De vele toepassingen van een keerwand

(Foto Sendar Media)

Werk je in de grondverzetsindustrie? Dan weet je ongetwijfeld al wat het belang en de toepassingen zijn van keerwanden. Maar het kan ook zijn dat je bedrijfsmatig of als particulier hier nog nooit mee van doen hebt gehad. Als er dan sprake is dat je voor een project een keerwand moet laten plaatsen, dan is het wel handig als je weet wat keerwanden zijn, het nut hiervan en wat de vele toepassingen zijn waar je een keerwand voor kunt gebruiken.

Wat is een keerwand?
Een keerwand is een betonnen wand, die de functie heeft om iets tegen te houden. Afhankelijk van de toepassing, gaat dit vaak om grond/aarde of water. Kenmerkend, is dat de keerwand niet alleen bestaat uit een gebruikelijke verticale wand, maar ook uit een horizontale voet. De voet zorgt ervoor dat de wand ook onder grote druk nog steeds een kerende werking heeft en stabiel en recht blijft staan. Gebruikte varianten van een keerwand zijn een L of T model. Vrijwel altijd zijn keerwanden prefab gemaakt en worden ineens vanuit de fabriek naar de bouwlocatie gebracht. Dit geldt ook voor de keerwanden van Nedabo. Met meerdere prefab betonnen keerwanden naast elkaar, ontstaat er een onneembare vestingmuur.

De kerende werking van keerwanden
De belangrijkste functie van een keerwand is de kerende werking tegen grond of water. Heb je een pand, terrein of gebied dat bescherming nodig heeft door bijvoorbeeld een hoogteverschil? Dan zijn keerwanden hier de beste oplossing voor. Mede doordat de voet ingegraven wordt, blijf je een sterke wand houden en komen er geen tonnen met zand je terrein op. De voet zorgt er ook voor dat een keerwand uit één geheel bestaat en waardoor deze geheel waterdicht is. Eenmaal op zijn plaats, beweegt een keerwand niet meer en mag je vertrouwen op een zeer sterke bescherming van jouw terrein.

Keerwanden met opslagfunctie
Wanneer je veel grond moet opslaan, dan kun je keerwanden gebruiken als opslagruimte. Grond, aarde of veevoer opslaan tussen keerwanden heeft veel voordelen. De keerwanden houden water en aarde van buiten tegen, zodat je een droge en schone opslagruimte krijgt. Ook houden de keerwanden van binnenuit het gewicht tegen dat wordt uitgeoefend op de wanden. Door het opslagproduct met bijvoorbeeld een shovel goed aan te drukken, kun je ook nog eens meer volume kwijt.

Toepassingen met keerwanden
Keerwanden zijn voor tal van toepassingen te gebruiken. Denk aan kademuren en voor de fundering van kelders. Er kan een gierkelder van gemaakt worden en ze kunnen dienen als een beschermende en waterdichte muur voor sloten, afgravingen en vijvers. Ideaal is het gebruik van keerwanden om tuinen en erven op te hogen, waardoor de keerwanden als damwandconstructie dienen.

Partnerbijdrage van Sendar Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin