee te nemen. En desgewenst worden pakketten ook thuisbezorgd.”

De Wereldwinkel is geopend op maandag van 13.00 tot 17.00 uur, de overige dagen van 10:00 uur tot 17.00 uur.

Foto’s Arjen Vos

Lees vorig bericht

Fietspad Bachlaan geasfalteerd en weer opengesteld

Lees volgend bericht

Aalsmeer wordt groener: bomen planten in plaats van kappen


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *