Sport Op Zondag

Typisch Tam…
 
Wat Pim Mulier eind negentiende eeuw betekende voor de ontwikkeling van de sportbeoefening in Nederland, was Klaas de Boer decennia later voor het sportief bewegen in Aalsmeer. We hebben het over Tam de Boer, begonnen als bankemployé, later uitgever van De Aalsmeerder Courant en vooral ook een ronkende motor van het plaatselijke verenigingsleven. Bij reuring, cultureel of sportief, was Tam prominent aanwezig – een smalle, lange man met een dun stemmetje. De uitvoerige verslagen van voetbalwedstrijden van VV Aalsmeer schreef de uitgever zelf, meteen na de wedstrijd in zijn krantenpand aan de Stationsweg. Je kon hem zo rond het avondeten achter het raam zien zitten, gebogen over een schrijfmachine. Veel verslag vond je twee dagen later niet op het papier, wél een uitvoerig rapport over de spelers, een oordeel over de gevolgde strijdwijze, de getoonde inzet en aanbevelingen voor de komende wedstrijd. Tam had er kijk op, zullen we maar zeggen – trainers uit die jaren moeten hoofdpijn van hem hebben gekregen.
 
Toch viel Tam ook te prijzen. Hij was niet alleen een veel-, zo niet alleswetende commentator, maar durfde ook zijn nek uit te steken, was animator van het dorpse verenigingsleven, organiseerde wedstrijden van allerlei slag en richtte AVA '64 op, de Aalsmeerse atletiekvereniging.
 
Midden jaren zestig organiseerde De Boer een Aalsmeers kampioenschap schaatsen op de 'Poel' in Kudelstaart bij Jachthaven Kersken. Op zaterdag de 500 en 5000 meter, op zondag de 1500 meter en 3000 meter. De toeloop van deelnemers en kijklustigen mocht er zijn. Schaatsen is in die tijd uiterst populair in Aalsmeer en de gemeente telt veel bekwamene hardrijders, die zich in ijstijden soms dagen achtereen uitleven in de stedenwedstrijd met de rijders van de Amsterdamse IJsclub op de Kleine Poel bij Topsvoort, koppelwedstrijden, afvalraces en kortebaansprints. Klare munt, worsten, medailles, stropdassen en niet passende overhemden zijn de prijzen en premies.
 
Kwartje
De wedstrijden om de plaatselijke schaatstitel aan de rand van Kudelstaart verliepen aanvankelijk gladjes. Maar na enkele starts op de 1500 meter viel er een kwartje op het ijs. Wedstrijdleider De Boer liet de rijdersparen op één lijn starten, tot het iemand opviel dat één schaatser door het oneven aantal binnen- en buitenbochten op deze afstand, bevoordeeld was met het rijden van een buitenbocht minder dan zijn tegenstander. Het regende vervolgens protesten. De rijders die al in de baan waren geweest wilden niet opnieuw starten. Klassementsaanvoerder en titelfavoriet Gerrit Loogman, en enkele anderen, liepen hoofdschuddend van het ijs en gingen op zoek naar een warme kachel.
 
De wedstrijd werd na veel gepalaver toch vervolgd met een uitgedund startveld en kreeg een in de vergetelheid geraakte outsider als winnaar. Organisator De Boer bleef ter plaatse opvallend kalm onder zijn uitglijder. Wellicht heeft hij nooit begrepen heeft wat er toen mis is gegaan. Met respect: ook dat was typisch Tam.
 
Tekst: Jacques de Jonge
 
Foto: Klaas de Boer was niet alleen organisator van sportwedstrijden, hij kwam zelf ook in veel takken van sport aan de start. Op de foto staat hij tussen andere rijders op de voormalige landijsbaan bij het Seringenpark, midden jaren '40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin