Crematie- of begrafenisverzekering? Maak de juiste keuze

Dragers tijdens een uitvaartdemonstratie (Foto archief AV/Arjen Vos)

Het is niet bepaald een leuk onderwerp, maar vroeg of laat zit het er toch aan te komen: je eigen uitvaart. Om te voorkomen dat je nabestaanden met onverwachte en hoge kosten voor je uitvaart opgescheept zitten, is het verstandig om een uitvaartverzekering te nemen. Op die manier wordt je uitvaart – of het nu een begrafenis of crematie is – betaald door de verzekering. Je kunt soms ook kiezen voor een crematieverzekering of een begrafenisverzekering als je op zoek gaat naar een uitvaartverzekering. Maar wat is eigenlijk het verschil en waar let je op bij het maken van een keuze?

Als je al een uitvaartverzekering hebt, dan zit er in principe geen verschil tussen een crematieverzekering en begrafenisverzekering als je kiest voor een kapitaalpolis. Bij een kapitaalpolis wordt er namelijk een bepaald bedrag uitgekeerd en is er dus ook keuzevrijheid. Kies je daarentegen voor een naturapolis, dan bestaat het uit een vast pakket diensten. Vooraf heb je dan afgesproken wat er precies in dat pakket zit, waaronder dus ook of je een crematie of een begrafenis wenst. Je zou dit type naturapolis dus ook een crematieverzekering en begrafenisverzekering kunnen noemen. In het algemeen is een begrafenis vaak duurder vergeleken met een crematie. Daarom is een crematieverzekering ook meestal goedkoper dan een begrafenisverzekering.

Diensten of geld?
Weet je nu al zeker dat je gecremeerd wilt worden? Dan maakt het niet uit of je voor een crematieverzekering of uitvaartverzekering gaat. Beide verzekeringen bekostigen namelijk gewoon de crematie oftewel uitvaart. Maar kies je voor een specifieke begrafenisverzekering of een crematieverzekering, dan wordt er gekozen voor een natura dekking. Zoals je net al hebt gelezen, houdt dit in dat je een bepaald pakket aan diensten krijgt uitgekeerd bij de uitvaart. De begrafenisondernemer declareert de kosten van de uitvaart rechtstreeks bij de verzekeraar en krijgt dan ook het geld uitgekeerd. Je hebt dan van tevoren al afgesproken met de uitvaartverzekeraar welke diensten en producten je bij je uitvaart wilt.

Wil je liever dat je nabestaanden een bedrag krijgen uitgekeerd, zodat zij bijvoorbeeld zelf de soort uitvaart kunnen kiezen en regelen? Dan kun je het beste kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering. Je kiest zelf het te verzekeren geldbedrag en je nabestaanden mogen dan zelf weten hoe ze dit besteden. Zoals de naam al zegt, krijgen je nabestaanden dus een geldbedrag (kapitaal) uitbetaald en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een begrafenis of crematie.

Vergelijken en keuze maken
Om een goede keuze te kunnen maken tussen verzekeraars en voor het type polis, moet je je bedenken wat jij belangrijk vindt bij je uitvaart. Ook raden we aan om alle verzekeraars te vergelijken met elkaar. Kijk naar wat ze te bieden hebben en hoe hoog de premie is. Daarnaast bieden sommige uitvaartverzekeraars ook voordelen zoals het gratis meeverzekeren van kinderen. Zet voor jezelf alle voor- en nadelen op een rijtje, zodat het inzichtelijk wordt wat jij belangrijk vindt. Op deze manier maak je makkelijker een verstandige keuze.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

(Door uitvaartverzekeringvergelijken.com aangeleverde content)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin