IJzersterk FIQAS zet Volendam aan de kant

[Klaas Leegwater] Een goede prestatie zaterdagavond in Volendam van FIQAS Aalsmeer. De spectaculair verlopen Noordhollandse derby werd door het team van trainer René Romeijn met 22-19 verdiend gewonnen. Door de vierde winst op rij blijven de Aalsmeerders in de play-offs een kleine kans behouden op een finaleplaats voor de landstitel.  Laatste vier duels acht punten pakken en een inzinking van concurrent Targos Bevo brengt FIQAS hoog in de eindrangschikking.

Door verschillende redenen, meer dan gezonde rivaliteit, eergevoel en competitiebelangen, staan de duels tussen Aalsmeer en Volendam bijna altijd garant voor veel spektakel. Zo ook zaterdag in sporthal Opperdam. Want zo makkelijk als de bezoekers na twintig minuten spelen met een 9-1 voorsprong op een grote winstpartij leken af te stevenen, zo benauwd kreeg Fiqas het opeens rond de 45e minuut. De tussenliggende fase vormde het bewijs dat in het handbal vroegtijdig een winnaar aanwijzen een riskante onderneming is.

Sterk blok
Opzienbarend was het wel hoe Volendam zich tegen in het eerste bedrijf ontketende bloemendorpers terug knokte in de wedstrijd. In de eerste periode had de thuisclub, met opvallend zwak aanvalsspel of misschien beter gezegd; het sterke defensieve blok van FIQAS, heel weinig in te brengen. FIQAS daarentegen speelde, evenals enkele maanden geleden tijdens de Bene-Leaque, in het palingdorp een ijzersterke wedstrijd.

Slot op de deur
Tot tien minuten voor rust was Volendam een speelbal in de handen van de selectie van Romeijn. Het Aalsmeerse aanvalsspel liep op rolletjes en achterin werd scherp en offensief verdedigd met doelman Gaby Birjovanu als formidabel slot op de deur. De wanhoop straalde steeds meer af van de gezichten bij de Volendam-spelers na weer een mislukt schot op doel of knullig balverlies terwijl de bezoekers uit de tegenstoot bleven raakschieten.

Agressie
1-9 dus na ruim twintig minuten handballen. Tweemaal een time-out kort achter elkaar, aangevraagd door trainer Mark Schmetz, en de entree van 'veteraan' Mathijs Vink was het begin van een Volendamse opleving, een kentering in de wedstrijd. De thuisclub vertoonde meer agressie en legde meer zuiverheid in de doelworpen. Nu was het Birjovanu die aan de lopende band moest vissen in het net, zijn teamgenoten kwamen amper nog tot scoren. Tussenstand van 8-10 op het scorebord tijdens het rustsignaal.

Totale omslag
Tot vijf minuten in de tweede helft hielden de bezoekers Volendam van zich af met een verschil van drie, vier treffers maar daarna raakte de beer steeds meer los in de Opperdam waar het thuispubliek hun ploeg hartstochtelijk bleef toeschreeuwen in de hoop op een totale omslag in de wedstrijd. FIQAS ging vreemde fouten maken, de formatie van Romeijn hield het hoofd niet koel in de toenemende heksenketel. Te snel schieten op doel en dom balverlies. Ondermeer de grillige Wai Wong verspeelde tweemaal onnodig het leer waarvan Volendam optimaal profiteerde.

Rampspoed
Bij 15-16 een cruciaal moment in de wedstrijd. Wederom raakten de bezoekers onnozel de bal kwijt, het moment voor Volendam erop en eroverheen te komen. Marco Verbeij, vanaf begin tweede helft onder de lat, voorkwam met een uitstekende safe Aalsmeerse rampspoed. FIQAS nam vervolgens weer meer afstand. En op het moment dat ruim vijf minuten voor tijd Romeijn geheime wapen Luuk Obbens binnen de lijnen bracht was het gedaan met het verzet van de Volendammers.

Obbens onnavolgbaar
De 26-jarige Obbens, dit seizoen teruggekeerd op het oude nest na een verblijf bij Quintus en tot op heden voornamelijk actief in het tweede team, bracht met zijn enthousiaste en sterke spel de beslissing. Niet alleen scoorde de speler, bewust of niet spelend met één afgezakte kous, in de slotfase twee keer, ook viel de invaller op door zijn onnavolgbare schijnbewegingen en fysieke inbreng.
Over en uit voor de thuisploeg. Verdiende 22-19 winst van FIQAS. Volgende week in de Bloemhof de interessante strijd tegen Hurry Up dat op de loer ligt voor plek twee  maar Aalsmeer in de nek voelt hijgen. Tussendoor speelt FIQAS op donderdagavond 21 april voor de Beker tegen Targos Bevo, halve finale in sporthal De Heuf te Panningen.