Tegen verdere groei Schiphol? Stem SGP, of SP, of CU, of…

Of de nationale luchthaven een thema zal zijn bij de Tweede Kamerverkiezingen in Zuidoost Groningen is nog maar de vraag. Voor Aalsmeer en omgeving ligt dat toch echt anders. Er is niet voor niets een Omgevingsraad (ORS) waarin bewoners zijn vertegenwoordigd. Deze vertegenwoordigers hebben nu een stemadvies uitgebracht. Dat luidt dat bewoners uit de omgeving van Schiphol zouden moeten stemmen op partijen die de groei van Schiphol binden aan strikte voorwaarden. Dat zijn volgens de bewonersvertegenwoordigers van de ORS vooral PvdA, D66 en sinds kort ook het CDA.

Die voorwaarden betreffen niet alleen de afspraken in het Aldersakkoord van 2015, maar ook klimaatdoelstellingen. Dat er een keuze zou zijn tussen economische en milieudoelstellingen noemt de Bewonersdelegatie een valse tegenstelling. Het advies is gebaseerd op informatie ontleend aan verkiezingsprogramma’s, stemgedrag, indienen/ondersteunen van moties, het stellen van Kamervragen en interviews. Kortom, niet alleen beloften voor de toekomst, maar ook resultaten uit het verleden. Elke partij heeft ook tien standpunten voorgelegd gekregen. Dit heeft geleid tot een rangschikking van politieke partijen naar de mate waarin Schiphol mag groeien.  

De partijen zijn ingedeeld in drie groepen: zij die Schiphol hoe dan ook willen laten groeien, zij die vinden dat dit alleen mogelijk is onder strikte voorwaarden en partijen die vinden dat Schiphol helemaal niet mag groeien.

Groei is noodzakelijk
Zo rolden de PVV, de VVD en 50plus eruit als partijen die groei van Schiphol noodzakelijk vinden. Daarbij doet de PVV nog een extra duit in het zakje door te stellen dat bewoners vooral niet moeten zeuren. De Bewonersdelegatie van de ORS doet dat wel. Begin februari 2017 heeft de Raad een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden over de ontwikkeling van Schiphol. Aanleiding was dat Schiphol veel sneller groeit dan is afgesproken, terwijl de beloofde hinderbeperking ver achter blijft. Daarmee voldoet Schiphol volgens de bewonersvertegenwoordigers niet aan het overeengekomen beginsel “Ontwikkeling in balans met de omgeving”.
 
Tegen welke groei dan ook
Wie tegen welke groei dan ook is moet volgens de Delegatie vooral stemmen op partijen als GroenLinks, de Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP en SGP.  In een eerder gepubliceerd artikel stelt de Bewonersdelegatie dat Schiphol de presentatie van de definitieve jaarcijfers 2016 heeft aangegrepen om een luchtballon op te laten over extra groeimogelijkheden na 2020. De reden is dat er spectaculaire resultaten zouden zijn bereikt met hinderbeperking.  
 
Het sommetje van 34% hinderbeperking is volgens de bewonersvertegenwoordigers een staaltje van creatief boekhouden waarbij de vermeende successen worden overdreven en de gebroken beloften worden verdonkeremaand. Afgesproken maatregelen zijn niet uitgevoerd zoals meer stille landingen of minder nachtvluchten of zijn vertraagd zoals het beschikbaar komen van de Lelybaan. De Bewonersvertegenwoordigers stelt dat er per saldo helemaal geen sprake is van hinderbeperking. Volgens de bewoners is er op dit moment daarom ook helemaal geen ruimte voor groei.
 
Bron: BWA, Leo Baarse
 
Stemadvies Schiphol500
Als Bewoners Omgeving Schiphol adviseren wij om bij de komende Tweede Kamerverkiezingen te stemmen op partijen die de groei van Schiphol binden aan strikte voorwaarden. Dat zijn D66, PvdA en CDA. Die voorwaarden betreffen niet alleen de afspraken in het Aldersakkoord van 2015 maar ook klimaatdoelstellingen. De keuze tussen economie of milieu is een valse tegenstelling.
 
Begin februari 2017 heeft de bewonersdelegatie in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) een Petitie aan de Tweede Kamer aangeboden over de ontwikkeling van Schiphol. Aanleiding was dat Schiphol veel sneller groeit dan is afgesproken, terwijl de beloofde hinderbeperking ver achter blijft. Daarmee voldoet Schiphol niet aan het overeengekomen beginsel “Ontwikkeling in balans met de omgeving”. Achtergrondinformatie daarover is te vinden in het artikel 'Milieuwinst Schiphol is uit de lucht gegrepen'.
 
Afbeelding: volg de pijl en u komt uit bij de partij die u het beste ligt.
 
(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin