Nils Eekhoff steengoed in keienklassieker Parijs-Roubaix

Begin dit jaar, bij de ploegenpresentatie van wielerteam Sunweb, stonden ze schouder aan schouder. Gisteren beleefden beiden de tot nu mooiste dag van hun wielerleven. Tom Dumoulin won de Ronde van Italië, Rijsenhouter Nils Eekhoff (19) zegevierde bijna op het zelfde moment in de kasseienklassieker Parijs-Roubaix voor renners onder de 23 jaar.

Op de wielerbaan van de Noord-Franse stad was Eekhoff na 182 kilometer de snelste van negentien andere renners, die na een afvalrace en een enerverende slotfase waren overgebleven in de spits van de wedstrijd. Op de zware kasseienstrook van Compain-en-Pévèle kende Eekhoff wel even een moeilijk moment, maar met de hulp van een ploeggenoot kon hij zijn plaats in de spits van de race weer innemen. Daarna verraste hij zijn medevluchters in de laatste meters.

De Fransman Millasseau werd tweede, de Belg Jordi Warlop derde. Topfavoriet Nathan van Hooydock uit België, binnenkort fullprof bij topteam BMC, eindigde als vijfde en de Nederlandse beloftenkampioen Fabio Jakobsen, dit seizoen al winnaar van twee grote nationale wedstrijden, werd op ruim een minuut 23ste.

'Gewoon fantastisch'
Na zijn verrassende zege zat eerstejaarsbelofte Eekhoff minutenlang sprakeloos in het gras van het velodrome in Roubaix. Daarna noemde hij zijn succes 'gewoon fantastisch'. Een half uur later vernam hij bij de douches de winst van Dumoulin in Italië. Nils, die als ereprijs een kassei mee naar Rijsenhout mocht nemen, kon zijn geluk niet op: “wat een dag voor het Nederlandse wielrennen en Team Sunweb.”

Punten
Parijs-Roubaix voor renners jonger dan 23 jaar, is een categorie 2-wedstrijd op de internationale profkalender, waarin ook punten zijn te verdienen voor de wereldranglijst. Op de erelijst van de koers staan onder meer ook de huidige Nederlandse beroepsrenners Mike Teunissen, Raymon Sinkeldam en Koen de Kort.

Eerder dit jaar, in maart, publiceerde Aalsmeer Vandaag in Sport op Zondag een verhaal over wielertalent Nils Eekhoff. Terug te vinden in het archief van deze nieuwssite.