FIQAS velt Volendam in snikhete Bloemhof

Zo broeierig, zelfs verstikkend warm het was in 'tweedehands' hal aan de Machineweg, zo bijna koeltjes speelde FIQAS Aalsmeer zich naar de eerste overwinning in de BeNe-Leaque competitie. Het is dat de Aalsmeerders een flink aantal open doelkansen en een paar strafworpen om zeep hielpen, anders was het leed voor het door blessures geteisterde Volendam niet te overzien geweest. Nu bleef de teller steken bij 29-21.
 
“Ja…laat die nooddeuren maar open. Dan komt er tenminste wat lucht binnen,” verordonneerde de sporthalbeheerder aan het begin van de tweede helft. Een licht verkoelend briesje waaide daarom de 'reserve-zaal' (de eerste sporthal was bezet vanwege een powerliftingwedstrijd) binnen waar FIQAS zijn derde duel in de BeNe-Leaque afwerkte.
 
Aanhaken
De thuisploeg ging het beste om met de zware omstandigheden.  Tot halverwege de tweede helft kon Volendam nog een beetje aanhaken, in de laatste wedstrijdfase moesten de gasten, die hun tweede duel in twee dagen afwerkten, het conditioneel duidelijk afleggen tegen de Aalsmeerders.
  
Blessureleed
Daar zag het in de eerste helft nog niet naar uit. De thuisclub, met nieuwelingen Quinten Ouderland, Rob Jansen en Semmy Stigter regelmatig binnen de lijnen kwam ondanks het betere spel niet los van de door blessureleed geplaagde Volendammers die donderdagavond nipt (30-28) verloren hadden van het Belgische Tongeren.
 
Sterhandballer
Bij 8-4 na ruim een kwartier speeltijd leek FIQAS een marge te slaan, acht minuten later stond er 11-11 op het scorebord. Het team van trainer René  Romeijn verzuimde door het missen van een aantal uitgelezen scoringskansen de score op te voeren terwijl de bezoekers ondermeer door sterk spel van de  Tsjech Jan Josef in een kort tijdsbestek wel  veelvuldig het net vonden.
Josef, in Volendam gezien als de opvolger van de vertrokken sterhandballer Jorn Smits (Randers in Denemarken), kwam kort na de pauze  hard in aanraking (onderarm) met de ondergrond waarna zijn productiviteit zienderogen afnam. 
 
Overigens heeft ook FIQAS een aderlating moeten ondergaan, hoekspelers Nils Dekker en Robin Boomhouwer zijn respectievelijk gestopt en vertrokken naar een andere club (Olsem Merksem),  Dustin Ligthart en Rodrigo Huttinga laten het handballen op topniveau voorlopig eveneens links liggen.
 
Verkoeling
Vijf minuten voor wisseling van helft scoorde de thuisformatie driemaal op rij, het scorend vermogen bij Volendam haperde. De 15-12 ruststand was een logisch gevolg.  Spelers en publiek op zoek naar verkoeling. FIQAS hield in het verloop van de tweede helft de opponent onnodig aan het lijntje. Een van de betere spelers van de avond Tim Bottinga miste een strafworp en Samir Benghanem bleef, ondanks zijn sterke veldspel, de mooiste kansen missen.
 
Debutant
Toeval of niet, vanaf het moment dat Romeijn debutant Lars Kooij (16 jr) in de 46e minuut binnen de lijnen bracht, zijn entree werd luid bejubeld door het thuispubliek, raakte de rol van Volendam zo goed als uitgespeeld. Via 22-18 liep  FIQAS simpel en snel, ook door goed keeperswerk van Gaby Birjovanu,  uit naar een ruime en beslissende marge.
 
Met 25-20 op het scorebord vier minuten voor tijd kon het niet meer fout gaan met de Aalsmeerders. De bezoekers, met op de trainersstoel oud-international van Polen Piotr Konitz, maakten een uitgebluste indruk terwijl FIQAS steeds meer, ondanks de hoge binnentemperatuur, op drift raakte.
 
Loepzuiver
Een alles of niets speelwijze van Volendam in de slotminuten, met persoonlijke dekking op Bottinga en Van Dam, speelde FIQAS dusdaning in de kaart dat bij het laatste fluitsignaal 29-21 op het scorebord prijkte. Laatste Aalsmeerse treffer werd gegund aan jeugdig talent Kooij. De zevenmeterworp gooide de boomlange junior loepzuiver binnen. Eerste overwinning binnen voor FIQAS.
 
Ajax-Feyenoord
“Altijd mooi om deze derby te winnen. Wedstrijden tegen Volendam zijn een beleving op zich, zoiets als Ajax-Feyenoord. Vooral verdedigend speelde mijn ploeg een sterke wedstrijd”, vertelt trainer Romeijn. “Aanvallend hadden we er meer uit kunnen halen. 35-21 was mogelijk geweest. We misten teveel kansen vanaf de cirkel.”
 
De oefenmeester vindt dat zijn team nog moet groeien in de BeNe-Leaque.  “We hadden maar een korte voorbereiding, een aantal nieuwe jongens moeten we inpassen, het automatisme is er nog niet. Dat heeft tijd nodig.”
Romeijn wil met zijn selectie gaan voor de final four. “Na drie duels is het nog moeilijk in te schatten waar mijn ploeg precies staat, uitgangspunt blijft, en daar gaan we keihard voor strijden, een plek bij de eerste vier.”
 
Volgende week gaat FIQAS op bezoek bij Hurry-Up in Zwartemeer (Drenthe).

Tekst Klaas Leegwater

Foto's: (voorpagina) Debutant Lars Kooij krijgt de bal van zijn ploeggenoten om een strafworp te nemen. (boven) Samir Benghanem gaat languit . Foto's Arjen Vos (zie ook de gallery)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel