Energie besparen tijdens thuiswerken

Door het massale thuiswerken verandert het energiegebruik. Op kantoren en bij andere bedrijven daalt de energierekening, terwijl in woonhuizen meer verbruikt wordt. De laptop moet nu eenmaal draaien, daar ontkomt geen thuiswerker aan. Maar op andere vlakken, soms detaillistisch maar alle beetjes helpen, zijn er diverse mogelijkheden om in de coronaperiode het huishouden enigszins duurzaam te houden.

Men zou verwachten dat er in de zomerperiode door de media wordt gewezen op waterverbruik, maar daarvan is er voorlopig genoeg uit de lucht gevallen. Het regent nog niet bepaald waarschuwingen om vooral geen zwembaden te vullen of tuinen te besproeien. Hoe dan ook kan het gebruik van zowel water als elektriciteit teruggeschroefd worden door op de wasmachine een kort programma te kiezen. Kleding die erg vies is kan van tevoren behandeld worden met (groene) zeep. Sowieso is het raadzaam het energielabel van de huidige wasmachine aan een kritische blik te onderwerpen en de oude eventueel te vervangen door een modern exemplaar. Ter afwisseling van het zittend thuiswerken is ‘even een wasje draaien’ een klusje dat vaker gebeurt dan nodig, dus is het een extra tip om alleen een goedgevulde trommel aan te zetten.

Keukenapparatuur
Veel keukenapparatuur draait onnodig lang of intensief. Tijdens het thuiswerken zelfs vaker: broodjes bakken, koffie en thee zetten en ’s avonds het diner bereiden, de eigen keuken is een drukkere plek geworden in coronatijd. De waterkoker heeft vaak een inhoudsmeter, kijk hierop en vul hem niet met onnodig veel water. Niet vanwege het waterverbruik (uiteindelijk gooit men er niets van weg) maar de tijd en energie die het kost om het aan de kook te brengen. De oven voorverwarmen is zelden nodig – de broodjes, lasagne en ovenschotels mislukken niet als de kok van dienst ze er meteen in plaatst. Een voorraad koffie zetten, met welke apparatuur dan ook (het kan ook met een echte Italiaanse mokkapot of moka) en deze warm houden in een thermoskan kost eveneens minder energie.

Dubbel energieverbruik
Gezien het vele water dat er is gevallen worden er weer veel filmpjes gedeeld en besproken op de sociale media, die tijdens de coronaperiode überhaupt vergelijkbaar zijn geworden met een drukke winkelstraat. Tijdens het thuiswerken heeft men alle vrijheid om er vaak op te kijken, maar smartphones zijn ware energieslurpers. Het ding wordt gemiddeld ruim twee uur per dag gebruikt, maar zeker als de laptop ook draait is dat dubbel energieverbruik. Overigens kunnen intensieve smartphonegebruikers zich afvragen welk hoger doel het eindeloos door sociale media scrollen dient, al is dat een kwestie van persoonlijke voorkeur. Duurzamer thuiswerken, het is weer wat nieuws, maar allerminst moeilijk.

Tekst en foto: 24 webvertising

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel