Euro’s wisselen voor vreemd geld: waar let je op?

In de meeste landen binnen de Europese Unie kun je met de euro betalen. Ga je binnen deze regio op vakantie? Dan is geld wisselen vaak niet nodig. Behalve als je naar landen gaat die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië. Als je naar één van deze landen gaat is het belangrijk om geld te wisselen. Dit is wel het geval als je buiten Europa op vakantie gaat. Voordat je vertrekt, is het handig om alvast wat euro’s in te wisselen voor de valuta waarmee ze in het land van bestemming betalen. Doe dit niet zonder slag of stoot, want je moet op een aantal zaken letten. In deze tekst zetten we de belangrijkste op een rijtje.

Wisselkoers

Wil je euro’s wisselen voor dollars? Denk dan niet dat je hier hetzelfde bedrag voor terugkrijgt. Dit hangt namelijk van de wisselkoers af. Deze koers wordt gebruikt om de waarde van de ene valuta uit te drukken in de andere valuta. Stel dat de wisselkoers van dollars op 0,95 staat. In feite betekent dit niets meer dan dat je 0,95 dollar terugkrijgt voor iedere euro die je wisselt. Wil je 250 euro wisselen? Dan krijg je hier bij de genoemde wisselkoers 237,50 dollar voor.

De wisselkoers is overigens geen vast gegeven, want deze verschilt van dag tot dag. Houd deze koers daarom altijd in de gaten als je van plan bent om geld te wisselen. Begin hier het liefst al ruim voor vertrek mee. Je kunt in dat geval bepalen wat het beste moment is voor geld wisselen.

Kosten
Wie denkt dat de wisselkoers het enige is waar op gelet moet worden bij valuta wisselen, heeft het mis. Bij geld wisselen krijg je namelijk ook te maken met kosten. Zo brengt een wisselkantoor altijd transactiekosten in rekening. Kijk er bovendien niet van op als je commissie betaalt voor geld wisselen. Soms gaat het om vaste bedragen, maar er zijn ook partijen die een percentage van het bedrag inhouden. Kijk hier goed naar, want dit kan je uiteindelijk veel geld schelen.

Betrouwbaarheid
Geld wisselen kan tegenwoordig bij een groot aantal partijen. Sommige mensen richten zich tot de eerste beste aanbieder die ze tegenkomen, maar dit is niet altijd verstandig. Lang niet iedere partij is namelijk te vertrouwen. Uiteraard wil je geen geld wisselen bij een onbetrouwbare partij. Richt je daarom het liefst tot een bank of officieel wisselkantoor met een vergunning. Je hoeft hier niet bang te zijn voor fraude of vervalsing, waardoor je er met een gerust hart geld kunt wisselen.

Locatie
Op de meeste vliegvelden kom je meerdere wisselkantoren tegen. Handig, want je kunt zo vlak voor vertrek geld wisselen. Ondanks het gemak is het niet verstandig om geld te wisselen op een vliegveld. Je krijgt hier doorgaans namelijk veel minder vreemde valuta voor jouw geld dan wanneer je buiten de luchthaven wisselt. Dit is het gevolg van de ongunstige wisselkoers die wisselkantoren op vliegvelden hanteren. Daarbij komt dat geld wisselen er vaak duurder is.

Wil je profiteren van een gunstige wisselkoers en weinig betalen voor geld wisselen? Richt je dan liever tot een wisselkantoor in een stad buiten de drukke toeristische locaties. Want in de stad heb je die ook. Hier profiteer je altijd van de beste wisselkoers en kun je doorgaans goedkoop geld wisselen.

(Partnerbijdrage Equote)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin