Titelstrijd definitief vervroegd naar september

Een van de laatste wedstrijden in eigen huis tegen BeNeLeaguewinnaar Bocholt. (Foto archief AV)

Door: Klaas Leegwater. Veel in de sport loopt anders door de gevolgen van de coronapandemie. Ook de diverse handbalcompetities ontkomen niet aan het opstellen van gewijzigde scenario’s. Vorige week werd al besloten dat de BENE-League, de competitie op het hoogste niveau tussen Belgische en Nederlandse teams, tot de eerste week van oktober is uitgesteld. Nu is bekend geworden dat de strijd om de landstitel al op 5 september start.

Donderdag bepaalde de Nederlandse Handbalbond (NHV) de strijd om de landstitel in plaats van ná de BENE-League (start maart) al over drie weken te laten aanvangen. Vanaf zaterdag 5 september gaan Hurry Up, LIONS, Volendam, Bevo HC en Green Park in de zogenaamde HandbalNL-League strijden om de kampioensschaal. Dit besluit is genomen omdat zaalsporten in België de maand september nog niet zijn toegestaan.

Ook doordeweeks
Tot en met het weekend van 3-4 oktober worden er zeven speelrondes afgewerkt, met ook doordeweekse wedstrijden. Op 10 oktober start dan de BENE-League waarna in mei de draad van van de nationale titelstrijd weer wordt opgepakt. Niet uitgesloten is dat bij een langer verbod op zaalsporten in België tot bijvoorbeeld november de strijd om de Nederlandse titel eerst in zijn geheel wordt afgewerkt voordat de BENE-League zal beginnen. 

Bestuurders van de BENE-League houden zelfs rekening met een scenario dat de Belgische/Nederlandse competitie pas in januari 2021 zal starten. In een persbericht van donderdag sluit Michel Kranzen namens de Raad van Toezicht af met: ‘Gezien de huidige onzekere situatie rondom COVID-19 is het altijd mogelijk dat in de toekomst nog andere beslissingen genomen moeten worden. Wij beseffen dat er nooit een optimale oplossing zal zijn die recht doet aan alle betrokkenen.

Start tegen LIONS?
Het definitieve wedstrijdschema voor de landstitel moet in overleg met de clubs nog worden vastgesteld, zo laat het NHV weten. Volgens een voorlopig gepubliceerd programma begint Green Park op 5 september met een thuiswedstrijd tegen LIONS. Vervolgens zijn Volendam (uit), BEVO (thuis), Hurry Up (uit), Volendam (thuis) en LIONS (uit) de tegenstander. Dan in mei  (na de BeNe-League) het vervolg met de wedstrijden tegen BEVO (uit) en Hurry Up (thuis). De bovenste twee teams in de eindstand spelen de finale ronde (Best of Three).

Vorige week liet Green Park-trainer Bert Bouwer weten niets te zien in het deels naar voren halen van de titelstrijd. “Verwarrend, niet te verkopen aan het publiek. Als we in oktober starten met BENE-League zie ik in het schema nog genoeg ruimte om gewoon in april te beginnen met de duels voor de titel.” De coach van de huidige landskampioen moet over drie weken toch gewoon aan de bak, te beginnen dus mogelijk tegen de aartsrivaal uit Sittard in de Bloemhof. 

Toevalligerwijs ook de laatste tegenstander die de Aalsmeerders een week eerder treffen in Limburg tijdens een vierdaags oefentoernooi als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Andere deelnemers van het toernooi dat ook in Noord-Holland wordt gespeeld zijn Bevo en Volendam. Publiek bij alle wedstrijd, toernooi en in de competitie, is toegestaan, mits aan de corona-protocollen wordt voldaan.

Agenda
Oefentoernooi:
za 22-8: De Bloemhof: Volendam-Lions (16.00 uur), Green Park-Bevo (18.15 uur)
zo 23-8: Volendam-Green Park (14.00 uur), Bevo-Lions
za 29-8: Bevo-Green Park (20.00),  Lions-Volendam
zo 29-8: Lions-Green Park (14.00 uur), Bevo-Volendam 

Start titelstrijd:
za 05/09 Green Park-Lions (ovb)

Start BENE-League
za 10-10 (ovb) Green Park-Volendam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel