Belangrijke tips voor inrichten en onderhouden van bedrijfspand

Ben je eigenaar of beheerder van een bedrijfspand? Je wilt uiteraard dat het pand in een nette staat verkeert. Hier komt het een en ander bij kijken qua inrichting en onderhoud. Welke thema’s spelen een rol bij het onderhoud van een bedrijfsruimte? Lees verder voor praktische tips en tricks.

Veiligheid
Je dient voor een veilige bedrijfsruimte te zorgen, voor alle aanwezigen. Per type bedrijfsruimte kan dit er weer anders uitzien, afhankelijk van de werkzaamheden die er worden uitgevoerd. In de basis kun je in ieder geval denken aan standaard veiligheidsvoorschriften en -normen. Zorg dat er rookmelders in het pand hangen, evenals brandblussers en -dekens. Wijs nooduitgangen aan en houd deze op ieder moment vrij. Hang informatie over noodroutes op en wijs personeel hierop. Brandoefeningen kunnen effectief zijn, eens in de zoveel tijd. Verder is het verstandig om een EHBO-kit klaar te hebben liggen. Natuurlijk op een plek die iedereen kent en die makkelijk bereikbaar is! Bij een groot bedrijf kun je meerdere bedrijfshulpverleners (BHV’ers) hebben. Veiligheid zit ‘m ook in een schone omgeving aanbieden. Hier kunnen uitdagingen ontstaan, zoals ongedierte in de ruimte. Met pest control services laat je een plaagdierprobleem professioneel oplossen. Door goed toe te zien op het bedrijfspand, heb je direct door waar eventuele gevaren of problemen ontstaan.

Hygiëne
Houd een bedrijfsruimte schoon. Hygiëne is immers belangrijk voor alle aanwezigen. Ga op zoek naar een goede partij voor het schoonmaken en voor het onderhouden van het pand. Dit dient zowel aan de binnen- als de buitenkant te gebeuren. Buiten denk je onder andere aan groenvoorziening. Maar bijvoorbeeld ook aan gevelonderhoud. Je kunt een schoonmaakplan opstellen en erop toezien dat dit grondig wordt uitgevoerd. Bij problemen grijp je direct in. Zo kies je met fumigation voor een preventieve of curatieve behandeling van goederen of ruimtes tegen ongedierte. Door de ruimte doorlopend schoon te houden, bied je een hygiënische werkplek aan. Zorg daarnaast nog voor een goede luchtkwaliteit en temperatuurregeling in het bedrijfspand. Regelmatig onderhoud van HVAC-systemen en luchtfilters is essentieel voor een gezonde werkomgeving. Is dit bij jouw bedrijfspand al in orde?

Functionaliteit
Uiteraard dient een werkruimte een functionele indeling te hebben. Houd hierbij rekening met de werkprocessen. Is er genoeg ruimte om het werk uit te voeren? Van kantoorplekken tot vergaderruimtes, per bedrijfsruimte kan dit er weer anders uitzien. Plaats hier ergonomisch meubilair, waaronder bureaus en bureaustoelen. Zo is het belangrijk dat een bureaustoel verstelbaar is. En dat de stoel genoeg ondersteuning biedt bij de rug, nek en armen. Mogelijk zijn er ook werkruimtes nodig voor meer uitvoerende of operationele taken. Op basis van de benodigdheden stel je de juiste indeling van het pand vast. Dit kan in de loop van de tijd veranderen. Het is dus niet gek dat er soms een nieuwe indeling nodig blijkt te zijn. Flexibiliteit is hierin wenselijk!

Toegankelijkheid
Je bedrijfspand moet toegankelijk zijn voor alle werknemers en bezoekers. Houd hierbij in het bijzonder rekening met mensen met een beperking. Zit een medewerker in een rolstoel? Dat is geen probleem als je kiest voor een drempelvrije toegang, brede deuren en aangepaste voorzieningen zoals rolstoeltoegankelijke toiletten. Ook als je op het moment geen personeel met een beperking in dienst hebt, is het belangrijk om hieraan te voldoen. Je kunt op die manier immers nieuw personeel werven op een inclusieve manier!

Duurzaamheid
Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in het bedrijfspand. Het is dan ook verstandig om hier de juiste keuzes in te maken. Kies voor gerecyclede materialen, energiezuinige apparaten en waterbesparende voorzieningen. Zeker bij een nieuwe indeling kun je hier meteen op inzetten. Dit is om meerdere redenen belangrijk. En je hebt er ook steeds meer mogelijkheden in. Met groene keuzes verklein je je ecologische voetafdruk, wat een mooi streven is. Duurzaamheid kan niet alleen kostenbesparend zijn, maar ook meteen bijdragen aan een positief imago van het bedrijf.

Van veiligheid tot duurzaamheid: meerdere thema’s zijn je aandacht waard bij het onderhouden van een bedrijfsruimte. Op het ene thema kun je meer inzetten dan op het andere thema. Kijk immers ook wat haalbaar is. Maar je richt er zeker een professionele, comfortabele en veilige werkomgeving mee in.

(Partnerbijdrage Equote)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel