Kwarteeuw Volant ’90 – ‘Badminton prachtige sport voor jong en oud’

[Leni Paul]   Morgen viert de Badmintonclub Kudelstaart Volant '90 zijn 25-jarig bestaan. De ruim honderd leden tellende vereniging werd mede opgericht door Martin Moes en de 63-jarige Kudelstaarter is nog steeds de voorzitter. Een gesprek met een enthousiaste speler van een wereldwijd geliefde sport.

Badminton was in het begin van de negentiende eeuw favoriet bij de Engelse soldaten die er in het toenmalige Brits-Indië hun vrije tijd mee doorbrachten. Het balspel ontleent zijn naam aan het Engelse landgoed Badminton van de Hertog van Beaufort. In Nederland zijn er ook al vele jaren duizenden enthousiaste mannen en vrouwen die wekelijks racket en shuttle ter hand nemen.

Een fervent badmintonner, dat is Martin Moes. De geboren Amsterdammer kwam veertig jaar geleden naar Aalsmeer. Hij maakte in zijn militairediensttijd kennis met badminton. Na enkele jaren in de Dorpsstraat te hebben gewoond, streek Moes met zijn gezin neer op de Herenweg en meldde zich aan bij de plaatselijke badmintonclub.

“Dat was Flower Shuttle. Die leden speelden in de sporthal in Kudelstaart en in Aalsmeer. Ik meldde me uiteraard bij Kudelstaart, maar als je bijvoorbeeld in Kudelstaart speelde kon je niet gaan spelen in de Aalsmeerse hal. Enkele Kudelstaartse leden zijn toen bij elkaar gekomen. Men voelde zich er bij Flower Shuttle een beetje bijhangen. We hebben toen een eigen club opgericht. Of er verschillen waren tussen beide clubs? Aalsmeer was meer competitief bezig, Kudelstaart meer recreatief.”

U werd tot voorzitter gekozen en bent het nog steeds.
“We hebben een enthousiaste club met zo'n honderd leden en onze avonden verlopen in een goeie sfeer. We spelen in de Proosdijhal, want badminton is een echte binnensport. Buiten wordt nooit gespeeld. Daar staat in ons land te veel wind voor. In de Aziatische landen met andere weersomstandigheden is badminton een van de populairste sporten. Daar wordt dan ook doorgaans buiten gespeeld. In ons land en ook in Engeland, waar men ook veel badmintont, gebeurt het binnen.”

Vertel eens wat er zo leuk is aan badminton. Op tv zie je vaak tennis, zwemmen, niet te vergeten voetbal, maar badminton nooit.
“Badminton is op de tv slecht weer te geven, het spel komt zelden goed in beeld. Zo kun je bijvoorbeeld de grootte van het veld niet goed zien. Badminton wordt ook meer recreatief gezien dan als competitief en op tv gaat het doorgaans om wedstrijden.”

Het spel wordt al gauw geassocieerd met lekker een partijtje spelen op de camping. Vrijblijvend, ontspannen en er alleen op letten dat je shuttle niet op de grond van de tegenstander terecht komt.
“Dat klopt ja. Voor velen is het een tweede sport, die ze nog naast een andere sport beoefenen. Er komen ook veel mensen bij ons op op de club voor het recreatieve element. Maar badmintonnen is best intensief, hoor, best snel ook.

Het plezierige is ook dat het spel geschikt is voor mensen van acht tot tachtig. Blessures? Zelden. Het is geen contactsport zoals voetbal. Het kan wel een aanslag doen op je enkels en je knieën en ook je achillespees heeft het zwaar te verduren.”

Meer bewegen, meer de jeugd weghalen van de iPad, iPod en ander eigentijds vermaak, aan de jubilerende badmintonclub zal het niet liggen.
“Als club proberen we goede resultaten te halen met de scholen. Ze hadden we een paar weken geleden ons scholentoernooi voor de groepen zes, zeven en acht.”

Dure sport?
“Nee, beslist niet. Het is een goedkope sport. Je kan spelen met een nylon shuttle of met eentje  gemaakt van veren. Als recreant speel je dus met nylon. Wanneer je wedstrijd gaat spelen, bijvoorbeeld ons eerste team, speel je met verenshuttles. Elk kind dat bij ons komt spelen krijgt een racket en in het eerste jaar is dit echt een stevig racket. We hebben in totaal negen banen, we gaan met vier op een baan.”

Er is, stelt Moes verheugd, weinig verloop onder de leden.
“Maar we zouden nog wel wat seniorenleden kunnen gebruiken. Wij spelen doorgaans echt voor de gezelligheid. Het is ook gebruikelijk dat na afloop met de tegenstanders gezamenlijk gezellig nog wat wordt gedronken. De uitnodigende club betaalt dan en dat is een leuke gewoonte.”

De officiële jubileumdatum is 4 april, maar omdat het dan Paaszaterdag is, werd besloten het 25-jarig bestaan te vieren op 11 april. De 100 leden kunnen dan 's middags een toernooi spelen. Van 17 tot 18 uur is er een receptie en 's avonds is er het diner en een feest in de sporthal.

Moes, die elke dinsdag van half zeven tot half acht les geeft in zijn favoriete sport, prijst nogmaals het enthousiasme dat in de club bestaat.
“We hebben een geweldig team van sportieve Kudelstaarters.”

Foto's: (boven) voorzitter Martin Moes; verder een impressie van het Kudelstaartse scholentoernooi van het jubilerende Volant '90 op 21 maart. (foto's Jaap Maars)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel