‘Catastrofe voor de branche’

Directeur van Barendsen, Jan de Boer in de box waar normaal druk gewerkt wordt. (Foto Arjen Vos)

“Dit is een catastrofe voor de bloemenbranche, ik kan het niet anders noemen,” zegt Jan de Boer, directeur Barendsen Bloemen, het meer dan 100 jaar oude bloemenexportbedrijf in Aalsmeer. Als het nog even zo doorgaat kunnen velen in onze branche de deuren gaan sluiten.” De doorgaans opgewekte en inventieve ondernemer is erg somber als hij maandag verwijst naar enkele schokkende feiten van de dag.

“Rozen lengte negen, daar kreeg de kweker vanochtend vijf cent voor. Nou, 40 procent van de rozen belandde in de bak en ook vrijdag ging er 20 procent van de aanvoer in de bak. Wij draaien nog maar tien procent van onze normale omzet.” De Boer herinnert zich dat het volgens hem 40 jaar geleden was dat een dergelijke catastrofe zich voordeed. “Dat was in een snikhete maand augustus. Maar nu, juist in deze maanden, echt verschrikkelijk. We draaien nog maar tien procent van de normale omzet.”

De klanten/afnemers van de firma Barendsen zijn sinds de stichting van het bedrijf voornamelijk de betere bloemenwinkels in Zwitserland, Italië en Spanje zegt De Boer.

”Er zijn al veel winkels in die landen inmiddels gesloten. Er was bijvoorbeeld een bruiloft van een klant van onze Zwitserse afnemer. We hebben daar wel bloemen geleverd, maar het moest allemaal via de achterdeur, want het is verboden de winkeldeur te openen. Dus aan winkels in die landen kun  je zomaar drie tot vier weken, zeg maar tot 15 april, niet leveren. Je draait dan geen omzet.”

En, vervolgt De Boer desolaat:”Hoe moet het verder als straks alles plat ligt? Je kan niet alles bij de overheid neerleggen. Kijk, de supermarkten moeten wel open blijven, mensen moeten eten. Maar als verder alles dicht is en alle mensen binnen blijven, dan is dat echt een ramp voor de bloemenbranche.”

Om het leed voor de sector iets dragelijker te maken heeft De Boer gisteren een verzoek aan de leiding van Royal Flora Holland ingediend om coulant om te gaan met de betaling.

Tekst Leni Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel