In de bouw- en constructiewereld zijn er meerdere manieren om materialen te bewerken. Zo zijn buigen en lassen veelgebruikte methoden voor het vormen en verbinden van materialen. Beide technieken zijn bedoeld om constructies vorm en functie te geven, maar de werkwijze, kosten, bestendigheid en het gebruik kunnen sterk verschillen. Lees hier alles over het verschil tussen buigen en lassen, en ontdek welke methode bij jouw project past.
Wat is buigen? Tijdens het buigen van materialen wordt er met druk een verandering in de vorm gemaakt zonder dat het eerst hoeft te breken. De gebruikte materialen zijn vaak metalen zoals staal of aluminium. Buigen kan handmatig gebeuren, maar wordt meestal met behulp van een machine zoals een kantbank of een wals gedaan.
De voor- en nadelen van buigen
Er zijn een aantal voor- en nadelen om in gedachten te houden als je voor buigen kiest in tegenstelling tot lassen. De voordelen van buigen liggen vooral bij de verminderde kosten en de duurzaamheid. Buigen is vaak een sneller proces dan lassen met minder extra materialen die nodig zijn voor de bewerking, waardoor de kosten lager blijven.
Gebogen materialen zijn vaak ook stabieler en duurzamer, omdat er geen breuk in het materiaal wordt gemaakt. Dit behoudt de structurele integriteit van het materiaal, waardoor het vaak langer meegaat. Er zit ook een esthetisch voordeel verbonden aan het buigen van materialen. Bij lassen krijg je naden in het materiaal, terwijl buigen voor een naadloze overgang zorgt. Dit kan een mooier resultaat geven.
Het buigen van materialen heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen om in gedachten te houden. Zo is het meer geschikt voor dunnere materialen, en kunnen dikkere of fragiele materialen sneller breken onder het buigen.
Tot slot kan het lastiger zijn om ingewikkelde constructies te maken met buigen, en ben je misschien beperkt tot meer simpele vormen.
Wat is lassen?
Bij het lassen van materialen worden twee of meer stukken aan elkaar gesmolten om vorm te geven. Dit wordt gedaan onder hoge temperaturen, soms met lasmateriaal. Dit kan vrijwel met elke soort metaal gedaan worden.
De voor- en nadelen van lassen
Net als bij buigen zijn er een aantal voor- en nadelen die invloed kunnen hebben op je keuze. De voordelen van lassen liggen vooral bij de veelzijdige toepassing en de hogere complexiteit die mogelijk is met dit proces. Omdat meerdere stukken metaal aan elkaar gesmolten worden, kunnen er ingewikkelde constructies gemaakt worden, wat minder mogelijk is bij buigen. Lassen kan ook ingezet worden bij dikkere en brossere soorten metaal, waardoor er een bredere toepassing mogelijk is.
De nadelen van lassen hebben te maken met de kosten, tijd en esthetische aspecten. Zo kost lassen vaak meer tijd en werk, waardoor de kosten hoger komen te liggen. De energie gebruikt in het proces en de mogelijke extra materialen zoals lasmateriaal hebben hier ook invloed op. Een ander nadeel is dat lassen een minder esthetisch resultaat kan hebben. Vaak zijn er lasnaden te zien, terwijl er bij buigen een gladde overgang is.
Dus buigen of lassen?
Neem de verschillende voor- en nadelen van deze twee methoden goed door bij het maken van een keuze voor jouw project. Simpele constructies waarbij het belangrijk is dat het er mooi uitziet, kunnen perfect zijn voor buigen. Als het uiterlijk misschien niet zo zichtbaar is en een complexe constructie meer van belang is, kan lassen een goede optie zijn. Soms is de beste keuze zelfs een combinatie.
Bij twijfel kan het een goed idee zijn om een professional te raadplegen, zoals een bouwmarkt of een specialist in buigen of lassen.
(Partnerbijdrage Lequal)