BWA spant rechtszaak aan tegen staatssecretaris

Een aantal omwonenden en de Vereniging Behoud Woongenot Aalsmeerbaan (BWA) hebben een rechtszaak tegen staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu aangespannen. Aanleiding hiervoor is vermeend gesjoemel met het aantal huizen dat zwaar belast mag worden met vliegtuiglawaai door Schiphol.
 
 Volgens de omwonenden heeft het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) vastgesteld dat niet 12.300 de norm is, maar dat het om 11.000 woningen gaat. De omwonenden zeggen het zo: “Mochten wij deze zaak winnen, heeft Schiphol zo’n tien procent minder ruimte om te groeien dan gedacht.”
 
In 2008 is die norm over het aantal woningen dat zware hinder mag ondervinden geactualiseerd. Het gaat om maximaal 12.300 woningen die gebouwd zijn voor 2005. Volgens de omwonenden en BWA is daarbij gesjoemeld. Een hertelling door het NLR bevestigt dat: 12.300 had moeten zijn 11.000.
 
Staatssecretaris ontkent
In mei 2015 hebben BWA en de omwonenden bij de Inspectie Luchtvaart en Transport gevraagd om maatregelen te nemen tegen Schiphol en de Luchtverkeersleiding. Dit naar aanleiding van een overschrijding van de geluidsnormen bij de Aalsmeerbaan in 2014. Het doel van de maatregelen is om herhaling te voorkomen. Op 18 maart 2016 heeft de staatssecretaris de overschrijdingen ontkend en geweigerd om de gevraagde maatregelen te nemen. Voor de omwonenden gaf dat aanleiding beroep aan te tekenen via de rechter. De rechtbank heeft de kwestie inmiddels bestudeerd en drie rechters aangewezen om in deze zaak uitspraak te doen.
 
Komt allen
Ter voorbereiding van de uitspraak heeft de rechtbank de omwonenden en de staatssecretaris Infrastructuur en Milieu opgeroepen om op 14 maart, om 09:00 uur in de rechtbank aan de Amsterdamse Parnassusweg (toren G) te verschijnen. De uitspraak volgt dan een aantal weken later.
 
Het betreft een openbare zitting. BWA nodigt daarom leden en aankomende leden van harte uit om de rechtszaak bij te komen wonen.”Komt allen, hoe meer zielen hoe meer vreugd!” schrijven zij in hun uitnodiging. Belangstellenden hoeven hun komst niet bij de Rechtbank aan te kondigen, legitimeren is wel verplicht.
 
Foto archief AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin