Voormalig Dorpskerkpredikant Hans Eschbach overleden

Gistermiddag overleed Hans Eschbach, voormalig voorganger van de Dorpskerk. Eschbach kreeg in de zomer van 2018 de diagnose alvleesklierkanker en deelde op Facebook openhartig over het verloop van het ziekteproces. De evangelist in hart en nieren schreef over de moeite die hij had het leven los te laten maar ook over het perspectief dat hij had in het leven hierna waar hij rotsvast in geloofde. ‘Nog één rivier, dan zijn we thuis’, was een lied dat hem tot het laatst aan toe tot troost was.

Met de komst van de destijds 37-jarige Eschbach en zijn gezin met twee kinderen in 1986, ging er een nieuwe wind waaien in de Dorpskerk. Hij volgde dominee Bakker op die een tamelijk starre koers volgde wat resulteerde in een leegloop. In die tijd werden onder meer de Levend Evangelie Gemeente en de CAMA opgericht uit onvrede met de gekozen richting van Bakker.

Eschbach daarentegen was een pure evangelische voorganger. Een man die graag op Jezus wilde lijken. Hij maakte zelf wel eens grapjes over de tijd dat hij bij Youth For Christ werkzaam was. Met zijn lange haren, flinke baard en sandalen was hij uiterlijk al goed op weg, vond hij zelf.   

Na tien jaar Youth for Christ was Eschbach twintig jaar werkzaam als predikant en diende hervormde gemeentes in Enschede en Nootdorp voor hij naar Aalsmeer kwam. In 1994 vertrok hij met het gezin naar Spijkenisse. Daar hielp hij de teruglopende gemeente weer tot bloei te brengen waarna hij directeur werd van het Evangelisch Werkverband, een platform ter ondersteuning van gereformeerde en hervormde kerken waar hij zelf mede-oprichter van was. 

Hij kwam nog met enige regelmaat voor een preekbeurt in Aalsmeer en ook jonge stelletjes wisten hem te strikken om hun huwelijksdienst te leiden. De voorganger was duidelijk geliefd bij verschillende generaties.

Op 12 maart gaf Eschbach te kennen dat het schrijven op Facebook te zwaar voor hem werd. Zijn laatste post was een oproep aan zijn lezers om vooral met Jezus te leven. Hans Eschbach overleed in zijn woonplaats Amersfoort. Hij werd 70 jaar.

Tekst Arjen Vos, foto's Twitter en archief AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin