Alternatieve Poeloversteek zwemfeestje voor Oceanus

Winnaar Sjoerd Kelderman in het midden met nummer twee Tonny Blom (links) en Daniël Rewijk rechts

Door: Arjen Vos. Voor de zevende keer organiseerde zwemvereniging Oceanus de zogenaamde Poeloversteek. De uitdaging van een flinke afstand in open water zwemmen werd afgelopen woensdag door 65 zwemmers aangegaan. Vanwege corona was een alternatieve route bedacht. Niet met de bus naar Leimuiden om van daar ‘naar huis’ te zwemmen maar start en aankomst op het Surfeiland. Tevens was de prestatietocht deze keer alleen voor leden van Oceanus.

Er werd door de deelnemers niet bepaald onder de meest gunstige omstandigheden te water gegaan. Zwaar bewolkt en en flinke bries uit het noordwesten bezorgde de zwemmers in het eerste gedeelte flink wat tegenwind en extra golfslag. De kortere afstanden hadden na het keerpunt wel het geluk dat ze op de terugweg een duwtje van diezelfde wind in de rug kregen. Dat nam niet weg dat sommigen onderweg toch de man met de hamer tegenkwamen en volkomen uitgeput het strand opkrabbelden.

Uitslagen
Er kon gekozen worden uit vier afstanden: 750 meter, 1500 meter 3 en 6 kilometer. Deze laatste is op een haar na dezelfde afstand die ook van Leimuiden naar het Surfeiland wordt gezwommen. Vooral vanwege het tegenvallende weer werden er geen recordtijden gezwommen. Het doel is volgens organisator Oceanus het volbrengen van de afstand, maar natuurlijk wordt er ook gekeken wie als eerste het surfstrand oploopt. Sjoerd Kelderman was de snelste man met 1 uur 25 minuten en 16 seconden. Margreet van der Pol de snelste vrouw met 1 uur 49 minuten en 14 seconden. Frans van Heteren finishte op de 3km in 46 minuten 40 seconden als eerste. Maar de eerste vrouw Danique Pannekoek kwam niet veel later als tweede op de kant en was de snelste vrouw in 47 minuten 56 seconden.

Eva en Floortje trots op hun prestatie

Vooral genieten
Voor deelnemers aan de 750 meter, Eva Gorter en Floortje Krijtenberg, was het een zeer geslaagde zwemtocht. “Ik wilde voor mezelf wel een doel hebben nadat ik een tijdje van triatlon was overgestapt naar turnen en last heb gehad van een blessure. Open water zwemmen had ik nooit gedaan dus als dat zou lukken zou ik wel heel trots op mezelf kunnen zijn. Helemaal met Floortje, mijn beste vriendin die samen met me opzwom,” aldus de zwemster van Oceanus. Last van de kou hebben de twee niet gehad dankzij hun wetsuit, zo laat Floortje weten. “het was vooral genieten, zwemmen in de natuur is zoveel lekkerder dan in een chloorbad waar je alleen maar bezig bent met baantjes tellen. Het is heerlijk met die golfjes om je heen en daarbij krijg je ook nog eens veel meer zuurstof,” aldus een opgetogen Floortje.

Naast deze twee studentes had zich opvallend veel jeugd ingeschreven voor de 1500 meter en de 750 meter. Vera Keessen was met negen jaar de jongste die de golven van de westeinder trotseerde. Liam Breebaart en Naomi Visser waren de snelsten op de 1500 meter en op de kortste afstand waren Aiton Veldt en Viggo Jonkind het eerst weer terug op het surfstrand. Oud Paralympisch zwemster Gerda Stokkel maakte indruk door de 1500 meter te volbrengen.

De zwemmers op de 3 en 6 km werden begeleid door kanoërs van kanovereniging Michiel de Ruijter uit Uithoorn en door enkele boten met EHBO/AED begeleiding. De boot van palingvisser Rekelhof lag als bevoorradingschip halverwege afgemeerd. deelnemers ontvingen na de tocht een oorkonde en een boterkoek van Amstelveense Banketbakkerij Koolhaas. In 2022 zal de poeloversteek naar verwachting weer plaatsvinden op de woensdagavond van de WesteinderWaterWeek.

Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Eveleens Makelaars

 

 

 

.

Lees vorig bericht

Ruben Spaargaren klaar in Tokio

Lees volgend bericht

Pierre’s Pennenstreken: “Jongerenhuisvesting”


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *