Eet Smakelijk met Restaurant Oh!

Het team van Oh! met Stefan, Chantal, Rob, Rozayro en Arran

Iets eerder dan u van ons gewend vandaag de culinaire rubriek waarmee horeca-ondernemers laten zien wat ze zoal te bieden hebben in tijden dat de restaurantdeuren gesloten moeten blijven. Het alom geprezen Restaurant Oh! presenteert naast de ‘gewone’ kaart een spectaculair zes gangenmenu waarbij u zelf aan de slag mag.

Toen we zondagavond 15 maart klokslag 18:00 uur bij Restaurant Oh! binnenstapten om een reactie te peilen op de lockdown, troffen we een team in zak en as. Bijna twee maanden verder stappen we opnieuw klokslag 18:00 uur de zaak binnen en zien we rechte ruggen, grote glimlachen en straalt de vastberadenheid van ieders gezicht. Oh! gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Er werd een afhaalconcept bedacht waar je je vingers bij aflikt.

Daags na de drastische maatregel kwam het team van Oh! direct bij elkaar om plannen te smeden waarbij de lat hoog gelegd werd. “Hoe kunnen we ons ook in deze tijd onderscheiden en iets bijzonders doen voor onze gasten,” stelden Rob, Arran, Stefan, Chantal en Rozayro zichzelf de vraag. Het antwoord werd ‘Oh!@home’. Naast een voor afhaalbegrippen in deze tijd toch tamelijk uitgebreide (isoh!latie)menukaart, stelde het vijftal een menu samen waarmee een nieuwe dimensie aan uit eten wordt gegeven. Zes gangen die zijn voorbereid door de koks maar waar je thuis de ‘finishing touch’ aan mag geven. Een ultieme kans om als hobbykok indruk te maken. Het verrassingspakket kost per persoon 55 euro.

Kerstpakket
Oh! is royaal en gunt AalsmeerVandaag een dubbele portie. “Ga hier maar eens lekker met je vrouw van genieten. We zijn heel benieuwd hoe jullie het vinden,” klinkt de aanbeveling van restauranteigenaar Rob Ojevaar als we ons op de afgesproken tijd in het hoekpandje aan de Ophelialaan melden. Het voelt als het ophalen van een kerstpakket als we met twee strakke dozen waaraan een zilveren envelop bevestigd is naar huis rijden. Uit nieuwsgierigheid hadden we het introductiefilmpje op de website van Oh! al afgespeeld. Professioneel gemaakt. Alsof de koks dagelijks optreden in 24 Kitchen, zo ontspannen komen ze over.

De brief in de deftige envelop nodigt ons uit om elke gang aan de hand een instructiefilmpje te bereiden. Aan de slag dus. Lekker gemaakt door filmpje nummer 1 pakken we het eerste cadeautje uit. Het koude voorgerecht behelst tartaar van Yellowfin tonijn met avocado en wasabimayonaise. Naast het filmpje is de menukaart met foto een handige leidraad die toont hoe het gerecht netjes geserveerd kan worden. De aanbeveling vooraf om het mooiste servies uit de kast te halen hebben we uiteraard nageleefd. Net als de andere voorbereidingen waarbij een pan heet water, een koekenpan en een voorverwarmde oven nodig zijn. De ‘mise en place’ is het meeste werk, heel fijn dat de koks dit reeds hebben gedaan. De blokjes tonijn, de brunoise gesneden avocado; we hoeven de inhoud van de zakjes alleen maar met beleid op te bouwen en er verschijnt een kunstwerk op ons bord dat we op onze eettafel nog niet eerder voorbij zagen komen.

Schilderij
Bij de tweede gang mogen we zelf aan de bak. Tijdens het eerste gerechtje hadden we volgens instructies de dobbelsteen ‘sous vide’ gegaard Livar buikspek reeds in heet water ondergedompeld. In de koekenpan maken we het goudbruin af. Met de bijgeleverde garnituur wordt ook dit gerecht een schilderij. Vooral ook dankzij de Hoisinsaus waarmee we creatief strepen mogen trekken op ons mooiste servies.

Uitbuikend van dit voortreffelijke stukje vlees, is de instructiefilm van de aspergesoep niet de meest ingewikkelde. Het tussen de gangen door met je disgenoot naar een filmpje kijken is toch echt leuke afleiding. Net als het kort in de keuken staan en daar toch maximaal resultaat behalen. We laten de stukjes asperge, boerenham en ei langzaam in de soep zakken en strooien de bieslook erover uit als poedersuiker op een oliebol.

Overtreffende trap
Bij de vierde gang treffen we opnieuw asperges maar ditmaal zijn ze groen. De heilbot, door chef Arran op 48 graden gegaard, moeten we in drie minuten opwarmen, de asperges twee minuutjes langer. We mogen opnieuw met deze vorstelijke combinatie een torentje metselen. De vis zwemt in een witte wijnsaus, een toefje mosterdkruid maakt het af. We missen echter iets waarmee we de laatste druppel saus tot ons kunnen nemen. Wat we aan tafel bij Oh! nooit zouden durven, doen we thuis aan tafel zonder enige gêne; we likken onze borden brandschoon om maar niets van de goddelijke saus achter te hoeven laten.

Nog twee gangen te gaan waarbij we ons afvragen of we ons nog steeds op de overtreffende trap bevinden. Met andere woorden; kan het volgende gerecht wedijveren met het voorgaande? Het antwoord is een overtuigend ‘ja’! De klapper van de kaart is de rundersukade in truffeljus in combinatie met gegrilde groente en aardappelpuree. Een hemels gerechtje waarbij het vlees smelt op de tong en mijn tafelgenote en ik even geen zinnig ander woord meer kunnen uitbrengen dan een ‘mmmm’ bij elke hap.

Aangedikt
Het nagerecht is een blondie met witte chocolademousse en verse aardbeien. We moeten al het voorgaande nog maar even laten zakken en dan nog zien we op tegen de hoeveelheid. Maar wat een geluk dat net op dit moment de smulpaap onzer kinderen binnenwandelt. We verdelen het dessert over drie bordjes en dan is het goed te doen. We zijn verzadigd en verkwikt “En aanmerkelijk aangedikt…” zou mijn oma er dan achteraan zeggen, gevolgd door: “en tot werken ongeschikt.” En dat treft, want het gevoel een sterrenmaaltijd te hebben gekookt resulteert dankzij dit fijne concept van Oh! toch niet in een keuken vol afwas.

Onder in de doos vinden we tot besluit nog een tegoedbon die ingeleverd kan worden als Oh! weer open is. En ook nog twee kaarsen. Die hadden we gemist maar komen goed van pas bij een romantisch einde van dit culinaire avondje.

Een dag na deze belevenis, krijg ik een telefoontje van Rob met de vraag hoe het geweest is. Ook dat stukje nazorg hoort erbij. De beloning voor een gastheer/vrouw en chef is immers niet alleen in euro’s uit te drukken. Waardering en interactie tellen even hard mee. In deze tijd niet kunnen meemaken hoe een maaltijd ontvangen wordt, is een waar gemis voor de horeca. In betere tijden schuiven we zeker een keer aan bij Rob en zijn vrienden. Tussen neus en lippen door laat Rob weten dat ze vanaf deze week weer iets nieuws hebben bedacht. Oh! blijft verrassen.

Tekst en foto’s Arjen Vos

Restaurant Oh!
Ophelialaan 102
0297 785793 of 06 83879505
www.restaurantoh.nl
maandag en dinsdag gesloten

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel