Frans Knuit pleit voor menselijke maat in zorg

Waar het altijd de gewoonte was dat alle politieke partijen nieuwjaarsrecepties organiseerden, lijkt met ingang van dit jaar te zijn gebroken met die traditie. Alleen CDA en VVD hielden een officiële bijeenkomst. De liberalen verzamelden zich donderdagavond rondom een stamppottenbuffet in Mijnsheerlijckheid. Zorgcentrumdirecteur Frans Knuit hield tussen hoofd- en nagerecht een pleidooi voor de menselijke maat in de zorg.

In de huiskamer van het Kudelstaartse zorgcomplex kwamen zowel de Uithoornse als de Aalsmeerse tak van de VVD op de boerenkool en hete bliksem af. Zo'n 30 aanwezigen in totaal, waarvan het merendeel gelinkt was aan de Aalsmeerse partij. Dat de balans doorsloeg naar Aalsmeer had ook te maken met de installatie van de nieuwe Uithoornse (VVD!) burgemeester; Pieter Heiliegers op deze zelfde avond. Sommige VVD'ers maakten zich nog halverwege de avond uit de voeten om er tijdig bij te kunnen zijn.

Interessante heren
Dat gold niet voor de oud-VVD wethouder van de buurgemeente, Jeroen Verheijen die de avond aan elkaar praatte en de sprekers introduceerde. De VVD had voor een tweetal interessante heren gekozen. Zorgcentrumdirecteur Frans Knuit en Tweede Kamerlid Leendert de Lange.

Knuit gaf in een klein kwartier een beknopt overzicht over de Aalsmeerse zorginstelling die hij met een omzet van elf miljoen per jaar, 280 medewerkers en 350 vrijwilligers een 'heel kleine aanbieder' noemde. Met dat korte inkijkje in de wereld van de zorg maakte Knuit veel duidelijk. Vooral de opeenstapeling van papierwerk en procedures waar de zorg mee te maken heeft, deed menig luisteraar wat ongemakkelijk op de stoel schuiven.

Enorme uitdagingen
“Ons werk is van een roeping een beroep geworden en is van relatie naar transactie gegaan. Marktwerking is sinds 2014 echt een grote verandering voor ons. We hebben te maken met aanbestedingsprocedures, met drie gemeentes, twee verschillende producten, zes grote verzekeraars en 35 submerken die allemaal eigen contractvoorwaarden, volumes en tarieven hebben. U begrijpt dat dat tot enorme uitdagingen leidt,” sprak Knuit eufemistisch.

Hij zei blij te zijn dat de gemeente Aalsmeer tenminste nog een menselijke maat kent waarin met elkaar overlegd kan worden. Een andere uitdaging zit hem volgens Knuit in het elke dag weer rond krijgen van de roosters. Allemaal papier-en regelwerk wat ergens ten koste gaat van daadwerkelijke zorg.

Huis met spruitjes
Je kunt volgens Knuit nog altijd beter een kaarsje op steken dan klagen over de duisternis. “Wat ik wel zou willen is dat we terug gaan naar de oorspronkelijke bedoeling van de zorg, wat dat betreft is het jammer dat de functie van het verzorgingshuis weg is. Het oude huis met spruitjeslucht hoeft van mij echt niet terug, maar wel de berschermde omgeving waarin integrale zorg wordt geboden, dat zou wel mooi zijn,” aldus Knuit die blij zei te zijn met wijksteunpunten als Mijnsheerlijckheid.

Minder tevreden is hij dat er in Aalsmeer in vijf jaar tijd een enorme versplintering is ontstaan in de zorg. “Van vijf thuiszorgorganisaties zijn het er nu 50 en er komt er elk half jaar wel eentje bij. Veelal kleine ondernemers die een stuk of drie cliëntjes hebben, dat werkt lang niet zo efficiënt als wanneer je een paar grote organisaties hebt. Zowel voor het personeel als voor de ouderen zou dat veel beter zijn.”

Menselijke maat
Daarna was het de beurt aan het Noordwijkse kamerlid Leendert de Lange, die eveneens de zorg aanstipte en 'en passant' aangaf waarom hij zelf niet voor een kinderpardon is. De Lange, woordvoerder Volksgezondheid binnen de landelijke partij, deed zijn naam eer aan en had aanzienlijk meer woorden nodig dan voorganger Knuit om de vinger op de zere plek van de menselijke maat in de zorg te leggen.

Uit vergetelheid
Kortom, het was een avond met een interessante inhoud. Niet in de laatste plaats vanwege de kennismaking met de hete bliksem, het oud-Hollandse gerecht met friszure appels en aardappelen dat uit de vergetelheid werd gehaald door het keukenpersoneel van het Zorgcentrum, waar, zoals Frans Knuit met trots vertelde, nog altijd elke dag vers gekookt wordt.

Foto's: (vanaf boven:) Zorgcentrumdirecteur Frans Knuit aan het woord terwijl de VVD'ers nog een stamppotje wegwerken, ceremoniemeester Jeroen Verheijen ondervraagt Leendert de Lange. Foto's en tekst Arjen Vos

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin